Λινού: “Αρνητικό self test το βράδυ παύει να έχει αξία το πρωί” – Σήμερα το τρίτο self test για τους μαθητές

Ανακοίνωση της Αστυνομίας: Τι θα ισχύει εφεξής όταν οι εκπαιδευτικοί μηνύονται από γονείς αρνητές

Μέχρι σήμερα το βράδυ Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, θα πρέπει μαθητές και εκπαιδευτικοί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αποτέλεσμα του τρίτου self test τους, θετικό ή αρνητικό. Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr για τα δημόσια σχολεία και στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr για τα ιδιωτικά.

Η εικονα απο τα κρουσματα στις ταξεισ

Από τη Δευτέρα (6/12) η δωρεάν διάθεση self test σε όλους τους ενήλικες - Τι πρέπει να ξέρετε

Η αυριάνη μέρα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, είναι ορόσημο για τα κρούσματα στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας χθες στο MEGA είπε ότι νωρίς οι τρεις μέρες « για να δούμε αν το άνοιγμα των σχολείων λειτούργησε θετικά ή αρνητικά ως προς την πανδημία, ωστόσο, λόγω των τεστ που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί «εντοπίστηκαν κρούσματα που αλλιώς δεν θα εντοπίζονταν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας σε 9.688 ανήλθαν την Τρίτη τα θετικά σελφ τεστ εκπαιδευτικών και μαθητών. Τη Δευτέρα πρώτη ημέρα επιστροφής στα σχολεία, το πρώτο σέλφ τεστ εντόπισε 16.000 κρούσματα, εκ των οποίων 2.300 εκπαιδευτικών θετικών στον ιό ενώ ήδη υπήρχαν 4000 εκπαιδευτικοί θετικοί στον ιό.

 Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα

Από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

“Βράζουν” τα κρούσματα στα παιδιά 4 έως 17 ετών

Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι σχεδόν ένα στα πέντε κρούσματα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών. Ειδικότερα, από τα 24.246 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 5.737 ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα. Εως αργά χθες το βράδυ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας περιελάμβανε τμήματα από δύο σχολεία της χώρας κλειστά. Η ανοδική τάση των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες και υπό το πρίσμα της υπερμεταδοτικότητας της Ομικρον το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, δηλαδή δεν θα ισχύσει το 50% συν 1 για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.

"Κρατήστε τα παιδιά σπίτι αν έχουν συμπτώματα. Κάντε self test. Aς συνεργαστούμε για να μην κλείσουν τα σχολεία"

Λινού: Αρνητικό self test το βράδυ παύει να έχει αξία το πρωί στο σχολείο

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού που τόνισε ότι “Αρνητικό self test το βράδυ παύει να έχει αξία το πρωί στο σχολείο”.

Όπως περιέγραψε, ένα τεστ που κάνει κάποιος και βγαίνει αρνητικό, τον καθιστά «ασφαλή για 7-8 ώρες, μετά μπορεί να θετικοποιηθεί».

Πρακτικά, όσοι μαθητές κάνουν το self test το βράδυ της προηγούμενης ημέρας για να πάνε σχολείο την επομένη, είναι πιθανό να εμφανίζονται ως αρνητικοί ενώ ήδη έχουν θετικοποιηθεί και μεταδίδουν.

Τα self test έχουν χαρακτηριστικά screening, διαχωρισμό αυτών που είναι πιο πιθανό να είναι θετικοί από αυτούς που είναι πιο πιθανό να είναι αρνητικοί, διευκρίνισε η κα Λινού. «Δεν είναι τελεσίδικη διάγνωση» ξεκαθάρισε η κα Λινού.

Ανοδική η διασπορά στα σχολεία

«Βεβαιότατα» μπορεί να συνεχιστεί η διασπορά στα σχολεία που άνοιξαν, παρά τον μεγάλο αριθμό self test των πρώτων δύο ημερών, σημείωσε η ίδια σε άλλο σημείο. «Είναι μία δυναμική κατάσταση. Όντως, ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με το σύνολο των μαθητών είναι μικρός, το ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 1%-2%. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο-μεθαύριο δεν θα έχουμε τον ίδιο αριθμό, ή και περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά εξαρτάται από τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή και από τις συνθήκες υπό τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή».

Διαβάστε επίσης:

Το “ευχαριστώ” της μαμάς του 3χρονου Γιώργου -Έχασαν το άλλο τους παιδί από το ίδιο σύνδρομο

Πλεύρης: Δωρεάν rapid test με τη συμβολή του στρατού – Αυτή είναι η διαδικασία

Βίντεο σοκ: Φυσικοθεραπευτής χτυπά βάναυσα αυτιστικό παιδί – Εικόνες ντροπής σε κέντρο της Αττικής