Πέρνα το ποτάμι: Το τέλειο παιχνίδι για να εκτονώνονται τα παιδιά μέσα στο σπίτι!

Τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω κορονοϊού και αναπόφευκτα αναρωτιέστε: τι θα κάνουν τα παιδιά τόσες ώρες που θα μένουν στο σπίτι; Θα… αφηνιάσουν;

Θα διαβάσετε παραμύθια, θα δείτε κάποιες ταινίες, θα ακούσετε μουσική, αλλά ξέρετε ότι τα παιδιά βαριούνται εύκολα και όσα βιβλία και ταινίες και αν δουν, υπάρχουν στιγμές που η ενέργειά τους… “χτυπάει κόκκινο” και πρεπει κάπως να εκτονωθεί.

Υπάρχει ένα παιχνίδι που μπορεί να τα βοηθήσει να περάσουν καλά, να διασκεδάσουν, να εξάψουν τη φαντασία τους και να εκτονώσουν την ενέργειά τους…

Το παιχνίδι λέγεται «πέρνα το ποτάμι» και το καλό είναι, ότι μπορείτε να το παίξετε και μέσα και έξω από το σπίτι.

Τι θα χρειαστείτε:

Δυο μακριά κομμάτια ξύλου ή δυο μεγάλα κομμάτια κορδέλας ή ταινίας

Πώς θα το παίξετε:

Το παιχνίδι ξεκινά όταν τοποθετήσετε τα δυο ξύλα ή τις κορδέλες παράλληλα πάνω στο πάτωμα. Αυτό είναι το «ποτάμι». Εξιστορήστε στα παιδιά το σενάριο της ιστορίας σας – μπορεί να είστε εξερευνητές στο δάσος ή να ψάχνετε για κάποιον μέσα σε μια μεγάλη πόλη και ξεκινήστε το παιχνίδι.

Στη διαδρομή της αναζήτησης οι εξερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε ένα ποτάμι – τα δυο ξυλάκια – και πρέπει να το περάσουν.

Τα παιδιά, λοιπόν, στο σημείο αυτό στέκονται μπροστά στο ένα ξύλο και πρέπει να περάσουν απέναντι χωρίς να «βραχούν». Πώς θα το κάνουν αυτό; Φυσικά, με άλματα! Όποιο παιδί καταφέρει να περάσει στην απέναντι «όχθη», όταν έρθει η σειρά του, οδεύει προς το θησαυρό και την νίκη. Όποιο παιδί όμως πατήσει πάνω στο ξύλο ή μέσα στον χώρο που υπάρχει ανάμεσα στα δυο ξύλα τότε γυρίζει πίσω.

Για να δυσκολεύει λίγο το επίπεδο, ειδικά αν τα παιδιά σας είναι λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία, μπορείτε, αφού όλα τα παιδιά περάσουν το πρώτο στάδιο, να τραβάτε το ένα ξύλο μακρύτερα από το άλλο ή να αυξάνετε τον αριθμό των «ποταμών».

Η ιστορία μπορεί να τραβήξει όσο μακριά θέλετε. Νικητής είναι αυτός που καταφέρνει να περάσει όλα τα «ποτάμια», ενώ ο «θησαυρός» μπορεί να είναι λιχουδιές και γλυκά για όλα τα μικρά που συμμετείχαν.

Το «πέρνα το ποτάμι» είναι ένα αρκετά δημοφιλές παιχνίδι, το οποίο αναπτύσσει φυσικές δεξιότητες των παιδιών, εξάπτει τη φαντασία τους και –ευτυχώς για τους γονείς – εξαντλεί την ενέργεια τους!

πηγή: fatherly.com