Πότε ξεκινούν να διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού;

Το πόσο σωστές διατροφικές συνήθειες θα έχει τελικά ένα παιδί εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, αν όμως θέλουμε να είμαστε ακριβείς, τότε θα λέγαμε ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες χτίζονται πολύ πριν τη γέννηση του ίδιου του παιδιού! Και αυτό γιατί ο κυριότερος παράγοντας που διαμορφώνει τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού είναι οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Οι γονείς λοιπόν που επιθυμούν να έχουν παιδιά με σωστές διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να έχουν φροντίσει να τρέφονται σωστά οι ίδιοι πριν καν τη δημιουργία του παιδιού τους!

Εξάλλου, ένας από τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά είναι η παχυσαρκία των γονέων, αναφέρει η Ιωάννα Κοντελέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου το 2007, καταδεικνύει ότι τα παιδιά που έχουν παχύσαρκους γονείς έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια παχύσαρκα. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν σχετίζεται μόνο με τα γονίδια που κληρονομούν οι γονείς στα παιδιά τους, αλλά και με τις διατροφικές συνήθειες που επίσης τους «κληρονομούν».

Πιστεύεται ότι το αν ένα άτομο θα γίνει παχύσαρκο εξαρτάται κατά 70% από κληρονομικούς παράγοντες. Όμως αυτό ουσιαστικά δηλώνει την προδιάθεση του ατόμου για εμφάνιση παχυσαρκίας, το πόσο εύκολο είναι δηλαδή να αυξήσει το βάρος του εφόσον βρεθεί στο «κατάλληλο» περιβάλλον που ευνοεί την παχυσαρκία. Κάποια άτομα, λοιπόν, δυστυχώς έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καταδικασμένα να γίνουν παχύσαρκα. Αν αυτά τα άτομα φροντίσουν από μικρή ηλικία να αναπτύξουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και παράλληλα να έχουν τακτική φυσική δραστηριότητα, τότε πραγματικά μπορούν να υπερνικήσουν τα γονίδια τους!

Οι υπεύθυνοι γονείς λοιπόν θα φροντίσουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για χάρη των παιδιών τους, καθώς τα γονίδια δεν μπορούν να αλλάξουν αλλά οι διατροφικές συνήθειες μπορούν. Αυτό θα είναι ευκολότερο αν ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα!