Τι να μαγειρέψουμε στα παιδιά για να πολεμήσουμε τις φθινοπωρινές ιώσεις

Οι απότομες αλλαγές του καιρού και οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τη συνύπαρξη πολλών παιδιών στις σχολικές αίθουσες, σηματοδοτούν την έναρξη της εποχής των ιώσεων που φέρνει το φθινόπωρο μαζί του. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους μέσω της διατροφής. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου αναφέρει στο Infokids.gr ότι υπάρχουν λύσεις -αρκεί να δεσμευτείτε σε μικρές καθημερινές αλλαγές και προσθήκες στην διατροφή των παιδιών και προτείνει εύκολες συνταγές με υλικά υψηλής διατροφικής αξίας.

Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών;

«Τα δύο πιο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία για το χτίσιμο της καλής ανοσίας είναι η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος. Όταν μιλάμε για βιταμίνη C, εννοούμε τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τις πιπεριές, ενώ όταν αναφερόμαστε στον ψευδάργυρο εννοούμε τον κολοκυθόσπορο, τον λιναρόσπορο, το σπανάκι και τα κόκκινα φασόλια. Αυτά λειτουργούν ως προς την ένταση κα τη διάρκεια των ιώσεων, δηλαδή αν ένα παιδί έχει μια καλή πρόσληψη βιταμίνης C και ψευδαργύρου, αντί να αρρωστήσει 5-6 φορές το χρόνο, πιθανότατα θα αρρωστήσει μόνο 3 φορές. Επιπλέον, αντί να είναι άρρωστο για δέκα ημέρες, θα είναι μόνο για πέντε.

Είναι σημαντικό να μην φορτώνουμε τα παιδιά με ζάχαρη, διότι μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να συνθέσει βιταμίνη C, οπότε όσο χυμό πορτοκάλι κι αν πιει ή όσο ακτινίδιο φάει, αν του δώσετε κέικ που περιέχει ζάχαρη δεν θα βοηθηθεί. Έπειτα, αυτό που βοηθάει αρκετά στην πρόληψη είναι και τα προβιοτικά, στα οποία δεν έχει δοθεί πολλή σημασία. Μπορούμε να τα βρούμε είτε σε κεφίρ, που οι γονείς μπορούν να το φτιάξουν με βιολογικό γάλα ή με νερό, είτε σε κάποιο βιολογικό γιαουρτάκι. Ανάλογα με την ασθένεια που θέλουμε να προλάβουμε, π.χ. αν ένας γονιός ξέρει ότι το παιδί του αρρωσταίνει με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή συνήθως με φαρυγγίτιδα, οι ειδικοί προτείνουν και την ανάλογη προβιοτική καλλιέργεια.

Από εκεί και πέρα, όταν αρρωστήσει, επιλέγουμε σουπίτσες. Η κοτόσουπα είναι αρκετά ενισχυτική γιατί τα οστά του κοτόπουλου περιέχουν την καρνοσίνη, που αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, μαζί με κάποια λαχανικά όπως είναι το σέλινο, το κρεμμύδι που ενισχύουν επίσης αρκετά το ανοσοποιητικό. Γενικότερα, μια μεσογειακή διατροφή με αποφυγή της ζάχαρης ή των επεξεργασμένων τροφίμων βοηθάει σίγουρα. Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα μπορούμε να προτιμήσουμε τα όσπρια ή το ψάρι σε σούπα που είναι αρκετά βοηθητικά.

Όσον αφορά τα διάφορα ροφήματα, σπανίως προτείνω βότανα σε παιδιά και έγκυες, διότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμα και το χαμομήλι που το θεωρούμε ακίνδυνο, δεν το προτείνω πολύ εύκολα. Μπορούμε να δώσουμε λίγο χαμομήλι στο παιδί επειδή πονάει ο λαιμός του, αλλά όχι να το φορτώσουμε με πάρα πολλά βότανα. Η βοτανολογία είναι μια ιδιαίτερτη επιστήμη που πρέπει να προσέξουμε, γιατί δεν ξέρουμε πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ατόμου. Γενικότερα, τα smoothies λαχανικών μαζί με φρούτα (όχι smoothies φρούτων, γιατί είναι προτιμότερο να καταναλώνουν τα φρούτα ως έχουν) είναι καλύτερη επιλογή».

