Χαμός με κρούσματα στα σχολεία – Η διασπορά στο “κόκκινο” αλλά τα self test μειώνονται – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Τέλος σε self test και πιστοποιητικά στα σχολεία - Πότε θα βγάλουν τις μάσκες οι μαθητές

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία μετά την ανάπαυλα του τριημέρου της 25ης Μαρτίου και όπως έδειξαν τα self test που πραγματοποιήθηκαν υποχρεωτικά την Κυριακή, τα κρούσματα στα παιδιά συνεχίζουν να είναι στα ύψη. 

Χαμός με τα κρούσματα σε όλες τις βαθμίδες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr η επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στις τάξεις τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε πολλά σημεία της χώρας αποδεικνύει ότι οι φόβοι εκπαιδευτικών για έξαρση των κρουσμάτων μετά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου επιβεβαιώνονται.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μαγνησίας όπου  έχουν καταμετρηθεί 224 κρούσματα, εκ των οποίων τα 99 σε μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων, 83 σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, 19 σε δασκάλους και νηπιαγωγούς και 23 σε καθηγητές.

Ενώ και στα Χανιά αρκετά αυξημένα είναι τα κρούσματα στα σχολεία της Β’βαθμιας. Σήμερα, καταγράφηκαν συνολικά 73 νέα κρούσματα σε μαθητές, 18 σε εκπαιδευτικούς και 2 σε λοιπό προσωπικό ενώ έκλεισε ένα τμήμα.

Tην ίδια στιγμή 133 κρούσματα εντοπίστηκαν στα σχολεία της Λέσβου. Ειδικότερα με κορωνοϊό νόσησαν 111 μαθητές, 39 σε Γυμνάσια και Λύκεια, 17 σε νηπιαγωγεία και 55 σε Δημοτικά Σχολεία, καθώς και 22 εκπαιδευτικοί: εφτά καθηγητές, τρεις νηπιαγωγοί και 12 δάσκαλοι.

738 κρούσματα ήταν ο απολογισμός της ημέρας στην Φθιώτιδαπου είναι το τρίτο μεγαλύτερο νούμερο από την αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν θετικοί 611 μαθητές και 127 εκπαιδευτικοί. Τα περισσότερα ήταν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς έφτασαν τα 402 (332 μαθητές και 70 εκπαιδευτικοί) και στη Δευτεροβάθμια τα υπόλοιπα 336 (279-57).

Self-test εδώ, self-test εκεί… πού είναι το self-test;

3 self test για τους μαθητές αυτή την βδομάδα και μετά πάμε σε 1

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι η τελευταία που μαθητές και εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε δύο τεστ κορωνοϊού. Μάλιστα, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, τα τεστ έγιναν τρία! Aπό την Δευτέρα 4 Απριλίου, σταματά η διεξαγωγή δύο self test και οι μαθητές θα υποβάλλονται εφεξής σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Πάντως γονείς και εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την μείωση των self test των μαθητών από 2 σε 1 εβδομαδιαίως θεωρώντας πως ακόμη η κατάσταση με τα κρούσματα είναι ρευστή και πρέπει να τηρείται ο συστηματικός ελέγχος των μαθητών δύο φορές την εβδομάδα.

ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ, ΕΝΩ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr η απόφαση για την μείωση των self test αποτελεί επακόλουθο της ενθαρρυντικής επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται στις σχολικές τάξεις όλης της χώρας

Με βάση τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες μέρες, καθώς και μια μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες.  Σύμφωνα με τους ειδικούς περνάμε σε μια φάση κατά την οποία θα συνυπάρχουμε με τον ιό, οι παραλλαγές του προκαλούν ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, και η πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όπως τόνισαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Infokids.gr η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως σε κάθε φάση της πανδημίας, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Η υποδειγματική τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι “κλειδί” στην αποφυγή της διασποράς στις τάξεις γεγονός που αποτυπώνεται και στα κλειστά λόγω κορωνοϊού τμήματα ανά την επικράτεια, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,02%.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

"Με τις μάσκες, προέκταση της ανάσας των μαθητών και ιχνηλάτηση επαφών, πώς να γίνει μάθημα;"

Πηγές που πρόσκεινται στο Υπουργείο Υγείας και έχουν άμεση επικοινωνία με την Επιτροπή των Ειδικών ξεκαθάρισαν στο Infokids.gr ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία θα συνεχιστεί οπωσδήποτε και την επόμενη σχολική χρονιά – τουλάχιστον τους πρώτες μήνες της. Η μάσκα είναι απαραίτητο μέτρο προστασίας της διασποράς στις τάξεις καθώς όπως έχει αποδείξει η μέχρι στιγμής πορεία της πανδημίας η μάσκα “φρέναρε” τα κρούσματα.

Όπως διευκρινίζουν οι πηγές μας κατανοούν την κούραση των παιδιών από την παρατεταμένη χρήση μάσκας στα σχολεία όμως δεδομένων των συνθηκών οι μαθητές θα αποχωριστούν τις μάσκες μόνο στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Όπως τονίζεται η προστασία των παιδιών στο σχολείο είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, καθώς είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούνται ασφαλείς πρακτικές και στο σπίτι ή όπου αλλού συχνάζουν για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης.

Διαβάστε επίσης:

Αιγάλεω: Τα νεότερα για την 3χρονη Αθηνά και τον 5χρονο Ανδρέα που πέταξε η θεία τους από το μπαλκόνι

Η Νίκη Κεραμέως συνάντησε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση για συζήτηση εν όψει του νέου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Επιδότηση των αποδοχών για εργαζόμενους γονείς λόγω νόσησης των παιδιών τους με κορωνοϊό