Το εμβόλιο έναντι του ροταϊού θα αποζημιώνεται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία

Το εμβόλιο έναντι του ροταϊού θα αποζημιώνεται 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία

Η σημαντική ιατρική είδηση της ημέρας αφορά στο γεγονός ότι εφεξής ο εμβολιασμός έναντι του ροταϊού θα αποζημιώνεται στο 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων.

Όπως εξηγεί η Δρ. Αντωνία Μουτάφη MD, MSc, PhD-Παιδίατρος ο ροταϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερίτιδα κυρίως σε βρέφη μικρότερα των 8 μηνών και να οδηγήσει ακόμα και σε Νοσηλεία λόγω βαριάς αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών. Γι’ αυτό και ο εμβολιασμός συστήνεται να ξεκινά στην ηλικία των 2 μηνών και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και η χορήγηση του εμβολίου γίνεται από του στόματος.

Ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται σε σχήμα 2 ή 3 δόσεων, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου που επιλέγεται, και μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Ροταϊός: Όσα πρέπει να ξέρετε

Ο ροταϊός (RV) αποτελεί το κυριότερο αίτιο σοβαρής διάρροιας παγκόσμια και ευθύνεται για το 40% περίπου των σχετικών θανάτων, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 500.000 ετησίως.

Σχεδόν κάθε παιδί θα μολυνθεί από ροταϊό μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ένα στα 54 παιδιά θα νοσηλευτεί κάθε χρόνο και αυτό είναι πολύ μεγάλο stress για τους γονείς και τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας των χωρών.

Οι ροταϊοί είναι πολύ ανθεκτικοί και μπορούν να επιβιώσουν για ώρες, ημέρες ή εβδομάδες σε χέρια, μολυσμένα νερά, σκληρές επιφάνειες.

Ο ιός πολλαπλασιάζεται στο πεπτικό σύστημα προσβάλλοντας τις λάχνες του λεπτού έντερου έχοντας σαν αποτέλεσμα δομικές και λειτουργικές αλλαγές του επιθηλίου, προκαλώντας πολλές φορές σοβαρή γαστρεντερίτιδα. Ο εμβολιασμός αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης.

Οι γονότυποι Ρότα ιού, που κυκλοφορούν στη χώρα μας, καλύπτονται
σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα εμβόλια και ακόμα και η μέτρια εμβολιαστική κάλυψη, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, συμβάλλει στη μείωση της νοσηρότητας από Ροταιό.

Διαβάστε επίσης:

Δήλωση “βόμβα”: Δε χρειάζεται ομολογία για να ασκηθεί δίωξη – Η ουσία που βρέθηκε στα “ύψη” στη Τζωρτζίνα

Πολλά παιδάκια είναι άρρωστα – Η παιδίατρος κρούει το καμπανάκι για νόσηση με γρίπη μετά από κορωνοϊό

Ξεκινά το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» για ΑμΕΑ από 16 ετών και άνω