Ζήστε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα στα Τρίκαλα, την πόλη των «Ξωτικών»! (εικόνες)

Χριστουγεννιάτικη απόδραση στα Τρίκαλα: Το «Άμστερνταμ της Ελλάδας» με τον «Μύλο των Ξωτικών»

Είναι η πόλη που την έχουν αποκαλέσει το «Άμστερνταμ της Ελλάδας», καθώς τη διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος, ενώ είναι μία απέραντη ποδηλατούπολη.

Ο λόγος για τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, που αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για απόδραση με την οικογένεια κάθε εποχή του χρόνου.

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα υπάρχει ένας ακόμη φανταστικός λόγος για να επισκεφθείτε τα Τρίκαλα: Ο Μύλος των Ξωτικών». Σκέφτεστε καλύτερο προορισμό για τις γιορτές;

Το αγέρωχο Φρούριο

Ας ξεκινήσουμε όμως τη βόλτα μας στην υπέροχη αυτή πόλη από την αρχαιότητα.  Τα Τρίκαλα είναι χτισμένα πάνω στην αρχαία Τρίκκα ή Τρίκκη, που χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ. και βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλία.

Σήμα κατατεθέν της, εκτός από τον Ληθαίο ποταμό, είναι το περίφημο κι αγέρωχο Φρούριο με το Ρολόι, ύψους 33μ. και είναι ορατό από κάθε γωνιά της πόλης.

Κατά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς ορισμένα τμήματα του κάστρου καταστράφηκαν, ωστόσο η μεγάλη στρατηγική σημασία που απέκτησε η πόλη ως προκεχωρημένη βάση εναντίων των ανυπότακτων ορεινών πληθυσμών της Πίνδου και των Αγράφων ανάγκασε τους Οθωμανούς να επισκευάσουν, να συμπληρώσουν και να διατηρήσουν τα σωζόμενα τμήματα.

Επανειλημμένες επισκευές γνώρισε το φρούριο μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις του 1854 και 1878. Το κάστρο αυτό αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ασφάλειας για την αρχική ανάπτυξη του οικισμού στις πλαγιές και στους πρόποδές του. 

Στην ανατολική πλευρά του φρουρίου οι Τούρκοι είχαν στήσει στα μέσα του 17ου αι. ένα μεγάλο ρολόι. Ο πύργος του Ωρολογίου των Τρικάλων, όπως και αυτός της Λάρισας είναι από τους παλαιότερους γνωστούς στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Βόλτα στο Βαρούσι και τα στενά σοκάκια

Μία από τις πιο όμορφες και αναμφίβολα η πιο ιστορική συνοικία των Τρικάλων είναι το Βαρούσι. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από την τούρκικη λέξη varos δηλαδή συνοικία εκτός οχυρού.

Είναι ένα σημείο στα Τρίκαλα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος αν βρθεί στην πόλη.

Βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης των Τρικάλων και μαζί με τα συνοικία Μανάβικα αποτελούν την Παλιά Πόλη.

Τα στενά γραφικά σοκάκια, τα οποία έγιναν ιδιαιτέρως γνωστά από το τραγούδι του Τσιτσάνη ως «τα στενά του Σακαφλιά», είναι ιδανικά για απογευματινό περίπατο, όλες τις εποχές  και σάς ταξιδεύει μοναδικά στο χρόνο.

Εκεί δεσπόζουν τα αρχοντικά και σπίτια που χτίστηκαν μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα, όπου το μάτι χάνεται στη γραφικότητά τους. 

Στο Βαρούσι θα λειτουργήσει το Σπίτι των Τρικαλινών δημιουργών, στην οδό Κώστα Βίρβου σε ένα διατηρητέο νεοκλασσικό, που έχει περιέλθει από δωρεά στο δήμο Τρικκαίων. Πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε η στατική μελέτη από το Εθνικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Το μουσείο θα είναι ψηφιακό και θα φιλοξενήσει έργα των Βίρβου, Καλδάρα, Σαμολαδά, Κολοκοτρώνη, Μητροπάνου.

Περπατήστε στο λΗθαιο και την ασκληπιου

Μην παραλείψετε μια χαλαρή βόλτα στις όχθες του Ληθαίου ποταμού. Τα νερά του χωρίζουν την πόλη στα δύο και η Κεντρική γέφυρα, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς, την ενώνει και πάλι συνδέοντας τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία.

Ο καταρράκτης μάλιστα που χύνεται μπροστά από τη βάση του αγάλματος δημιουργεί ένα πολύ όμορφο θέαμα, ειδικά το βράδυ που οι όχθες του Ληθαίου είναι φωτισμένες.

