Το μήνυμα της μαμάς του 5χρονου Δημήτρη με εγκεφαλική παράλυση στους γονείς παιδιών με την ίδια διάγνωση

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει η εξομολόγηση της μαμάς του μικρού Δημήτρη, ενός αξιολάτρευτου παιδιού με εγκεφαλική παράλυση, που στέλνει ένα δυνατό μήνυμα συμπερίληψης και αποδοχής κάθε παιδιού ΑμΕΑ.

Η Μαρία Τούβα, μαμά του Δημήτρη είναι ιδιαίτερα ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με τις αναρτήσεις της στέλνει μηνύματα ενθάρρυνσης, υποστήριξης και ενδυνάμωσης στους γονείς παιδιών με αναπηρία ώστε να αναζητούν πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων και να μην το βάζουν ποτέ κάτω με την πορεία των ξεχωριστών παιδιών τους γιατί κάθε μικρή τους νίκη είναι ένα μεγάλο βήμα για την εξέλιξή τους.

Mε αφορμή το γεγονός ότι ο Μάρτιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση (Cerebral Palsy/CP) η μαμά του Δημήτρη έγραψε ένα συγκινητικό μήνυμα ενθάρρυνσης προς όλους τους γονείς παιδιών με την ίδια διάγνωση.

Είναι μια διάγνωση, αλλά το παιδί σου είναι πολλά περισσότερα απο αυτό

Όπως γράφει στην ανάρτησή της ” Για τους νέους γονείς σε αυτό το «ταξίδι»:
Μην εστιάζεις σε αυτό που πρέπει να είναι,ή που θα μπορούσε να είναι και πως δεν είναι δίκαιο. Απλώς επικεντρώσου σε αυτό που είναι. Είναι μια διάγνωση, αλλά το παιδί σου είναι πολλά περισσότερα απο αυτό.

Η ζωή δεν θα είναι όπως την οραματίστηκες να είναι, όμως θα είναι μια εκπληρωμένη ζωή, αν την αφήσεις να γίνει. Θα κάνεις νέα όνειρα.Υπάρχουν πράγματα που θα σε συμβουλέψω: αποδέξου, προσαρμόσου, εναγκάλιασε, προχώρα.

Μπορεί να είναι τρομακτικό, μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί να φαίνεται αδύνατο,
Αλλά ξέρω ότι μπορείς να είσαι γενναίος, πιστεύω πραγματικά σε εσένα, οπότε δώσε τα ό,τι έχεις.

Και εν συνεχεία δημοσίευσε ένα εξίσου δυνατό μήνυμα που αξίζει να ακουστεί και να διαβαστεί από όλους μας.

Προσπάθησε να μην συγκρίνεις το παιδί σου με άλλα. Εστίασε στα θετικά , παρά να ανησυχείς συνεχώς με το τι προκάλεσε αυτό στο παιδί και «γιατί»

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η μαμά “Θα μάθει.Θα μεγαλώσει.
Θα ευδοκιμεί, όπως είναι 💙

Κάθε παιδί έχει δυνάμεις και αδυναμίες.Προσπάθησε να μην συγκρίνεις το παιδί σου με άλλα.

Εστίασε στο παιδί σου ως μοναδικό άτομο. Εστίασε στο παιδί & οχι στην διαγνωσή του. Εστίασε στα θετικά , παρά να ανησυχείς συνεχώς με το τι προκάλεσε αυτό στο παιδί και «γιατί».

Ακόμη & αν μάθαινες την αιτία, δεν θα άλλαζε αυτό τις ανάγκες, την ανάπτυξη και το δικαίωμα του παιδιού σου για υποστήριξη.

Να κοιτάς τι μπορεί να κάνει το παιδί σου αντί μόνο για αυτό που δεν μπορεί. Απόλαυσε τις καλές μέρες. Γιόρτασε τα επιτεύγματα σας όσο μικρά κι αν είναι.
Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να μην είναι αυτό που περίμενες , αλλά είναι εξίσου σημαντικές.”

Διαβάστε επίσης:

“Μάνα που περιμένει στον Σταθμό”: Το τραγούδι για τις χαροκαμένες μάνες που έχασαν τα παιδιά στα Τέμπη

“Μάνα που περιμένει στον Σταθμό”: Το τραγούδι για τις χαροκαμένες μάνες που έχασαν τα παιδιά στα Τέμπη

Τα κατάφερε! Η νεογέννητη Αννούλα βγήκε νικήτρια από το κρίσιμο χειρουργείο στην καρδιά της