Το παιδί σας λέει ψέματα; Αυτό είναι καλό, λένε οι ερευνητές!

Ποιος γονιός δεν θυμώνει και δεν ανησυχεί όταν το παιδί του λέει ψέματα;

Όλοι μας πιστεύουμε στην αξία της ειλικρίνειας και με αυτή την αρχή θέλουμε να μεγαλώσουμε και τα παιδιά μας. Πόσα παραμύθια κυκλοφορούν, όπως ο «Ψεύτης Βοσκός» και ο «Πινόκιο» που κατακεραυνώνουν το ψέμα και δείχνουν στο παιδί τι μπορεί να πάθει αν λέει ψέματα.

Κι όμως, έρευνες υποστηρίζουν, ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό –για την ακρίβεια δεν υπάρχει καν πρόβλημα, αφού το να λέει ψέματα ένα παιδί, όχι μόνο είναι φυσιολογικό, αλλά είναι και δείγμα… ευφυΐας!

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το ψέμα περί την ηλικία των 2 ετών, σύμφωνα με μελέτες, και μάλιστα ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία ή την προέλευσή τους. Είναι, μάλιστα, και πολύ ταλαντούχα στο ψέμα! Πείραμα που έγινε πριν από μερικά χρόνια σε μια ομάδα ενηλίκων από διάφορους επαγγελματικούς χώρους έδειξε, ότι πολύ λίγοι μπορούν να διακρίνουν πότε ένα παιδί λέει ψέματα και πότε όχι.

Γιατί κάποια παιδιά ξεκινούν τα ψέματα νωρίτερα από άλλα; Και τι τα κάνει να ξεχωρίζουν από τους πιο ειλικρινείς συνομήλικους τους; Η απάντηση με μία λέξη είναι: ευφυΐα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν, τα μικρά παιδιά που λένε εύκολα ψέματα, π.χ. που αρνούνται κάποια «αταξία» που έκαναν, έχουν υψηλότερο λεκτικό I.Q. από αυτά που δεν λένε ψέματα, ακόμα και κατά 10 μονάδες.

Τα ίδια αυτά παιδιά έχουν καλύτερες δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας, δηλαδή μπορούν να ελέγχουν περισσότερο τις παρορμήσεις τους και να παραμένουν συγκεντρωμένα σε μία εργασία, ενώ μπορούν να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη νοητικής ανάπτυξης, γνωστής και ως «θεωρία εγκεφάλου». Δεν είναι τυχαίο, ότι παιδιά με Δ.Ε.Π.Υ. ή με αυτισμό δυσκολεύονται εξαιρετικά να πουν ψέματα. Τέλος, οι μικροί… ψεύτες είναι κοινωνικά παιδιά και προσαρμόζονται ευκολότερα από άλλα.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του ψυχολόγου Kang Lee, ο οποίος μελετά εδώ και δύο δεκαετίες την εξαπάτηση από τα παιδιά: Γονείς, αν ανακαλύψετε, ότι το 2 ή 3 ετών παιδί σας λέει ψέματα, αξίζει να το γιορτάσετε! Αλλά ακόμα κι αν δεν λέει ψέματα, με παιχνίδια που θα το εξασκήσουν στην «θεωρία εγκεφάλου», θα το κάνετε… απατεώνα σε λίγες μόνο εβδομάδες, υποστηρίζει ο καθηγητής Lee!

Το θέλουμε, όμως αυτό; Θέλουμε να είναι έξυπνα τα παιδιά μας, αλλά δεν θέλουμε να είναι και ηθικά;

Το βέβαιο είναι, ότι τα παιδιά που τιμωρούνται βίαια όταν λένε ψέματα, λένε ακόμα περισσότερα ψέματα και μάλιστα νιώθουν καλά γι’αυτό. Αντίθετα, τα παιδιά που επαινούνται για την ειλικρίνειά τους, ακόμα κι αν έχουν κάνει κάτι μη αποδεκτό, τείνουν να είναι πιο ειλικρινή. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα κάνουν κάτι μη επιτρεπτό –κατά κανόνα τηρούν τη λεκτική τους υπόσχεση.

Ο καθηγητής Lee καταλήγει, πάντως, ότι παραμύθια όπως ο «Ψεύτης Βοσκός» και ο «Πινόκιο» στην πραγματικότητα δεν καταφέρνουν να πείσουν το παιδί να μη λέει ψέματα. Πολύ πιο ωφέλιμα είναι τα παραμύθια που επαινούν την ειλικρίνεια, από αυτά που τονίζουν τους κινδύνους του ψέματος.

Τέλος, έρευνα που ο ίδιος ο καθηγητής Lee πραγματοποίησε σε παιδιά 5 και 6 ετών έδειξε, ότι η ειλικρίνεια… εξαγοράζεται! Γνωρίζοντας ότι υπάρχει οικονομικό κίνητρο, τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: Πόσο κοστίζει η αλήθεια. Η πλειοψηφία αυτών όρισε ένα χρηματικό κόστος και έτσι επιβραβεύτηκε για την ειλικρίνεια της, σε αντίθεση με τα παιδιά που είπαν ότι η αλήθεια δεν έχει κόστος, αλλά δεν το εννοούσαν. Με λίγα λόγια «η απόφαση να πει ένα παιδί ψέματα είναι ζήτημα τακτικής. Τα παιδιά σκέφτονται με όρους αναλογίας (τι κερδίζω-τι χάνω), όταν καλούνται να δώσουν μια απάντηση», εξηγεί ο Lee. Αν δεν είναι αυτό δείγμα ευφυΐας, τότε τι είναι;

Πηγή: nytimes.com