Συνταγές για παιδιά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (χωρίς γλουτένη)

Κόκκινες φακές με σπανάκι και σπιτικός πουρές μήλου-καρότου

Υλικά:

Για τις φακές

1/2 φλυτζάνι φακές
1 μικρό ματσάκι σπανάκι ψιλοκομμένο
2 ώριμες ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας βιολογική χωρίς πρόσθετα (π.χ. αλάτι, κρεμμύδι)
Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πιπεριά φλωρίνης και μαϊντανό: πιο μεσογειακό πιάτο δεν γίνεται!

Για τον πουρέ

1 μεσαίο μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στα δύο
2 μικρές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα δύο

Οδηγίες:

Ξεπλύνετε καλά τις φακές και βάλτε τες σε ένα μικρό κατσαρολάκι να βράσουν για περίπου 8-10 λεπτά. Ύστερα, προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι και την σάλτσα ντομάτας και αφήστε να πάρουν μια ακόμα βράση. Σβήστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το κατσαρολάκι με τις φακές επάνω, αλλα σκεπασμένο ώστε να δέσει η σάλτσα.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάλτε να βράσουν οι πατάτες και τα καρότα για περίπου 7-8 λεπτά, ενώ παράλληλα μπορείτε να αχνίσετε το μήλο (αφού πρώτα το έχετε κόψει στα τέσσερα). Στη συνέχεια, πολτοποιήστε τα βρασμένα καρότα, τις πατάτες και το μήλο στο μούλτι μέχρι να γίνει πουρές.

Σερβίρετε και από πάνω προσθέτετε την σάλτσα με τις φακές και το σπανάκι. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Μπάρες με γλυκιά κολοκύθα και τζίντζερ

Υλικά (για 10-12 μπάρες):

1 κούπα πουρέ γλυκιάς κολοκύθας
2/3 κούπα σιρόπι αγαύης
1/3 κούπα καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. λάδι καρύδας
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1-1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
¾ κούπα αλεύρι καρύδας ή αμάρανθου (φυσικά χωρίς γλουτένη)
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. αλάτι
1/3 κούπα αποξηραμένα κράνμπερυ

Για το γλάσο (προαιρετικό)

2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
½ κ.σ. λάδι καρύδας
1 πρέζα κανέλα

Οδηγίες:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Ζεσταίνετε τον πουρέ κολοκύθας, το μέλι, τη ζάχαρη και το λάδι καρύδας μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να γίνουν σαν χυλός. Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε στο μείγμα και τη βανίλια.

Έπειτα, χτυπήστε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης σε μικρή ταχύτητα για λίγο. Σκοπός δεν είναι να γίνουν σαν πούδρα, αλλά να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια. Στη συνέχεια, τις βάζετε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι καρύδας, την κανέλα, το αλάτι και τα κράνμπερυ. Ρίχνετε μέσα στο μπολ και το υγρό μείγμα και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Τέλος, βάζετε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20 εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το απλώνετε ομοιόμορφα.

Το βάζετε στο φούρνο χωρίς να είναι σκεπασμένο και έχετε περίπου 22-24 λεπτά για να φτιάξετε ένα γρήγορο γλάσο που θα κάνει τις μπάρες ακόμα πιο δελεαστικές για τους μικρούς μας φίλους! Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τα υλικά για το γλάσο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Βάζετε το γλάσο σε ένα πλαστικό σακουλάκι, το δένετε καλά ώστε να μην έχει αέρα μέσα και κόβετε μία άκρη του. Έτσι, έχετε φτιάξει έναν αυτοσχέδιο κορνέ ζαχαροπλαστικής και μπορείτε με αυτό να απλώσετε το περιεχόμενό του πάνω στις μπάρες.

Smoothie λαχανικών

Υλικά (για 1 ποτήρι):

1 καρότο
1 μήλο
1 αχλάδι
Χυμός σταφυλιού βιολογικός

Οδηγίες:

Πλύνετε καλά το καρότο, το μήλο και το αχλάδι, καθαρίστε τα και βάλτε τα στο μπλέντερ μαζί με 100ml νερό. Χτυπήστε τα μέχρι να πολτοποιηθούν και όταν το μείγμα γίνει πολτός, προσθέστε 100ml βιολογικού χυμού σταφυλιού.

Tip: Ακόμη κι ένα μικρό καρότο ξεπερνά τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε βιταμίνη Α, η οποία είναι γνωστό ότι ωφελεί την όραση, αλλά συμβάλλει και στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως μύτης, φάρυγγα κλπ. Φροντίστε να το προσθέτετε συχνά στα γεύματά του.

Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες για εύκολες και γρήγορες συνταγές για παιδιά