“Βράζουν” τα σχολεία από τη διασπορά: Πάνω από 36.000 τα κρούσματα στα παιδιά

Παιδίατρος: "Κυρία Κεραμέως, σκοπεύετε και η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει με μασκα, τηλεκπαίδευση και φιλοτιμο;"

Ξεπέρασαν τις 36.000 τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε παιδιά κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Πάνω από 36.000 κρούσματα σε παιδιά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την εβδομάδα αναφοράς 10 Ιανουαρίου – 16 Ιανουαρίου 2022, ότι το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300, αποτελώντας το 25% των κρουσμάτων, ποσοστό που αυξάνεται κατά 39% από την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες για την εικόνα των σχολείων

Οι επιπτώσεις του ανοίγματος των σχολείων στη διασπορά της πανδημίας δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βεβαιότητα ακόμη, ωστόσο, τα πρώτα δείγματα μοιάζουν ανησυχητικά σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες δεδομένου της αύξησης που έχει καταγραφεί σε μόλις μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Υπό το πρίσμα αυτό αυξάνονται οι φωνές των ειδικών αλλά και των γονιών που ζητούν εφαρμογή αυστηρών μέτρων στα σχολεία και αναθεώρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε να μην εκτοξευτούν ξανά τα κρούσματα.

Πρώτη σχολική ημέρα με 14.000 κρούσματα από τα self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Υπ.Παιδείας: Τα σχολεία δεν οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων – Περισσότερα παιδιά νόσησαν στις γιορτές

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία σε καμία περίπτωση δεν οδήγησε σε “τσουνάμι κρουσμάτων” στην μαθητική κοινότητα τονίζουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας, αντιθέτως μάλιστα όπως σημειώνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποδεικνύουν ότι με το άνοιγμα των σχολείων η επιδημιολογική εικόνα στα παιδιά κινείται σε πτωτική πορεία σε σχέση με τις γιορτές.

Η επιδημιολογική εικόνα από τις τάξεις

Η επιδημιολογική εικόνα από τις τάξεις στα σχολεία όλης της χώρας δείχνει ότι η διασπορά στις τάξεις είναι ελεγχόμενη και ελάχιστα τμήματα είναι κλειστά μεταξύ των περισσότερων από 80.000 τάξεων σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τμήματα που είναι κλειστά πατώντας εδώ

Στα «ύψη» τα κρούσματα στα παιδιά - Πρόταση να κλείνει το τμήμα για 3 ημέρες μόλις εντοπιστεί κρούσμα

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά (σε αντίθεση με τις συνθήκες που υπήρχαν ενάμιση χρόνο πριν, όπου και ίσχυε ακριβώς το αντίθετο). Να μείνουν ανοικτά με καλά μελετημένα πρωτόκολλα, που να διαφυλάσσουν όσο περισσότερο γίνεται την υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου Παιδείας στο Ιnfokids.gr τα επίσημα στοιχεία από τα κρούσματα στα παιδιά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση καλώς πήρε την απόφαση να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση και τα επικριτικά σχόλια.

Μάλιστα, το πρωτόκολλο με την διεξαγωγή των 3 self test σε όλους τους μαθητές (εμβολιασμένους και μη) κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων απέδωσε καρπούς καθώς με τον τρόπο αυτό εντοπίστηκαν έγκαιρα μαθητές εν δυνάμει κρούσματα που θα κάναν βόλτες και θα είχαν κοινωνικές επαφές με άλλα παιδιά συντελώντας σε περαιτέρω διασπορά, μη γνωρίζοντας ότι νοσούν.

Διαβάστε επίσης:

“H κόρη μου αγαπά το σχολείο, κι ας μην της μιλάει κανείς, κι ας κάθεται ολομόναχη στο διάλειμμα…”

“Ναι σε σχολεία ανοιχτά, όχι σε αποθήκες ψυχών και πρωτόκολλα λάστιχο”: Πρ. Γονέων Μαθητών Αττικής στο Ιnfokids.gr

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Μιλά για πρώτη φορά για τις δυσκολίες να γίνεσαι μπαμπάς σε μικρή ηλικία