Αλαλούμ στα σχολεία με τα κρούσματα – Καταγγελίες γονέων για τα “δωρεάν” rapid test

Aρνητικό self test χθες - θετικό σήμερα: Τι ισχύει στην περίπτωση αυτών των μαθητών

Η έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφεται στα σχολεία τις πρώτες  μέρες από την επαναλειτουργία τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές σκηνικό καθώς καθημερινά πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό.

43.386 ΠΑΙΔΙΑ 4-18 ΕΤΩΝ ΝΟΣΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (από 12% την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Self-test εδώ, self-test εκεί… πού είναι το self-test;

TΑ SELF TEST ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Σε περίπου 25.000 ανέρχονται τα θετικά self test που διενήργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί προκειμένου να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, με την αντιπολίτευση να ζητά την αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θέλει το «50%+1» των μαθητών θετικούς στον κορωνοϊό για το κλείσιμο ενός τμήματος.

Επόμενο κρίσιμο ορόσημο θα είναι η Πέμπτη, η μέρα κατά την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να πραγματοποιήσουν το τρίτο self test ώστε να υπάρξει ακόμη πιο αναλυτική καταγραφή για τη διασπορά του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε περίπτωση στενης επαφής με κρούσμα σε τάξη παρέχονται 2 rapid test και 1 self test , επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test των μαθητών και rapid test των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Ο μαθητής δηλαδή θα κάνει τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: self test.

Αρκετοί γονείς επικοινώνησαν με το Ιnfokids.gr και μας κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση από τους αρμοδίους για το πώς θα διεξαχθούν τα δωρεάν rapid test που υποχρεωτικά πρέπει να υποβληθούν όσοι μαθητές είναι επαφές με κρούσμα.

Μπορεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ανακοίνωσε ότι με την βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου, οι γονείς μπορούν να πάνε να κάνουν το δωρεάν rapid test σε Δημόσιες Δομές στην πράξη αυτές οι Δομές δεν γνωστοποιούνται, οι γονείς υπό τον φόβο να χάσουν το μεροκάματο περιμένοντας στις ουρές, σπεύδουν να κάνουν το rapid test για τα παιδιά σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Μάλιστα όπως καταγγέλουν οι γονείς ο ΕΟΔΥ κάνει δωρεάν rapid test αυστηρά από τις 9:00 έως τις 15:00 σε καθορισμένα σημεία σε πόλεις που δεν εξυπηρετούν όλες τις περιοχές οπότε αναπόφευκτα οι γονείς επιλέγουν τη λύση των rapid test επί πληρωμή για να μην ταλαιπωρούνται στην αναμονή αλλά και γιατί πρέπει να πάνε οπωσδήποτε στην εργασία τους καθώς δεν υπάρχει σχετική μέριμνα ώστε να πάρουν άδεια.

“Κανείς δεν μας ενημερώνει αρμόδια που να πάμε να κάνουμε δωρεάν rapid test στα παιδιά”

Όπως καταγγέλει η Β.Μ., μητέρα δύο παιδιών μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου “Υπάρχει μπάχαλο με τα “δωρεάν” rapid test που οφείλουμε να κάνουμε στα παιδιά μας στην περίπτωση που υπάρξει θετικό κρούσμα στην τάξη τους. Σήμερα και στο τμήμα του γιου μου (ε δημοτικού) αλλά και στο τμήμα της κόρης μου ( β γυμνασίου) υπήρξε θετικό κρούσμα.

Μας ενημέρωσαν με mail από τα σχολεία τους ότι θα πρέπει να υποβληθούν τα παιδιά σε ραπίντ σήμερα αλλά και μέσα στο σ/κ. Οι διευθυντές μας έδωσαν βεβαίωση για να γίνει δωρεάν το τεστ σε δημόσια δομή.

Καλώ τον ΕΟΔΥ για να ρωτήσω ποιες είναι αυτές οι δημόσιες δομές που λειτουργούν απογεύματα για την πραγματοποίηση των τεστ. Δεν έχει ιδέα… Δεν έχω βρει δημόσια δομή που να λειτουργεί απογεύματα.

Τότε πώς θα κάνουμε δωρεάν τα τεστ; Πώς θα κάνουμε 2 ραπίντ την εβδομάδα στην ( σίγουρη ) περίπτωση επόμενων κρουσμάτων; Για να πας το πρωί για τεστ θα πρέπει να χάσουν τα παιδιά το σχολείο και οι γονείς τις δουλειές τους… Οπότε πρέπει να υπολογίσουμε ένα επιπλέον κόστος τουλάχιστον 40 ευρώ την εβδομάδα για να καλύπτουμε μόνοι μας ραπίντ και επιπλέον ενδεχομένως self. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα

Διαβάστε επίσης:

Σαν ζεστό ψωμί….Έτσι μυρίζουν οι καλοί άνθρωποι. Σαν τα χεράκια της γιαγιάς όταν είσαι μικρή

Το εξαιρετικά σπάνιο «χταπόδι κουβέρτα» εντυπωσιάζει με τον υδάτινο χορό του (video)

Οι γιατροί της γειτονιάς, δίπλα σε κάθε οικογένεια, μπαίνουν στη μάχη κατά της πανδημίας