Βόλος: Μαθητές Δημοτικού αρνήθηκαν να φορέσουν τις ροζ μάσκες που τους μοιράστηκαν

Όσο κι αν θέλουμε να καμαρώνουμε, ότι είμαστε μια κοινωνία εξελιγμένη που έχει αφήσει πίσω της στερεοτυπικές και σεξιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος, δυστυχώς κάποια “έθιμα” καλά κρατούν, όπως για παράδειγμα το γεγονός, ότι τα χρώματα έχουν “φύλο”.

Αυτό αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά περίτρανα, πριν από μερικές ημέρες, με αφορμή συμβάν σε δημοτικό σχολείο του Βόλου. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα taxydromos.gr, “Δυσάρεστη έκπληξη με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς περίμενε τους μαθητές Δημοτικού Σχολείου στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας. Κατά την παραλαβή των πρώτων και μοναδικών προς το παρόν υφασμάτινων μασκών από τα σχολεία, προκειμένου να διανεμηθούν στους μαθητές, τα χρώματα δεν πέτυχαν…

Ολόκληρη τάξη και συγκεκριμένα η στ’ Δημοτικού Σχολείου παρέλαβε μάσκες χρώματος ροζ. Για τα κορίτσια της τάξης το χρώμα ήταν μια χαρά, τα αγόρια όμως ούτε που σκέφτηκαν να τις χρησιμοποιήσουν. Αρνήθηκαν να τις βάλουν, τις άφησαν στο σακουλάκι και εξακολουθούν να πηγαίνουν σχολείο κάνοντας χρήση είτε της δικής τους υφασμάτινης μάσκας, είτε της αντίστοιχης μιας χρήσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάθε σχολική τάξη έλαβε ένα διαφορετικό χρώμα, οπότε στην ΣΤ’ έτυχε το ροζ και μάλιστα, γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, για τον λόγο αυτό η τάξη είναι “αδικημένη”.

Διαβάστε ακόμα: “Τον κορόιδεψαν στη τάξη για το ροζ χρώμα στα παπούτσια”: Δείτε πώς το αντιμετώπισε η δασκάλα

Αναρωτιόμαστε, αν εξίσου αδικημένοι θα ένιωθαν οι μαθητές αν το χρώμα των μασκών που θα τους μοιράζονταν ήταν γαλάζιο ή μπλε. Τα κορίτσια, για παράδειγμα, τότε, δεν θα είχαν αντίρρηση να τις φορέσουν; Αναρωτιόμαστε, επίσης, ποιος κανόνας όρισε το ροζ ως απαγορευμένο για τα αγόρια χρώμα και πότε, επιτέλους, θα ξεπεράσουμε αυτά τα στερεότυπα, επιτρέποντας στα παιδιά μας να επιλέγουν ελεύθερα και να μην κατακρίνουν σύμφωνα με ξεπερασμένες και επικίνδυνες αντιλήψεις.

Διαβάστε ακόμα: Όταν ο γιος σου αγαπά τις πριγκίπισσες, αλλά η κοινωνία του επιβάλλει να αγαπά τα φορτηγά

Διαβάστε ακόμα: Παιδιά και στερεότυπα: Υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια;