Το αυγό γιορτάζει κι εμείς μαθαίνουμε 5 τρόπους με τους οποίους μάς βοηθά

Το αυγό γιορτάζει κι εμείς μαθαίνουμε 5 τρόπους με τους οποίους μάς βοηθά

Κι όμως, σήμερα είναι γιορτή, είναι μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στο Αυγό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου (για φέτος στις 14 Οκτωβρίου) και ο στόχος πίσω από αυτό είναι να δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στη διατροφή μας, την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.

Το αυγό συγκαταλέγεται στις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, καθώς ένα αυγό προσφέρει στον οργανισμό 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά συνήθως δεν τα καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, παρότι είναι απαραίτητα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό και η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής και οικονομικής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά του

Στα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αυγά περιλαμβάνονται η χολίνη, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Α για την υγεία των ματιών, το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και η βιταμίνη D, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την υγεία και την αποκατάσταση των μυών και των ιστών.

Παράλληλα με τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη και προσιτή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, που βοηθά στη διατροφική υποστήριξη των οικογενειών σε όλο τον κόσμο.

Πώς βοηθά στην υγεία μας

Ενισχύει την όραση
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στο αυγό μπορούν να δράσουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος.

Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στο αυγό παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη.

Έρευνες έδειξαν ότι περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα καροτενοειδή στη διατροφή είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω παρόδου της ηλικίας.

Το αυγό βοηθά τη μνήμη
Τα αυγά είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης.

Τα αυγά ενισχύσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Πιο πρόσφατες μελέτες σε έγκυες γυναίκες έδειξαν ότι η χολίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών λειτουργιών και της μνήμης του εμβρύου.

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά
Όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα αυγά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως είναι η λουτείνη και η ζεαξανθίνη.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου.

Πολλαπλές επιστημονικές εργασίες αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα αυγό βοηθά και στην απώλεια του βάρους
Τα αυγά δεν αποτελούν μόνο καλή πηγή θρεπτικών συστατικών αλλά βοηθούν και στην απώλεια του βάρους.

Περιέχουν λευκίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στη μείωση του βάρους.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois, η λευκίνη (περιέχεται στο ασπράδι του αυγού) εκτός από βασικό αμινοξύ που συμμετέχει στην πρωτεΐνοσύνθεση των μυών και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα με τη βοήθεια του αυγού έχασαν περισσότερο σωματικό βάρος, λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό. Επίσης είχαν περισσότερη ενέργεια και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Τα οφέλη στο ασπράδι του

Τα διατροφικά οφέλη του αυγού βρίσκονται κυρίως στο ασπράδι του
Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει περίπου 213 mg χοληστερίνης.

Αντίθετα, το ασπράδι του αυγού, δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης.

Επομένως, μία καλή ιδέα είναι η αντικατάσταση του κρόκου του αυγού με ασπράδια αυγού.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κυρίως (στο 98%-99% του βάρους του) από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%).

Περιέχει επίσης μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και κυρίως Β12), καθώς και γλυκίδια. Χαμηλή είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες (μόλις 1%). Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής αξίας, με δεδομένο ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό.

Διπλή γιορτή στην Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι ευκαιρία για… διπλή γιορτή, καθώς συμπίπτει με την αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Έτσι πλέον ο τομέας των αυγών αποκτά πιο ισχυρή φωνή για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, παραγωγούς, εμπόρους και μεταποιητές αυγών, με στόχο ο κλάδος που πέρασε από πολλές δοκιμασίες τα προηγούμενα χρόνια να ενισχυθεί ουσιαστικά και να αυξηθεί η παραγωγή ελληνικών αυγών και, κατ’ επέκταση η κατανάλωσή τους.

Μεταξύ των στόχων της ΕΔΟΑΠΑ είναι η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες και η προσέλκυση νέων παραγωγών, η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας, η ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής, η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Διαβάστε επίσης

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Η παράκληση της οικογένειας για την ενίσχυση παιδιών με καρκίνο

Στα Τρίκαλα κατασκευάζεται το πρώτο «παθητικό σχολείο» της Ελλάδας!

“Πώς θα γλιτώσουμε από τα τροχαία”: Δωρεάν σεμινάριο από το Infokids.gr και τον Ιαβέρη