Τύρναβος: Κρούσμα του ιού Κοξάκι εντοπίστηκε στο 3ο Νηπιαγωγείο Αμπελώνα και στο 3ο Δημοτικό σχολείο

Κρούσμα του ιού κοξάκι εντοπίστηκε σε σχολείο του Αμπελώνα Τυρνάβου. Σύμφωνα με την απόφαση του δήμου Τυρνάβου, το 3ο Νηπιαγωγείο Αμπελώνα και το 3ο Δημοτικό σχολείο, που συστεγάζονται, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή 17 Μαρτίου προκειμένου να γίνει υγειονομικός έλεγχος. To κρούσμα ανέφερε στη διεύθυνση του σχολείου που πηγαίνει η ίδια του η μητέρα. To παιδί σύμφωνα με τη μητέρα παρουσίασε κάποια συμπτώματα τις προηγούμενες μέρες, και μετά από εξέταση διαπιστώθηκε η ύπαρξη ιού κοξάκι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Δήμος Τυρνάβου και εκπαιδευτικές Αρχές αποφάσισαν, για προληπτικούς λόγους, τα δύο σχολεία να παραμείνουν σήμερα κλειστά, ώστε να πραγματοποιηθεί απολύμανση, και την ερχόμενη Δευτέρα μαθητές και μαθήτριες να βρεθούν κανονικά στις τάξεις τους.

Η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν συνεδριάσεως του δημάρχου Τυρνάβου και της προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής αποφασίστηκε ότι το 3ο Νηπιαγωγείο Αμπελώνα και το 3ο Δημοτικό σχολείο δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 17/03/2017. Θα πραγματοποιηθεί μικροβιοκτονία στους χώρους των συστεγαζόμενων σχολικών εγκαταστάσεων λόγω εμφάνισης κρούσματος του ιού κοξάκι».

Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό Κοξάκι στα παιδιά – Πλήρης οδηγός

Ο ιός Κοξάκι ανήκει στους εντερογενείς και χωρίζεται σε δύο τύπους, Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται στον τύπο Α, ο οποίος προκαλεί μιας μορφής ίωση και δεν είναι επικίνδυνος. «Είναι μια ίωση ήπιας μορφής σαν όλες τις άλλες και δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Χρειάζεται, όμως παρακολούθηση»

Σε αυτόν τον ιό, οφείλονται πολλές αναπνευστικές και εντερικές μολύνσεις, ενώ είναι υπεύθυνος για την πρόκληση δυο ασθενειών, του συνδρόμου χεριών, ποδιών και στόματος, καθώς και μιας μορφής έρπητα. «Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος, γιατί σ’ αυτόν οφείλονται μυοκαρδίτιδες, ενδοκαρδίτιδες και αναπνευστικές διαταραχές»

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή και από τα υγρά του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

koxaki-590-1

 

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν
• Ξαφνικό υψηλό πυρετό
• Πονόλαιμο
• εξανθήματα στα χέρια, στα πόδια και στο στόμα
• Στοματίτιδα
• Πονοκέφαλο
• Απώλεια της όρεξης και κόπωση
Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, επειδή πολλά από τα συμπτώματα συμπίπτουν με αυτά της γρίπης.

koxaki-590-2

Θεραπεία

Για το Κοξάκι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήστε μερικά υποστηρικτικά μέτρα, όπως η λήψη αντιπυρετικών, τα οποία δεν θεραπεύουν την αιτία, κάνουν όμως, το παιδί να αισθάνεται πιο άνετα. Ακόμη, μπορείτε να το ντύσετε πιο ελαφρά για να μην δυσφορεί από την ζέστη που του προκαλεί ο πυρετός και να του δίνετε πολλά υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Όσον αφορά τα εξανθήματα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποια κρέμα, υποχωρούν από μόνα τους. Στόχος είναι η υποχώρηση του ιού σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες. «Τα παιδιά καλό είναι όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό» αναφέρουν οι παιδίατροι και προσθέτουν «εάν έχει κολλήσει μια φορά είναι δύσκολο να νοσήσει δεύτερη, επειδή έχει αποκτήσει ανοσία».

Πρόληψη

Αν και ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μπορεί να περιοριστεί η μεταδοτικότητά του. Θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που έρχονται στο σπίτι, αμέσως μετά την κάθε επίσκεψή τους στην τουαλέτα και πριν να φάνε κάτι, καθώς επίσης να μην ακουμπούν τα χέρια τους στα μάτια και στη μύτη τους. Εξίσου σημαντικό είναι να μην μοιράζονται το φαγητό και το ποτό τους στο σχολείο με άλλα παιδιά, γιατί αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους ανταλλαγής μικροβίων.