Υπ. Υγείας: Προστατεύει τα διεμφυλικά (intersex) άτομα – Η μεγάλη αλλαγή προς όφελος των παιδιών – H μαρτυρία της μαμάς Ρηνιώς

Mια σημαντική αλλαγή στη ζωή των διεμφυλικών (intersex) ατόμων φέρνει η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας που εντάσσεται στο νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Στη διάταξη προβλέπεται ότι οι επεμβάσεις και οι θεραπείες φύλου θα αναβάλλονται μέχρι τουλάχιστον τα intersex παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των 15 ετών, όταν πια μόνα θα μπορούν να αποφασίσουν εκείνα για το σώμα τους. Η ρύθμιση του Υπ. Υγείας έρχεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα, στο οποίο η άγνοια αλλά και λανθασμένοι χειρισμοί μπορούν να προκαλέσουν βαθιές πληγές σε παιδιά και γονείς.

Δείτε αναλυτικά τη διάταξη εδώ

Η προστασία μίας «αόρατης» μειονότητας

Διεμφυλικά (intersex) είναι τα άτομα που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (γεννητικά όργανα, χρωμοσώματα κ.α.)  που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε ούτε απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά.

Αυτά τα παιδιά ακόμα και σήμερα βιώνουν στίγμα, ντροπή, μυστικότητα, ρατσισμό και ιντερφοβία πριν καλά καλά γεννηθούν, με πολλούς γιατρούς να πιέζουν τους γονείς των παιδιών αυτών τρομοκρατώντας τους ώστε, είτε να τερματίσουν την κύηση προγενετικά, είτε -αν τελικά γεννηθούν με “αμφίβολη” ανατομία- να τα υποβάλλουν σε μη ιατρικά αναγκαίες, κοσμητικές επεμβάσεις «κανονικοποίησης» των γεννητικών τους οργάνων (ώστε δηλαδή να μοιάζουν εξωτερικά τα χαρακτηριστικά τους σαν πιο τυπικά αρσενικά ή πιο τυπικά θηλυκά).

H μαρτυρία της μαμάς Ρηνιώς

«Κάνοντας αμνιοκέντηση ανακαλύψαμε ότι το παιδί που περιμέναμε θα έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα του φύλου… Οι δυο τοπικοί γιατροί μας είπαν να τερματίσουμε την κύηση γιατί θα γεννηθεί ένα τέρας της φύσης», δηλώνει στον ΑΝΤ1 η κ. Ρηνιώ Συμεωνίδου, μητέρα ενός σήμερα 12χρονου intersex παιδιού

Η κ. Συμεωνίδου είναι από τις λίγες μητέρες στην Ελλάδα, που δεν αποφάσισε να προχωρήσει σε άμβλωση, όταν έμαθε ότι κυοφορεί ένα διαφυλικό παιδί. Ακόμη, όταν το γέννησε δεν το υπέβαλε, όπως συμβουλεύουν οι περισσότεροι γιατροί, σε χειρουργικές επεμβάσεις και ορμονολογικές θεραπείες για να… «κανονικοποιήσει» την ανατομία του.

‘Όπως εξηγεί, αυτές οι επεμβάσεις είναι κακοποιητικές, με έναν γιατρό να αποφασίζει προσεγγιστικά το φύλο του διαφυλικού παιδιού και να προβαίνει σε ιατρικές πράξεις μη αναστρέψιμες και επικίνδυνες για το ίδιο το παιδί, που μεγαλώνοντας μπορεί να οδηγηθεί σε …ασυμφωνία φύλου!

«Σε 3 ημέρες πρέπει να αποφασιστεί το φύλο του παιδιού στο ληξιαρχείο (…), αυτό που λένε όλοι “μην ανησυχείς, με λίγο τεστοστερόνη θα γίνει κανονικό αγόρι!”… συνήθως γίνεται θηλυκοποίηση, διότι χειρουργικά είναι πιο εύκολο. Ξέρεις όμως ότι μεγαλώνουν αυτοί οι άνθρωποι και δεν αναγνωρίζουν αυτό που τους έχουν φτιάξει ή υποφέρουν ή τους δημιουργούνται προβλήματα υγείας;», αναφέρει η κ. Συμεωνίδου.

«Τα intersex παιδιά, όπως όλα τα παιδιά, δεν χρειάζονται νυστέρι και “κανονικοποίηση”, αλλά άνευ όρων αγάπη χρειάζονται», προσθέτει η κ. Συμεωνίδου.

Πλεύρης: “Πλέον η επιλογή φύλου θα γίνεται κατόπιν επιθυμίας του παιδιού”

Σε σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς για τη διάταξη για τα διεμφυλικά (intersex) παιδιά ανέφερε ότι «Τα intersex άτομα να το καταλάβουμε είναι τα άτομα που έχουν γεννηθεί με διαταραχή φύλου.

Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η χώρα μας είχε μείνει πίσω σε αυτό το πλαίσιο και επαφίονταν σε απόφαση των γονέων όταν γεννιόταν το παιδί ουσιαστικά να αποφασίσουν το φύλο το οποίο θα έχει.

Παρουσιάστηκε ότι πολλές φορές αυτή η επιλογή δεν γίνεται με όρους ιατρικούς ούτε με όρους επιθυμίας του παιδιού. Γίνεται με όρους καθαρά επιθυμίας των γονέων.

Πλέον θα υπάρχει μια επιτροπή η οποία θα βλέπει τις ανάγκες του παιδιού και μέχρι τα 15 καταρχήν επιλέγουμε να μην γίνεται ιατρική πράξη ώστε να μπορεί να γίνει μετά τα 15, να έχει σχηματισμένη άποψη το παιδί και ο ίδιος να αποφασίσει το φύλο για να μην έχουμε τα φαινόμενα να αποφασίζουν οι γονείς για μια κρίσιμη τέτοια απόφαση μόνοι τους».

Διαβάστε επίσης:

Ο Απόστολος Γκλέτσος μαζί με την κόρη του πήγαν θέατρο – Δείτε την 20χρονη Βαλίσια!

Η Νικολούλη παίρνει θέση για τη νέα δίωξη της Πισπιρίγκου και την «σφάζει»

ΑΠΘ: Φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής προσφέρουν εθελοντική υποστήριξη σε Μονάδες Υγείας της Χαλκιδικής