Τι συμβαίνει όταν κρατάς τα ούρα σου για πάρα πολλή ώρα

Όλοι μας έχει τύχει να κρατηθούμε και να πάμε αργότερα στην τουαλέτα. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και κάτι που μερικές φορές δεν γίνεται να αποφύγουμε.

Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν βρίσκεστε στον κινηματογράφο και κατά τη διάρκεια της ταινίας θέλετε να πάτε στην τουαλέτα για να ουρήσετε. Σωστά, δεν πηγαίνετε και κάνετε υπομονή μέχρι το τέλος της ταινίας. Ή τι κάνετε όταν βρίσκεστε στην εθνική οδό ταξιδεύοντας και το παιδί σας ζητά να πάει τουαλέτα. Του λέτε επίσης να κρατηθεί λιγάκι μέχρι να καταφέρετε να κάνετε κάποια στάση ή να φτάσετε στον προορισμό σας. Πόσες φορές ακόμη έχετε κρατήσει τα ούρα σας για να μην πάτε σε κάποια δημόσια τουαλέτα ή επειδή ντρέπεστε να επισκεφθείτε την τουαλέτα σε κάποιο φιλικό σας σπίτι. Τι συμβαίνει τότε όμως;

Τελικά είναι καλό ή όχι να κρατάμε τα ούρα μας; Συνεχίστε την ανάγνωση και θα ανακαλύψετε τα ανατρεπτικά αποτελέσματα μιας έρευνας, αλλά και το τι πρέπει να κάνετε κάθε φορά που σκέφτεστε να κρατηθείτε λίγο ακόμα και να μην πάτε τουαλέτα…

Πώς λειτουργεί το ουροποιητικό μας σύστημα;

Τα νεφρά μας διυλίζουν το αίμα μας και «πετούν» όσα δεν χρειαζόμαστε στην κύστη μας. Αποβάλλοντα έτσι από τον οργανισμό μας τοξίνες και απόβλητα του μεταβολισμού. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η κύστη ενός μέσου ενήλικα, μπορεί να κρατήσει 1 με δύο κούπες με ούρα πριν ο εγκέφαλος δώσει εντολή ότι το σώμα χρειάζεται ανακούφιση.  Όταν τα ούρα γεμίσουν την κύστη, έχουμε ένα δυσάρεστο έντονο αίσθημα που μας εξαναγκάζει να σταματήσουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να τρέξουμε στην τουαλέτα. Τότε, η ούρηση γίνεται επιτακτική. Αν κρατήσουμε τα ούρα περισσότερο και φθάσουν 600 ή 700 ml, τότε η κύστη θα συσπαστεί και θα αδειάσει μόνη της για λόγους ασφαλείας, κάτι που λέγεται αυτόματη ούρηση.

Τι μπορεί να συμβεί αν κρατάμε τα ούρα μας για αρκετή ώρα

Ακούμε συχνά ότι δεν πρέπει να κρατάμε τα ούρα μας, αλλά δεν ακούμε το γιατί πρέπει να συμβαίνει αυτό. Το να κρατάτε τα ούρα σας συχνά και για πολλή ώρα μπορεί να έχει μερικές αρνητικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως η κατακράτηση υγρών ή και η αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης.

Η ανατρεπτική έρευνα

Μια πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι το να κρατάς τα «τσίσα» σου μπορεί να μην είναι και τόσο κακό. Στην έρευνα εξετάστηκαν νοσοκόμες, οι οποίες αναγκάζονται καθημερινά να κρατούν τα ούρα τους και να μην επισκέπτονται συχνά την τουαλέτα, λόγω της πιεστικής φύσης της δουλειάς τους και όπως αποδείχθηκε όχι μόνο δεν είχαν πρόβλημα, αλλά διπλασίασαν και την ικανότητα συγκράτησης υγρών της κύστης τους! Είχαν, δηλαδή, την ικανότητα να κρατούν τα ούρα τους για πολύ περισσότερο από το κανονικό.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τώρα θα είμαστε ελεύθεροι να κρατάμε τα ούρα μας για όσο περισσότερο μπορούμε, αφού η κύστη μας δεν είναι το μόνο σημείο που μπορεί να τεντωθεί και να χαλαρώσει.

Την ίδια μοίρα με την κύστη μπορεί να έχουν και οι σφιγκτήρες, οι μυς που συγκρατούν τα υγρά από το να «ξεχυθούν» ελεύθερα. Όταν συγκρατούμε τα ούρα μας οι σφιγκτήρες  μας πιέζονται και τεντώνονται, με αποτέλεσμα να χάνουν τη «δύναμή» τους και την ικανότητα συγκράτησης των υγρών. Έτσι οδηγούμαστε στην ακράτεια και τα ατυχήματα με τα ούρα μας. Ή αν είμαστε πραγματικά άτυχοι, όταν συγκρατούμαστε για πολλή ώρα υπάρχει πιθανότητα τα ούρα μας να «επιστρέψουν» προς τα νεφρά μας, πράγμα πολύ δυσάρεστο για τον οργανισμό μας.

Τα καλά νέα είναι ότι για να συμβεί αυτό πρέπει ή να είστε πολύ άτυχοι ή να συγκρατήστε για πάρα πολύ καιρό και για πολλή ώρα. Γιατί, όμως, να φτάσετε σε αυτό το σημείο και να μην πάτε απλώς στην τουαλέτα;