Το Λύκειο Ελληνίδων στο πλευρό του μοναδικού 10χρονου μαθητή των Αρκιών για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Οι Αρκιοί, το ακριτικό νησάκι των Δωδεκανήσων έρχεται κάθε τόσο στο προσκήνιο με αφορμή το γεγονός ότι στο σχολείο του νησιού υπάρχει ένας και μοναδικός μαθητής, ο 10χρονος Χρήστος Καμπόσος, που υπεραγαπά τον τόπο του και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μην κλείσει το σχολείο.

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών θα παρελάσει με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Φέτος, ο 10χρονος Χρήστος ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου δεν θα παρελάσει μόνος του όπως συνέβαινε τις προηγούμενες φορές αλλά παρέα με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Τμήμα των παραδοσιακών χορών του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου θα μεταβεί από τη Σύρο στην Πάτμο και από την Πάτμο- Αρκιούς, προκειμένου όχι μόνο να χορέψει εθνικούς χορούς αλλά και να παρελάσει με σημαιοφόρο τον 10χρονο Χρήστο και την ηρωική, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, δασκάλα του. Η ομόφωνη απόφαση του δ.σ του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου να μεταβεί στους Αρκιούς βρήκε άμεση στήριξη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η οποία ως αρωγός, θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης της 12μελούς ομάδας του.

«Αισθανόμαστε πάρα πολύ περήφανες που θα συμπαρασταθούμε στον Χρήστο που τον θεωρούμε ηρωϊκό παιδί»

Ο μικρός Χρήστος μαζί με 10 παιδιά που θα φορούν παραδοσιακές στολές, θα παρελάσει στο νησί του. «Όλα ξεκίνησαν όταν είδα τον μικρό Χρήστο να παρελαύνει μόνος του. Η πρότασή μου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου μας και με τόση χαρά προχωρήσαμε στην υλοποίησή της. Αισθανόμαστε πάρα πολύ περήφανες που θα συμπαρασταθούμε στον Χρήστο που τον θεωρούμε ηρωϊκό παιδί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Προέδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη.

«Θα είναι ξεχωριστή η 25η Μαρτίου, τόσο για τον Χρήστο όσο και για την ηρωική δασκάλα του, την Μαρία Τσιαλέρα. Γιατί σε αυτήν την παρέλαση ο Χρήστος θα έχει παραστάτες παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Αυτό το ταξίδι θα ενώσει τους δύο νομούς, τους Δωδεκανήσους και τις Κυκλάδες. Στέλνοντας το μήνυμα της επετείου: αντίστασης και πολιτισμού», είπε η κ. Χαραλάμπους της εφημερίδας «Λόγος των Κυκλάδων»

“Μην κλείσετε το σχολείο μου”: Η έκκληση του 10χρονου μαθητή

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο 10χρονος μαθητής σε επιστολή που είχε γράψει τόνιζε  ότι αν μπει λουκέτο στο σχολείο του νησιού, τα όνειρά του θα… γκρεμιστούν. «Δεν θέλω ποτέ να κλείσει το σχολείο. Θέλω να γίνω δάσκαλος».

Μάλιστα, ο μαθητής του Δημοτικού έγραφε: «Για πρώτη φορά πέρυσι έμαθα τι είναι τα κάλαντα και το τριγωνάκι επειδή τα είπαμε με τη δασκάλα μου στους κατοίκους την παραμονή των Χριστουγέννων και χάρηκα πάρα πολύ. Δεν γνώριζα πολλά πράγματα όπως τι φορούσε η δασκάλα μου στα αυτιά της, τι είναι το χιόνι, το λεωφορείο, τα φανάρια, οι πολυκατοικίες και πάρα πολλά άλλα».

Γι’ αυτό και ο πατέρας του ζήτησε από την πολιτεία να μην τους εγκαταλείψει και να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο του νησιού, που έχει μόλις 35 μόνιμους κατοίκους, για να μπορέσει ο Χρήστος να συνεχίσει την εκπαίδευσή του, κάτι που, όπως επισημαίνει η οικογένεια του μαθητή, θεωρείται αυτονόητο για τα υπόλοιπα παιδιά της χώρας.