«Το μουσείο των ονείρων της Χαράς»: Η συγγραφέας του βιβλίου μιλά στο Ιnfokids!

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς

«Οι μικροί αναγνώστες θα ήθελα να αποκτήσουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες». 

Η συγγραφέας του παιδικού βιβλίου, «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς», Ελένη Κυτίδου, μιλά στο Ιnfokids!

Τι σας οδήγησε να μιλήσετε για το θέμα του διαδραστικού παιχνιδιού μέσα στο Μουσείο; Υπάρχουν τέτοια μουσεία στην Αθήνα;

Το παιδικό κοινό, είναι από τις πιο σημαντικές ομάδες στόχους του σύγχρονου μουσείου διότι εμπλέκεται ενεργά και με προθυμία στην εμπειρία και στην κατάκτηση γνώσης που του προσφέρει. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με διαδραστικά παιχνίδια και εκθέματα που διευκολύνουν τη βιωματική μάθηση.

Έτσι το παιχνίδι ταυτίζεται με τα διαδραστικά εκθέματα, που έχουν πολυαισθητηριακό χαρακτήρα και έχουν ως κύριο στόχο να ωθήσουν το παιδικό κοινό να εμπλακεί ενεργά στην διαδικασία εξερεύνησης των εκθεμάτων και μέσα από τη αυτή, να κατακτήσει τη επιδιωκόμενη γνώση που είναι προσβάσιμη σε όλους χωρίς περιορισμούς.

Τέλος οι παιδοκεντρικές δραστηριότητες προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών, στοχεύοντας στη συνεργασία μεταξύ τους, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους.

Ο λόγος λοιπόν που με οδήγησε να μιλήσω για το διαδραστικό παιχνίδι μέσα στα σύγχρονα μουσεία είναι η άποψη που έχει υιοθετηθεί στην εποχή μας πως το παιχνίδι συμβάλλει στον βιωματικό χαρακτήρα της μουσειακής μάθησης και μετατρέπει την επίσκεψη στο μουσείο σε πραγματική εμπειρία, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στον πολιτισμό με τρόπους που προάγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα έχει αναπτύξει πολλά διαδραστικά παιχνίδια καθώς υπάρχει και ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαιδευτικού χαρακτήρα με πολλές διαδικτυακές δραστηριότητες για παιδιά ( https://acropolismuseumkids.gr/).

Το βιβλίο εκτός από την αφήγηση τι άλλο περιλαμβάνει; υπάρχει και ακουστικό cd για τα μικρότερα παιδιά;

Το βιβλίο περιλαμβάνει

α)τα στάδια της ανασκαφικής διαδικασίας για τους μικρούς μας αρχαιολόγους,

β) τραγουδάκι για την ανασκαφή, το οποίο μπορούν να ακούσουν σκανάροντας ένα QRCODE,

γ) εκπαιδευτικές διαδικτυακές δραστηριότητες που προσφέρουν ώρες ψυχαγωγίας

δ) καθώς και επιδαπέδιο παιχνίδι με τη χρήση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Είναι ένα έργο που ολοκληρώθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι έτσι ώστε να αγκαλιαστεί από το παιδικό κοινό

Τι θέλετε ιδανικά να αποκομίσουν οι μικροί αναγνώστες από το βιβλίο;

Οι μικροί αναγνώστες θα ήθελα να αποκτήσουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους με ιδιαιτερότητες και να υιοθετήσουν συμπεριφορές που προάγουν την αποδοχή του διαφορετικού.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Η μικρή Χαρά ονειρεύεται ένα αρχαιολογικό μουσείο γεμάτο προσβάσιμο διαδραστικό παιχνίδι! Εκεί όλα τα παιδιά, χωρίς εξαίρεση καμιά, θα μπορούν να γίνουν αρχαιολόγοι πραγματικοί συμμετέχοντας ενεργά σε μια δράση με βιωματική ανασκαφή.

Άραγε θα καταφέρει η μελισσούλα η μαγική να βοηθήσει τη φίλη της, τη Χαρά, να ζωντανέψει το μουσείο των ονείρων της έτσι ώστε όλα τα παιδιά να ζήσουν τη διαδικασία της ανασκαφής από κοντά;

Περιλαμβάνονται:

Η διαδικασία της ανασκαφής

Εκπαιδευτικές διαδικτυακές δραστηριότητες

Επιδαπέδιο παιχνίδι µε τη χρήση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Τραγούδι για τη διαδικασία της ανασκαφής

Ακούστε το παραμύθι µε QR-CODE

6+ ΕΤΩΝ

Η Ελένη Κυτίδου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1981. Το 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών του ΑΤΕΙ Καβάλας. Έπειτα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στα Τμήματα «Διοικητική Επιστήμη και Πληροφοριακά Συστήματα» του ΑΤΕΙ ΑΜΘ και «Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση Ειδική Εκπαίδευση» του ΑΠΚΥ. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή, τις νέες τεχνολογίες και την εκπαιδευτική ρομποτική. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ως βαθμολογήτρια εργασιών, μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής, αλλά και εισηγήτρια θεμάτων εκπαιδευτικής ρομποτικής και ειδικής αγωγής. Είναι κάτοχος του πιστοποιητικού της LEGO Education για την πλατφόρμα EV3 και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Frederick και της UNICERT. Συμμετέχει ως συντονίστρια επιμορφωτών και επιμορφώτρια ρομποτικής σε επιμορφώσεις της κοινότητας των σχολείων της Ευρώπης eTwinning. Στο παρελθόν εργάστηκε ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής τόσο στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και στην εκπαίδευση ενηλίκων (ΙΕΚ ΟΑΕΔ, Δημόσια ΙΕΚ, ΕΠΑΣ). Από το 2019 είναι δημόσιος υπάλληλος ΤΕ Πληροφορικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα, διδάσκει εκπαιδευτική ρομποτική στα ΚΔΑΠ Καβάλας. Κυκλοφορούν επίσης τα παιδικά βιβλία της «Η Μέλισσα της Χαράς και των συναισθημάτων» (Υδροπλάνο, 2021), «Τα Χριστούγεννα που έμαθα τον εαυτό μου» και «Μαγική Ζαχαρένια Συνταγή» (Κομνηνός, 2022).

Βρείτε το εδώ!