Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να προστατεύσει και από Covid-19, σύμφωνα με νέες μελέτες

Με τους επιστήμονες να εκφράζουν καθημερινά την αγωνία τους για τον χειμώνα που έρχεται αναφορικά με την έξαρση γρίπης και ιώσεων και τον κίνδυνο συννοσηρότητας, αν τυχόν κανείς κολλήσει μαζί με αυτά και Covid-19, υπάρχει ανάγκη -φέτος περισσότερο από ποτέ- ο εμβολιασμός κατά της γρίπης να γίνει από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Βέβαια, ενώ περιμέναμε, ότι φέτος θα εμβολιαστούμε όλοι ανεξαιρέτως, το υπ. Υγείας ανακοίνωσε, ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης θα λάβουν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες -κάτι στο οποίο έχουν διαφωνήσει αμέτρητοι επιστήμονες.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι μπορούν να κάνουν φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης, καλά θα κάνουν να μην το αμελήσουν, καθώς η ανησυχία είναι έντονη, ότι αν κανείς νοσήσει από κορωνοϊό και γρίπη ταυτόχρονα, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή του -πρόσφατη βρετανική μελέτη έδειξε, για την ακρίβεια, ότι ο κίνδυνος θανάτου στην περίπτωση αυτή διπλασιάζεται.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο κίνδυνος συννοσηρότητας που πρέπει να οδηγήσει στο εμβόλιο της γρίπης, αλλά και στο γεγονός, ότι άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν, ότι τα αντιγριπικά εμβόλια μπορεί να έχουν την δυνατότητα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που να μπορεί να επιτεθεί και να καταστρέψει ΚΑΙ τους εισβολείς του κορωνοϊού, μειώνοντας έτσι τους θανάτους από τη νόσο αυτή τουλάχιστον κατά ένα τρίτο.

Συγκεκριμένα, δύο μεγάλες μελέτες που έλαβαν χώρα στην Ιταλία και τη Βραζιλία και μελέτησαν πάνω από 100.000 ασθενείς έδειξαν, ότι ο συστηματικός εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και την ανάγκη διασωλήνωσης σε σημαντικό ποσοστό.

Οι επιστήμονες πίσω από τα ευρήματα αυτά, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και του Σάο Πάολο, είπαν, ότι τα στοιχεία ήταν τόσο συναρπαστικά που όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πείσουν τους πληθυσμούς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Αναφορικά με την ιταλική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccines, οι ερευνητές μελέτησαν 65χρονους που νόσησαν με κορωνοϊό και βρήκαν, ότι στις περιοχές που λιγότεροι από το 30% είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, το ποσοστό θανάτου από Covid-19 ήταν περίπου 150 ανά 100.000 άτομα, ενώ στις περιοχές που είχε εμβολιαστεί το 70% και άνω το ποσοστό θανάτου δεν ξεπερνούσε το 10 ανά 100.000 άτομα. Αντίστοιχα και τα στοιχεία της μελέτης της Βραζιλίας.

Και οι δύο επιστημονικές ομάδες κατέληξαν στο ότι αυτό εξηγείται, από το γεγονός ότι τα αντιγριπικά εμβόλια με κάποιο τρόπο δυναμώνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αρκετά ώστε να αναχαιτίσει την πορεία του κορωνοϊού στον οργανισμό.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ενώ 100 εμβόλια σε όλο τον κόσμο αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή κατά του Covid-19, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν, ότι και άλλα εμβόλια που δεν συνδέονται με τον συγκεκριμένο ιό, μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση των ποσοστών θανάτου από αυτόν: Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο MMR (παρωτίτιδας, ιλαρά,ς ερυθράς) και στο BCG, κατά της φυματίωσης.

Πηγή: dailymail.co.uk