Με αφετηρία την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, μπορούμε να ρίξουμε µια µατιά στα αγάλµατα που την κοσµούν (ένα από αυτά το γλυπτό Πιτσιρίκος του καλλιτέχνη Νικόλα), και φτάνουµε στην περίφηµη κεντρική γέφυρα που ενώνει τις όχθες του Ληθαίου ποταµού.

Απέναντι συναντάμε τον πεζόδροµο της Ασκληπιού, τον πιο ζωντανό περίπατο της πόλης!

Από τη διάνοιξή της τη δεκαετία του 1890 καθιερώθηκε ως δρόµος περιπάτου, ενώ µετά την πεζοδρόµησή της το 1988 µετατάπηκε στον κατεξοχήν εµπορικό δρόµο της πόλης.

Εκτός όµως από τα καταστήµατα, εδώ συγκεντρώνονται τα πιο µοδάτα cafe που σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες της ηµέρας.

Ο Μύλος των Ξωτικών

Από όλες τις εποχές του χρόνου ίσως η πιο μαγική είναι τα Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους. Ο «Μύλος των Ξωτικών» συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα χωριά της Ελλάδας με εκατοντάδες επισκέπτες να συρρέουν κάθε χρόνο από όλη τη χώρα.

Δημιουργήθηκε το 2011 και έκτοτε έχει μεταβληθεί στο μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της χώρας. Κάθε χρόνο ανοίγει τις πύλες του κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (περί τα τέλη Νοεμβρίου). Είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την οικογένεια.

To θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Ο Θρύλος του Ιππότη των Χριστουγέννων» με μηνύματα για το περιβάλλον.

Ιππότες μιας άλλης εποχής εμφανίσθηκαν και φύλαξαν τον αγαπημένο μας Μύλο από τους «εισβολείς». Φιλοξενήθηκαν στο παραμυθένιο Κάστρο που δημιούργησε ο Άη Βασίλης με τα ξωτικά και θα μας συντροφεύσουν τα φετινά Χριστούγεννα στην πόλη των Τρικάλων.

Οι ειρηνικοί και ευγενικοί Ιππότες θα αφηγηθούν μια ιδιαίτερη, ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία με αξίες και ιδανικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Θα συναντήσετε τους καλόκαρδους Ιππότες στα εντυπωσιακά τους Φρούρια και θα ταξιδέψετε, μέσα από τις ιστορίες τους, σε μια εποχή που συνδυάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Μουσεία και κέντρα πολιτισμού

Στα Τρίκαλα λειτουργεί πλήθος μουσείων, ανάμεσά τους αυτό που είναι αφιερωμένο στον συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, το Λαογραφικό, το Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.

Ένα μνημείο από την ανατολίτικη ιστορία της πόλης αποτελεί Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ των Τρικάλων είναι ισλαμικό τέμενος, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων.

Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος.

Κοντά στο τζαμί σώζεται το οκταγωνικό μαυσωλείο (τουρμπές) του ιδρυτή του, Οσμάν Σαχ, εγγονού του σουλτάνου Σελίμ Α΄, κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας (σαντζάκι) ο οποίος πέθανε στα Τρίκαλα το 1567/8. Κατά την παράδοση, ο Οσμάν έκτισε το τζαμί επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος ήπιων εκδηλώσεων.

Και μια βόλτα στα Μετέωρα

Αν βρεθείτε στα Τρίκαλα, μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μία μικρή απόδραση και στα μαγευτικά Μετέωρα.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τεράστιων απόκρημνων και επιβλητικών βράχων, όπου φιλοξενούνται τα περίφημα μοναστήρια των Μετεώρων, λίγο έξω από την Καλαμπάκα, περίπου 19 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα.

δώ και τριάντα χρόνια, είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Από τις 30 Μονές, σήμερα λειτουργούν οι έξι: της Μεταμόρφωσης, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου.

Το γιγάντιο πέτρινο δάσος με τα ασκητικά παραπήγματα εκπέμπει μεγαλείο και μυστήριο,, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο. Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων, βρίσκεται το χωριό Καστράκι, στο νομό Τρικάλων, το οποίο είναι πολύ ανεπτυγμένο τουριστικά ενώ έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το παραδοσιακό αυτό δένει αρμονικά με το όλο περιβάλλον και σίγουρα αν το επισκεφτείτε, θα ενθουσιαστείτε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μύλος των Ξωτικών ανοίγει και υπόσχεται τα ωραιότερα Χριστούγεννα που ζήσαμε ποτέ!

6 παραμυθένια καφέ – εστιατόρια με την πιο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα (εικόνες)

Τα 5+1 πιο μαγικά χριστουγεννιάτικα πάρκα της χώρας που θα περάσετε αξέχαστα!