Αρχική Συνεντεύξεις Ο Χρήστος Ζαμπούνης μιλά στο infokids.gr για το savoir vivre των παιδιών και τη δύναμη του καλού παραδείγματος

Ο Χρήστος Ζαμπούνης μιλά στο infokids.gr για το savoir vivre των παιδιών και τη δύναμη του καλού παραδείγματος

Ο Χρήστος Ζαμπούνης είναι κατηγορηματικός. Εάν τα παιδιά μυηθούν από μικρή ηλικία στους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, αυτοί θα γίνουν δεύτερη φύση τους. Ακόμα και εάν στα χρόνια της εφηβείας κάνουν την επανάστασή τους, ξεχνώντας -εσκεμμένα- το ευ φέρεσθαι, εύκολα μετά το τέλος αυτής της περιόδου θα το ξαναβρούν, πιθανότατα με ανακούφιση.

Ο ίδιος έχει συνδεθεί με τους καλούς τρόπους και έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής. Πρόκειται όμως για έναν τρόπο ζωής που με τους κανόνες που εμπεριέχει κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Και επειδή οι καλοί τρόποι και ο σεβασμός προς τον άλλον ξεκινούν μέσα από το σπίτι, ο Χρήστος Ζαμπούνης απλά και κατανοητά βοηθά τους γονείς και τα μικρά παιδιά μέσα από τα βιβλία του και κάποιες συναντήσεις να κατακτήσουν -τι άλλο;- την ευγένεια.

κ. Ζαμπούνη, τι ακριβώς είναι το savoir vivre;

Είναι μια γαλλική λέξη, που σημαίνει να ξέρεις να ζεις. Αλλά είναι μια έννοια που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και μάλιστα έχει αρχαία ελληνική καταγωγή. Διαβάζοντας κανείς τον Πλούταρχο, τους "Βίους Παράλληλους", μπορεί να προσέξει κανείς ότι αναφέρει σε ένα ορισμένο σημείο ότι οι νέοι δεν πρέπει να διακόπτουν τους μεγαλύτερους. Γιατί δεν πρέπει να τους διακόπτουν; Διότι υπάρχει ο σεβασμός προς τον μεγαλύτερο και φυσικά μία σειρά κανόνων, που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Έχει επικρατήσει στη χώρα μας, μετά τη μεταπολίτευση, που ήταν μια εποχή αμφισβητήσεως της προηγούμενης καταστάσεως ότι το savoir vivre είναι καταναγκασμός στην ελευθερία του ανθρώπου. Τώρα που ο κουρνιαχτός έχει καταλαγιάσει, φαίνεται ότι δεν είναι έτσι. Όπως όταν οδηγείς και ο κανόνας μάς λέει ότι υπάρχει προτεραιότητα από δεξιά και αν δεν τον τηρήσεις, θα συγκρουστείς, έτσι και όλα αυτά που υπαγορεύει το savoir vivre είναι για να μη συγκρούεσαι.

Είναι εύκολο να κατακτήσει κανείς το savoir vivre;

Υπάρχουν βοσκοί πάνω στον Ολυμπο, οι οποίοι το έχουν κατακτήσει και άνθρωποι στα σαλόνια του Κολωνακίου που δεν το έχουν. Δεν είναι θέμα κατακτήσεως, αλλά ψυχικής διαθέσεως. Δηλαδή, τι είναι το savoir vivre; Είναι να σέβεσαι τον άλλο. Να μην κάνω στους άλλους ό,τι ενοχλεί να κάνουν σε εμένα.

Άρα μιλάμε για έναν βαθύ, ουσιαστικό τρόπο ζωής και φέρεσθαι.

Κατά τη γνώμη μου. Για άλλους είναι μανιέρα, για εμένα είναι θέμα ψυχικής τάσεως.

Στη δική σας ζωή, τι ρόλο παίζει;

Για μένα είναι “σκλαβιά”. Έχω γράψει 10 βιβλία και έγραψα και το savoir vivre, το οποίο με έχει ορίσει και προσδιορίσει, γιατί μη νομίζετε ότι και εγώ δεν κάνω λάθη. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Μια μέρα που είχε απεργία είχα κολλήσει και έβλεπα με τρόμο ότι θα αργήσω στο ραντεβού. Συγχρόνως, έβλεπα τα προπορευόμενα μηχανάκια να “κόβουν” δρόμο από το πεζοδρόμιο. Τα ακολούθησα. Για κακή μου τύχη, έβγαινε μια κυρία από μια πολυκατοικία. Με κοίταξε, με αναγνώρισε και μου είπε: “Γράφετε και για το savoir vivre". Εκείνη την ώρα, τελείωσε η καριέρα του βιβλίου.

