Το φυλλάδιο που μοιράστηκε σε μαθητές της Α Δημοτικού και εξόργισε τους γονείς – Δείτε γιατί

Μήπως οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στα φυλλάδια που ετοιμάζουν για τους μαθητές και να μην τους εξοικειώνουν με αρνητικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα;

Αλιεύσαμε στην σελίδα της ψυχοθεραπεύτριας – συμβούλου γονέων Δανάης Τριανταφύλλη MSc την αντίδραση μιας μαμάς στο φυλλάδιο που δόθηκε στον 6χρονο γιο της. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς η δασκάλα θεώρησε σκόπιμα μιας και τα παιδιά διδάσκονται το “τσ” να τους φέρει ως παράδειγμα τη λέξη “τσιγάρο” και να σχεδιάσει και την αντίστοιχη εικόνα.

Η μητέρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της ανοιχτά και εξήγησε γιατί τέτοια παραδείγματα και συμπεριφορές κάθε άλλο παρά πρέπει να προβάλλονται στους μαθητές.

Η ανάρτηση για την αντίδραση της μαμάς

Αυτή η φωτογραφία ήρθε στο inbox μου σήμερα, μαζί με το μήνυμα μιας μητέρας που έχει φρικάρει:

«Τώρα εγώ είμαι η περίεργη;»

Γιατί όταν φτάνει αυτό στα χέρια του 6χρονου γιου σου από το σχολείο του – όπου υποτίθεται ότι τα παιδιά εκτίθενται σε ερεθίσματα που ωφελούν την ανάπτυξή τους – τότε, πραγματικά, αναρωτιέσαι «μήπως είμαι εγώ η περίεργη, που θεωρώ ότι ένα τεράστιο αναμμένο τσιγάρο πάνω στο φυλλάδιο εργασιών της Α΄Δημοτικού, είναι εξωφρενικά ανάρμοστο;»

Εγώ θα πω ότι όχι, δεν είσαι περίεργη. Το κάπνισμα είναι μια συμπεριφορά βαθιά εξαρτώμενη από τις κοινωνικές νόρμες μιας κοινωνίας.

Έρευνες συγκεκριμένα στον Ελληνικό πληθυσμό, που έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη, έχουν δείξει ότι τα παιδιά θεωρούν το κάπνισμα μια αποδεκτή συμπεριφορά, όχι μόνο φυσιολογική αλλά συχνά κομβική στις κοινωνικές συναναστροφές των ανθρώπων (για πηγή δείτε στο τέλος).

Οπότε όταν είσαι γονιός που θέλεις το παιδί σου να μην ξεκινήσει αυτήν την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, έχεις ήδη να τα βάλεις με το θεριό που είναι οι νόρμες της Ελληνικής κοινωνίας.

Το να έρχεται ένα τόσο ηχηρό μήνυμα υπέρ του καπνίσματος, μέσα από τη σχολική τάξη, από τα χέρια των εκπαιδευτικών, πάνω στο φυλλάδιο το οποίο πρέπει το παιδί σου να χρησιμοποιήσει ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ, ε, τότε πραγματικά νιώθεις ότι το παιχνίδι είναι στημένο.

Δεν ξέρω που το πάω. Είμαι πραγματικά πολύ ταραγμένη. Θα πω μόνο σε όλους εσάς τους γονείς που σας φαίνονται και εσάς κάπως παράξενα τέτοια πράγματα, να μιλάτε. Να μιλάτε με άλλους γονείς, να μιλάτε με τα@ εκπαιδευτικούς, να στέλνετε επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όχι, δεν είστε εσείς οι περίεργες και οι περίεργοι.

#angrypost #στημενοπαιχνιδι #καπνισμα #υπουργειοπαιδειαςκαιθρησκευματων #parentness

Πηγή: Tamvakas, I., & Amos, A. (2010). These things don’t happen in Greece: A qualitative study of Greek young people’s attitudes to smoking, secondhand smoke and the smokefree legislation. Health Education Research, 25 (6), 955-964.

Διαβάστε επίσης:

Οι μαθητές της ΣΤ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Λαμπίρη έκαναν το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη!

Η Νίκη Κεραμέως μίλησε με μαθητές της Ε’ Δημοτικού για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και όσα έμαθαν (video)

Η θεία απαντά σε όσα ακούγονται – Νέες μαρτυρίες δημιουργούν ερωτηματικά και εξοργίζουν