Τρίτη 17 Ιουνίου
Τρόφιμα με βαρέα μέταλλα

Τρόφιμα με βαρέα μέταλλα: Μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία των παιδιών

Οι συνέπειες για τα παιδιά είναι μεγάλες, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις δυσμενείς επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων.

Το θέμα της μόλυνσης από βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα έχει κερδίσει ανησυχητική προσοχή τα τελευταία χρόνια, με δύο νέες μελέτες που ρίχνουν φως στη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα και των πιθανών κινδύνων, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Η Έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για το 2021 αποκάλυψε συγκλονιστικά επίπεδα μετάλλων στις βρεφικές τροφές, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των προϊόντων που καταναλώνονται συνήθως. Τώρα, τα ευρήματα από δύο μελέτες που πρόκειται να παρουσιαστούν στο Society for Risk Analysis Annual Conference 2023 υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα στα τρόφιμά μας, ειδικά όσον αφορά τον μόλυβδο, το αρσενικό και το κάδμιο.

Η ευρεία παρουσία των βαρέων μετάλλων

Οι καλλιέργειες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών προϊόντων όπως το ρύζι, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και το σπανάκι, μπορούν να απορροφήσουν βαρέα μέταλλα από το μολυσμένο έδαφος, τον αέρα και το νερό. Η Felicia Wu, επιστήμονας τροφίμων από το Michigan State University, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας που στοχεύει στην κατανόηση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα. Η Wu, η οποία θα παρουσιάσει τα ευρήματά της στο συνέδριο, τονίζει τη σημασία αυτών των μελετών για τη διαμόρφωση κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, τις πολιτικές δημόσιας υγείας και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

Διατροφική έκθεση σε μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο

Η πρώτη μελέτη με επικεφαλής τον Wu, μαζί με τους ερευνητές Charitha Gamlath και Patricia Hsu, διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τη διατροφική έκθεση σε μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων τροφής και νερού, καθώς και υπάρχουσες μελέτες και αναφορές. Τα ευρήματα αποκάλυψαν σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με κάθε μέταλλο.

Ο μόλυβδος, ένα τοξικό μέταλλο που βρίσκεται συνήθως σε παλιές βαφές, σωλήνες νερού και μολυσμένο χώμα, έδειξε μέτρια έως υψηλή βαθμολογία κινδύνου για την πρόκληση διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εγκεφάλου. Επίσης, παρουσίασε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, όπως αιμοποιητικές, αναπαραγωγικές, νευρολογικές, νεφρικές και αναπνευστικές επιδράσεις.

Το αρσενικό, ένα φυσικό τοξικό στοιχείο, έδειξε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για καρκίνους του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, των νεφρών και του ήπατος. Έδειξε επίσης μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων δερματικών βλαβών, καρδιαγγειακών παθήσεων, ανοσολογικών, νευρολογικών, αναπαραγωγικών, αναπτυξιακών και νεφρικών επιδράσεων.

Το κάδμιο, ένα τοξικό μέταλλο που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, των πατατών, των σπόρων και των φυλλωδών λαχανικών, εμφάνισε μέτριο έως υψηλό δείκτη κινδύνου για καρκίνους του προστάτη, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παγκρέατος και του ενδομητρίου. Έδειξε επίσης μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους όπως νεφρικές, αναπτυξιακές, αναπαραγωγικές, ανοσολογικές και νευρολογικές επιδράσεις.

Η προηγούμενη μελέτη του Wu για το κάδμιο στις βρεφικές τροφές αποκάλυψε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, με τη μέση έκθεση σε κάδμιο να υπερβαίνει τα συνιστώμενα επίπεδα. Οι κοινές παιδικές τροφές όπως το ρύζι, το σπανάκι, η βρώμη, το κριθάρι, οι πατάτες και το σιτάρι αναγνωρίστηκαν ως πηγές υψηλής έκθεσης σε κάδμιο.

Έκθεση σε αρσενικό και κίνδυνος καρκίνου 

Η δεύτερη μελέτη που διεξήχθη από τους Wu και Ph.D. Rubait Rahman επικεντρώθηκε σε μια ποσοτική αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου που σχετίζεται με το ανόργανο αρσενικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από 6.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα και περισσότερες από 7.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος ετησίως μπορούν να αποδοθούν στην κατανάλωση ανόργανου αρσενικού. Ορισμένα προϊόντα διατροφής, όπως το ρύζι, το σιτάρι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συσχετίστηκαν με υψηλότερους κινδύνους καρκίνου.

Διαβάστε επίσης: 

5 διατροφικές προτάσεις από ειδικούς που θα ικανοποιήσουν το μίζερο παιδί

Συνταγή για σοκολατάκια εύκολα με χουρμάδες και κακάο

Συγκλονιστικός κορμός σοκολάτας με μόλις 4 υλικά

Ροή Ειδήσεων