Τι σημαίνει να είσαι γονιός… Νacho: Μία αμφιλεγόμενη, αλλά δημοφιλής μέθοδος ανατροφής

Τι σημαίνει να είσαι γονιός... Νacho: Μία αμφιλεγόμενη, αλλά δημοφιλής μέθοδος ανατροφής

Όταν η συζήτηση έρχεται στα γονεϊκά trends, η δεξαμενή μοιάζει ατελείωτη. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί και κάθε οικογένεια κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα και της ταιριάζει περισσότερο. Επιπλέον, κάθε οικογένεια έχει διαφορετικό μέγεθος, σχήμα, χρώμα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, όταν αποφασίζει ποιο στυλ ανατροφής θα επιλέξει.

Και πολλές φορές δεν είναι λίγες οι οικογένειες που συνδυάζουν μεθόδους, ώστε να χτίσουν αυτήν που πράγματι θα «δουλέψει». Ακόμη κι αν πρέπει να είναι τόσες πολλές, νέες μέθοδοι ανατροφής θα ανακαλύπτονται και θα υιοθετούνται. Το να είσαι γονιός σημαίνει, ότι ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις. Εμείς αλλάζουμε το στυλ ανατροφής και γονεϊκότητας όσο περνούν τα χρόνια και οι εποχές αλλάζουν. Καθώς ο κόσμος μαθαίνει ολοένα και περισσότερα πράγματα για την ανάπτυξη των παιδιών και την ψυχολογία πίσω από την οικογενειακή ενότητα, ανακαλύπτουμε μεθόδους που αξίζει να τις μελετήσουμε.

Μία από τις πλέον καινούριες μεθόδους ανατροφής λέγεται «Nacho Parenting» και ενώ μπορεί να έχει πάρει το όνομά της από το γνωστό, αλμυρό σνακ, πραγματικά δεν έχει να κάνει καθόλου με sour cream και dip στο τσένταρ.

Τι είναι αυτό το Nacho Parenting;

Η πιο σημαντική ερώτηση που αναζητά απάντηση είναι τί είδους μέθοδος είναι αυτό. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη μέθοδο, η οποία όμως είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους θετούς γονείς, καθότι βρίσκονται σε μία ξεχωριστή θέση, δεν είναι οι βιολογικοί γονείς των παιδιών, αλλά συχνά εμφανίζονται ως γονεϊκές φιγούρες.

Ο nacho γονιός ωστόσο… νίπτει τας χείρας του και αναφωνεί: «δεν είναι παιδιά μου, δεν είναι δική μου ευθύνη».

Κι ενώ μπορεί να ακουστεί λίγο «κάκιστο» και γιατί όχι και φαιδρό,  ενδέχεται να αποτρέψει καυγάδες και προβλήματα. Σημαίνει, ότι μέσα σε όλους αυτούς τους καυγάδες, μία θετή μητέρα μπορεί απλά να πει ότι δεν είναι τα παιδιά της και ότι δεν έχει καμία δουλειά να παρέμβει ή να πάρει θέση.

Μία γυναίκα πίσω από αυτήν την μέθοδο γονεϊκότητας

Σύμφωνα με το Atlantic, πίσω από αυτήν την νέα τάση, βρίσκεται μία γυναίκα, η οποία ονομάζεται Λόρι Σιμς, η οποία επεσήμανε, ότι ήταν ένα βήμα πριν από τον ζουρλομανδύα, όταν τελικά αποφάσισε να απεμπλακεί από τα θετά παιδιά της. Βέβαια, δεν σταμάτησε να τα φροντίζει και να τα αγαπά, αλλά κουράστηκε να τρέχει από πίσω τους –επειδή δεν την άκουγαν ποτέ- και να τα πειθαρχεί.

Συνειδητοποίησε, κατά κάποιο τρόπο, ότι η ίδια δημιουργούσε την δυστυχία της, προσπαθώντας τόσο σκληρά να γίνει ο γονιός δύο παιδιών που είχαν ήδη τους βιολογικούς τους. Από τότε που αποφάσισε να απεμπλακεί, επανήλθε η αρμονία στο σπίτι και δεν ξανάκουσε από τα θετά της παιδιά τη φράση: «Τι σε νοιάζει, δεν είσαι η μαμά μου», όταν τους ζητούσε να κάνουν κάτι.

Γιατί είναι αμφιλεγόμενη αυτή η μέθοδος

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με μία μέθοδο που είναι τόσο καινούρια και ταυτόχρονα τόσο αμφιλεγόμενη. Προσπαθώντας να αναθρέψεις ένα παιδί χωρίς ισχυρό δέσιμο, μπορεί να κάνει και τα απλά πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με το Nacho Kids, μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την απεμπλοκή στην ανατροφή των θετών παιδιών, είναι τελικά “ποιος είναι ο ρόλος σου ως θετός γονιός;”. Αυτή η ερώτηση προκαλεί αρκετή αίσθηση και ο ρόλος σου μετατρέπεται σε “βοηθό” του βιολογικού. Εάν ο βιολογικός γονέας σου ζητήσει βοήθεια, την δίνεις.

Ένας βιολογικός γονιός δεν θα πρέπει αυτομάτως να αναλάβει όλες τις γονεϊκές υποχρεώσεις, όταν μπαίνει σε μία άλλη σχέση. Τα όρια καλό είναι να συζητούνται εξ αρχής για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις.

Εάν τους αρέσει να είσαι θετή τους μαμά, για παράδειγμα, και σας αρέσει να αναλάβετε τη φροντίδα τους (και σε αυτά επίσης), μείνετε σε αυτό. Αν δημιουργήσετε έναν άμεσο και βαθύ δεσμό με τα παιδιά τους/της συντρόφου σας, είναι εκπληκτικό.

Αν πάλι τα θετά παιδιά σας δεν έχουν άλλο βιολογικό γονέα, τότε μπορεί να είστε πιο ευπρόσδεκτοι για να αναλάβετε έναν βαθύτερο γονεϊκό ρόλο.

Πηγές: Scary Mommy, The Atlantic, moms.com

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: “Αν γνώριζα, θα τον έγδερνα με τα ίδια μου τα χέρια”, λέει η μητέρα του 14χρονου που βίαζε ο σύντροφός της

Φρίκη στην Ιταλία: Μάνα σκότωσε την 5χρονη κόρη της – Είχε καταγγείλει την απαγωγή της

Ανακαλείται επικίνδυνο παιδικό μαγιώ – ΜΗΝ αφήνετε τα παιδιά να το φοράνε