Τι θα μάθουν τα παιδιά στο εργαστήρι ρομποτικής του Summer Camp της Τεχνόπολης; Το Infokids.gr ρώτησε, έμαθε και σας αποκαλύπτει

Η ανάδειξη και η προώθηση της ρομποτικής ως εργαλείου μάθησης για όλα τα παιδιά αποτελεί μια από τις κυρίαρχες τάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν τα παιδιά που ζητούν από τους γονείς να γραφτούν σε κάποιο εργαστήρι ρομποτικής.

Τώρα που τα σχολεία έκλεισαν και ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι απεριόριστος, μια καλή αφορμή για να γνωρίσουν τα παιδιά τις νέες τεχνολογίες και να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και του πνεύματός τους είναι τα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής «Ρομπότ και πειράματα» με την υποστήριξη του εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα φιλοξενηθούν την τρίτη εβδομάδα (3-7/7) του Summer Camp της Τεχνόπολης του Δ. Αθηναίων

Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές» και τις προγραμματίζουν. Συνεργάζονται και αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα, η σύνθεση και η κριτική σκέψη. Είναι απλό να κατασκευάζεις μια μηχανή; Μάλλον απλούστερο απ’ όσο φαντάζεσαι!

Το Infokids.gr θέλοντας να πάρει μια γεύση από το τι θα μάθουν οι λιλιπούτειοι λάτρεις της τεχνολογίας που θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι μίλησε με τον κ. Μάριο Ξένο, Πληροφορικό – Ερευνητή και έμαθε από πρώτο χέρι γιατί είναι συναρπαστικό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και να ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τι δεξιότητες μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά μέσα από την επαφή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική;

Η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας και πληροφορίας, δεξιότητες επικοινωνίας, δεξιότητες κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα ενισχύεται η αυτενέργεια, το ομαδικό πνεύμα και η δημιουργικότητα. Τα παιδιά μέσα από την ρομποτική ανακαλύπτουν και αναγνωρίζουν τεχνολογίες της καθημερινής ζωής ενώ παίζουν με τα δικές τους δημιουργίες.

εργαστήρι ρομποτικής

Τι ακριβώς θα κάνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων εκπαιδευτικής ρομποτικής;
Τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις δικές τους ρομποτικές κατασκευές, αξιοποιώντας εκπαιδευτικά πακέτα της LEGO και στη συνέχεια θα τους δώσουν ζωή προγραμματίζοντας τα. Τελικά, παίζοντας με τις κατασκευές τους θα βελτιώσουν και θα εξελίξουν την συμπεριφορά τους.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το εργαστήριο; Χρειάζεται το παιδί να έχει κάποιες ειδικές γνώσεις για να μπορέσει να παρακολουθήσει το εν λόγω εργαστήρι;

Τα εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 χρονών. Οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των ηλικιακών ομάδων ώστε να μην απαιτούν ειδικές γνώσεις από τα παιδιά.

Με τι εξοπλισμό και λογισμικά εργάζονται τα παιδιά;

Τα παιδιά δημιουργούν τις κατασκευές τους χρησιμοποιώντας τα εκπαιδευτικά πακέτα LEGO WeDo 2.0 και LEGO Mindstorms NXT. Ο προγραμματισμός των κατασκευών γίνεται μέσω των αντίστοιχων λογισμικών σε περιβάλλον tablet ή laptop.

εργατήριο ρομποτικής

Γιατί ένα παιδί να επιλέξει να παρακολουθήσει το εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής του Summer Camp της Τεχνόπολης;
Τα εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Summer Camp παρέχοντας μια ολοκληρωμένη και εναλλακτική καλοκαιρινή εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο η ρομποτική δεν προβάλλεται ως αυτοσκοπός του προγράμματος αλλά αποτελεί μέσο έκφρασης και δημιουργίας.

Θεωρείτε επιβεβλημένη την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο σχολικό πρόγραμμα;

Ένας μαθητής μάς είπε: «Δεν μου άρεσαν τα μαθηματικά και νόμιζα ότι και η ρομποτική είναι μαθηματικά… όμως κατάλαβα ότι με την ρομποτική μπορώ να λύσω κάθε πρόβλημα». Μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν πολλά γνωστικά αντικείμενα με εναλλακτικό και παιγνιώδη τρόπο, ενώ παράλληλα τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες απαραίτητες για τη σύγχρονη εποχή.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής του Summer Camp της Τεχνόπολης επικοινωνήστε με το  213 0109325, 213 010 9300 (Δευτέρα-Παρασκευή: 11.00-16.00) gasmuseum@athens-technopolis.gr