Τι το ιδιαίτερο εμφανίζει η κλινική εικόνα των παιδιών με covid;

Οι ερωτήσεις και οι απορίες των γονιών σε σχέση με τον κορωνοϊό είναι πολλές, ιδίως αυτή την περίοδο που η μετάλλαξη του ιού έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την υπερμεταδοτικότητα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά κολλούν πιο εύκολα και περισσότερο.

Σε Διαδικτυακή συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο Παθολόγος Γιώργος Παππάς ανέπτυξε όλες τις παιδιατρικές παραμέτρους για τον SARS-CoV-2.

Σχετικά άρθρα: Το μυστικό του Tom: Ένα video-animation για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου που βοηθά τα παιδιά να μιλήσουν

Έχει κάτι ιδιαίτερο η κλινική εικόνα των παιδιών-1;

Ναι, τα λεγόμενα covid toes, βλάβες που εμφανίζονται αιφνιδίως, στην συντριπτική τους πλειοψηφία στα κάτω άκρα, είναι όμοιες με χιονίστρες αλλά δεν έχουν να κάνουν με το κρύο, και εμφανίζονται συχνότατα άνευ προηγούμενων συμπτωμάτων, ή ακόμη και άνευ άλλων συμπτωμάτων γενικά. Οπότε οφείλουν να αποτελούν ένδειξη άμεσου ελέγχου για τον ιό. Φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της βλάβης που προκαλεί ο ιός στο ενδοθήλιο (μια πρόσφατη πολυσυζητημένη μελέτη βρήκε ενδείξεις θρομβωτικής μιροαγγειοπάθειας σε παιδιά ακόμη και με ήπια νόσο), δεν εξελίσσονται άσχημα, και σπανιότερα παρατηρούνται σε ενήλικες (μέχρι 38 ετών έχουν αναφερθεί, θα ήταν κάποιος που παλιμπαίδιζε).

Πώς σχετίζεται η νόσος Kawasaki;

Αυτό το διαβόητο Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο των Παιδιών (MIS-C), που στην αρχή το είχαμε μπερδέψει, -επιπόλαια-  με τη νόσο Kawasaki, ένα άλλο παράξενο, αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, σύνδρομο των παιδιών (είχαν και τα δυο πυρετό, εξάνθημα και καρδιακή προσβολή). Παρατηρείται εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιο, μόνο αντισώματα βρίσκεις συνήθως, συχνά δεν ξέρουν καν τα παιδιά ότι είχαν κολλήσει τον ιό. Σε σχέση με το Kawasaki εμφανίζεται σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, πολύ περισσότερο σε έγχρωμα παρά ασιατικής καταγωγής, χαρακτηρίζεται από εντονότατα συμπτώματα από την κοιλιά, προσβάλλει έντονα τους νεφρούς, προσβάλλει διαφορετικά την καρδιά (μυοκαρδίτιδα αντί ανευρύσματα των στεφανιαίων αγγείων), και έχει δείκτες παρόμοιους με αυτούς που εμφανίζουν οι ενήλικοι στην ανοσοαπορρύθμισή τους (στα ύψη η CRP και η φεριτίνη, στα τάρταρα τα λεμφοκύτταρα). Υπήρξαν και ελάχιστα παιδιά που δεν τα κατάφεραν, τα περισσότερα χρειάστηκαν ΜΕΘ αλλά τα πήγαν καλά. Πού οφείλεται το σύνδρομο; ‘Αγνωστο: απλή ανοσοαπορρύθμιση, σύνθετη ενδοθηλιακή βλάβη; δυσλειτουργία ιντερφερόνης; αντιγονική υπερδιέγερση; αυτοανοσία; Ειρήσθω εν παρόδω, μια από τις σημαντικότερες ερευνήτριες του Kawasaki, η Anne Rowley από το Σικάγο, φαίνεται να εντόπισε στοιχεία που ενοχοποιούν κάποιον άγνωστο έως τώρα ιό στην παθογένειά του.
Προοδεύουμε, κρίμα που δεν το πρόλαβε ο ίδιος ο Tomisaku Kawasaki που απεβίωσε πριν λίγους μήνες.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της παιδικής ανθεκτικότητας στον SARS-CoV-2;

Καλή ερώτηση που παραμένει άνευ απάντησης. Ενδέχεται να οφείλεται σε διαφορετική παιδική συμπεριφορά των κρίσιμων υποδοχέων ACE2 (λιγότεροι στην μύτη των παιδιών όπου πρωτομπαίνει ο ιος, ίσως ενεργότεροι όμως στους πνεύμονες)- έτσι κι αλλιώς ούτε στους ενήλικες διευκρινίσαμε πόση σημασία έχει η υπερέκφραση ή μη αυτών των υποδοχέων και σε ποια μορφή. Ενδέχεται από την άλλη να είναι απλά πολύ πιο έτοιμο και αγνό το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών: όλα του φαίνονται νέα, σε όλα επιτίθεται ορμητικά και δεν τους επιτρέπει πολλά πολλά (ενώ στους ηλικιωμένους πολλές συγκεχυμένες ανοσολογικές μνήμες μπλέκουν τις γραμμές τους και καθυστερούν την απάντηση). Ενδέχεται εδώ ακριβώς να παίζει ρόλο ο θύμος αδένας της κυτταρικής ανοσίας, που με την ηλικία ατροφεί, παράλληλα με την αύξηση της βαρύτητας του ιου. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως για την αντοχή των παιδιών παίζει ρόλο η προστασία που προσφέρει η έκθεση στους άλλους κορωνοϊούς, του κοινού κρυολογήματος: φτιάχνουν αντισώματα τα παιδιά γι’ αυτούς και πιάνουν από σπόντα και τον SARS-CoV-2- πολυσυζητημένη προσέγγιση αυτή, πότε αποδεικνύεται, και πότε καταρρίπτεται, από επιστήμονες εξίσου ικανούς. Τέλος, κάποιοι υποστηρίζουν πως υπαίτια για την αντοχή είναι τα άλλα εμβόλια που κάνουμε στα παιδιά, για την ιλαρά και την ερυθρά για παράδειγμα, ή και την φυματίωση, όπου το κάνουν ακόμη: ίσως αυτά τα εμβόλια να επάγουν μια γενικότερη εγρήγορση στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών (ίσως να δρουν κι εδώ διασταυρούμενα κάποια, όπως της ερυθράς).