Μητσοτάκης: «Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία» – Ικανοποίηση για το 50%+1

Μητσοτάκης: "Δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία - Ασφαλές το εμβόλιο"

31.599 θετικά self test καταγράφηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, όπως αποτυπώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

H εικόνα από τα self test στΙΣ ΤΑΞΕΙΣ

Από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί, έγινε ο τρίτος γύρος των self test γι’ αυτή την εβδομάδα, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια του 3ου οριζόντιου εβδομαδιαίου ελέγχου κατά του κορωνοϊού, βρέθηκαν 6.364 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέχρι χθες βράδυ, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί μέσα στην ημέρα.

Σε 9.688 ανήλθαν την Τρίτη τα θετικά σελφ τεστ εκπαιδευτικών και μαθητών. Τη Δευτέρα πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία, το πρώτο σέλφ τεστ εντόπισε 16.000 κρούσματα, εκ των οποίων 2.300 εκπαιδευτικών θετικών στον ιό ενώ ήδη υπήρχαν 4000 εκπαιδευτικοί θετικοί στον ιό.

Γονείς, προσοχή! Σήμερα πρέπει να κάνoυν το self test τα παιδιά για να πάνε σχολείο αύριο (18/10)

Προβληματισμός για τη λειτουργία των σχολείων

Με μεγάλη προσοχή κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν την κατάσταση στα σχολεία που σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους.  Τονίζεται βέβαια, ότι αν δεν υπήρχε ο συστηματικός έλεγχος μέσω των test αυτών τα χιλιάδες κρούσματα δεν θα είχαν εντοπιστεί και έτσι η διασπορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, καταγράφεται πως αρκετά από αυτά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν θετικά, ιδιαίτερα την Τρίτη και την Πέμπτη, πιθανότατα κυκλοφόρησαν στα σχολεία μέσα στην εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση η ακριβής αποτύπωση της διασποράς του κορωνοϊού και ιδιαίτερα της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται να καταγραφεί πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα.

H ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα τμήματα σε αναστολή λειτουργίας λόγω πολλαπλών κρουσμάτων είναι μόλις 2 σε πάνω από 80.000 σε όλη την Επικράτεια. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα κλειστά σχολεία και τα σχολικά τμήματα Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων εδώ 

Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία τμήματος της σχολικής μονάδας αναστέλλεται μόνο όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) συν ένα (1) του συνόλου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο τμήμα της σχολικής μονάδας.

Μητσοτάκης: «Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν»

«Τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Ικανοποίηση για το πρωτόκολλο 50%+1

Το πρωτόκολλο του 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος «μας το υπέδειξε η επιτροπή και το άνοιγμα των σχολείων είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το πρωτόκολλο του 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, «μας το υπέδειξε η επιτροπή. Αν μας έλεγε 25%, θα λέγαμε 25%. Η επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα, δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά».

«Κάναμε έκαστες προσλήψεις για να μην υπάρχουν κενά στην εκπαίδευση. Είναι η καλύτερη απάντηση στις φωνές της αντιπολίτευσης, ενώ τα παιδιά αναγκάστηκαν να κάνουν τεστ έτσι ώστε να ξέρουμε τον αριθμό των κρουσμάτων.

Κάναμε έκτακτες προσλήψεις για να μην υπάρχουν κενά στην εκπαίδευση. Είναι η καλύτερη απάντηση στις φωνές της αντιπολίτευσης. Ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα και πόλωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Εξάλλου τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν. Άνοιξαν οργανωμένα, τα παιδιά και οι γονείς πάρα πολύ πειθαρχημένοι, οι εκπαιδευτικοί εξαιρετικά συνεργάσιμοι και βέβαια σπεύσαμε και εμείς να κάνουμε έκτακτες προσλήψεις για να καλύψουμε αυτές τις εβδομάδες τα κενά που αναπόφευκτα δημιουργούνται όταν αρρωσταίνει κάποιος εκπαιδευτικός».

O Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στον αγιασμό στο νέο Δημοτικό Σχ. Δαμασίου στον Τύρναβο

Σοβαρός και υπεύθυνος ο τρόπος που χειριστήκαμε το ζήτημα των σχολείων

Τόνισε ότι ήταν «υπεύθυνος και σοβαρός» ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των σχολείων και ήταν η «καλύτερη απάντηση στις υστερίες της αντιπολίτευσης και σε διάφορα εξοργιστικά πρωτοσέλιδα περί ρωσικής ρουλέτας, ανοσίας της αγέλης, και διάφορες άλλες σαχλαμάρες, που δυστυχώς αναπαράγονται από τα πιο επίσημα χείλη».

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχουν περιστατικά γρίπης στα παιδιά; Νοσηλεύονται παιδιά;

Πότε και πώς επιστρέφει στις αθλητικές δραστηριότητες παιδί που νόσησε; Ο παιδίατρος απαντά

Υπ. Παιδείας: “Η πρώτη σχολική εβδομάδα κύλησε ομαλά” – Πόσα θετικά self test βρέθηκαν μέχρι χθες βράδυ