Το μάθημα στη φύση είναι ένα υπέροχο δώρο που αξίζει να βιώσει κάθε μαθητής!

Το δημόσιο Νηπιαγωγείο Κυριάννας στο Ρέθυμνο είναι ένα μικρό σχολείο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς είναι από τα πρώτα που ξεκίνησαν μαθήματα στο προαύλιο εν μέσω πανδημίας ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όπου τα θρανία και οι καρέκλες μεταφέρθηκαν στην καταπράσινη αυλή του σχολείου και αμέσως μετά την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, οι λιλιπούτειοι μαθητές επέστρεψαν με χαρά στα υπαίθρια μαθήματά τους.

Το μάθημα στον καθαρό αέρα και το παιχνίδι εκτός αίθουσας έχει “αγκαλιαστεί” θερμά από τα νηπιάκια που απολαμβάνουν ιδιαιτέρως το μάθημα εκτός των τειχών. 

Δεν είναι μόνο η ευεργετική δράση του ήλιου και της φύσης στην ψυχική υγεία και την ανάπτυξη των μικρών μαθητών αλλά, ειδικά φέτος, και ο επαρκής αερισμός ενός υπαίθριου χώρου, που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από τις παιδικές ιώσεις που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τα παιδιά, ιώσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν δεν υπήρχε ο συνήθης συνωστισμός στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι μαμάδες των μικρών μαθητών περιγράφοντας την επιστροφή στα υπαίθρια μαθήματα “Η χαρά των παιδιών δεν περιγράφεται!!! Η αυλή μας γέμισε ξανά με γέλια, παιχνίδι, γνώση!

Τα καρεκλάκια και τα τραπεζάκια μας βγήκαν έξω στον αύλειο χώρο για ακόμη μια φορά! Όταν υπάρχει διάθεση και όρεξη, όλα παίρνουν μια πιο γλυκιά γεύση!!

Ευχαριστούμε παρά πολύ τις δασκάλες μας για την αστείρευτη προσπάθεια για το καλό των μικρών μαθητών!!

Όπως αναφέρουν και πολλοί παιδαγωγοί είναι κοινό μυστικό ότι μαθαίνουμε πολλά περισσότερα από το εξωτερικό περιβάλλον και από τους διπλανούς μας παρά από τις σχολικές αίθουσες. Κοιτάζοντας το φυσικό περιβάλλον κατά την διαδικασία της μάθησης, η εκπαιδευτική διαδικασία εμπλουτίζεται. Η φύση είναι η ισχυρότερη πηγή γνώσης και θέλουμε τα παιδιά μας να εξοικειωθούν με αυτήν και τα έμβια όντα της, να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος στον οποίον ζουν και να τον αγαπήσουν.

Μακάρι περισσότερα ελληνικά νηπιαγωγεία να είχαν τις υποδομές για να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτού του Νηπιαγωγείου της Κρήτης!