Θέλετε να πείτε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμόζουμε τους καλούς μας τρόπους;

Δεν θέλω να πω αυτό, αν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μας δυσκολεύουν εξαιρετικά. Όμως για μένα είναι κάτι το απόλυτα φυσικό. Το έχω μάθει από τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου. Ήταν Έλληνες του εξωτερικού, πήγαιναν σε γαλλικά σχολεία και μου έδωσαν αυτή την παιδεία στο σπίτι.

Δηλαδή οι καλοί τρόποι ξεκινούν μέσα στο σπίτι μας.

Βέβαια, αν η μητέρα πει στο παιδί της ότι δεν βάζουμε το χέρι στη μύτη για να σκουπίσουμε μια ακαθαρσία, αλλά χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο, τότε το παιδί θα ακολουθεί τη συμβουλή της μητέρας του σε όλη του τη ζωή. Μπορεί στην εφηβεία να κάνει την επανάστασή του, αλλά μετά θα το ξαναβρεί.

Τα παιδιά, που από τη φύση τους είναι πιο ζωηρά, ανυπάκουα, αυθόρμητα, πόσο εύκολο είναι να μάθουν να φέρονται καλά;

Θα σας απαντήσω με το εξής: Όταν ρώτησαν τον πρίγκιπα Κάρολο, το διάδοχο της Αγγλίας, πώς έμαθε τόσο καλούς τρόπους, απήντησε “Σαν τους πιθήκους”. Όταν βλέπεις στο σπίτι τον μπαμπά και τη μαμά να μη ρουφάει τη σούπα με αυτόν το χαρακτηριστικό ήχο, το ίδιο κάνεις. Τα παιδιά είναι σαν το σφουγγάρι και ό,τι βλέπουν και ακούν, μιμούνται.

Στην ελληνική πραγματικότητα πώς σας φαίνονται τα παιδιά;

Εγώ κάνω περιοδείες σε όλη την επικράτεια, επισκέπτομαι σχολεία ή κάνω εργαστήρια και αυτό που βλέπω είναι ότι τα παιδάκια είναι μια χαρά. Πιο πρόσφατα, στο εργαστήρι στο Public, όπου δώσαμε στα παιδάκια το σερβίτσιο να φάνε και εγώ πέρναγα και τα έβλεπα όλα, συμπέρανα ότι ήταν άψογα. Ούτε γκρίνιες ούτε φωνές από τους γονείς του τύπου “Γιωργάκη, φάε το κεφτεδάκι.” Γονείς και παιδάκια άξιζαν συγχαρητήρια.

Ναι, αλλά δεν είναι το σύνολο των παιδιών και των γονιών έτσι.

Δεν θέλω να καταφεύγω σε γενικότητες. Σίγουρα υπάρχουν και τα αντίθετα παραδείγματα. Αυτά όμως να ξέρετε πάντα συμβαίνουν. Εξάλλου, εγώ δεν θέλω να βλέπω το κακό, αλλά το καλό. Και επίσης, να γνωρίζετε ότι με το παράδειγμά μας εμπνέουμε τα παιδιά, όχι κατακρίνοντάς τα. Για το λόγο αυτό, έγραψα και τα βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά. Για να τους τα διαβάζουν οι μαμάδες το βράδυ πριν κοιμηθούνε και το πρωί που ξυπνούνε, αυτά να έχουν εγγραφεί μέσα τους. Πολλές μαμάδες με συναντούν στο δρόμο και με ευχαριστούν γιατί χάρη στα βιβλία μου αυτά, τα παιδιά τους έκοψαν κάποιες κακές συνήθειες, όπως, π.χ., να μην τραβούν το καζανάκι όταν βγαίνουν από την τουαλέτα. Όταν δουν την εικονογράφηση στο βιβλίο, π.χ. Μια μαύρη μπόχα που βγαίνει από την τουαλέτα, η εικόνα αυτή τα οδηγεί στο να μην ξαναξεχάσουν το καζανάκι. Τα παιδιά σαφώς χρειάζονται αυτή την εκπαίδευση.

Εμείς, στο infokids.gr έχουμε ακούσει πολλούς γονείς να εκφράζουν την επιθυμία να σας επισκεφτούν μαζί με τα παιδιά τους σε κάποιο χώρο, όπου θα διδάσκετε καλούς τρόπους. Το σκέφτεστε;

Πρώτα απ' όλα τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Το έχω υπόψη μου, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα για μια τέτοια ενέργεια αυτή την ώρα. Μέσα από τα βιβλία μου όμως αυτά, θα πάρουν προς το παρόν όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται.

Σήμερα, υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, πιστεύετε πως οι γονείς έχουν τη δυνατότητα, το μυαλό και την ψυχή να δίνουν παραδείγματα καλής συμπεριφοράς στα παιδιά τους;

Οι καλοί τρόποι είναι ό,τι θα μείνει όταν τα έχουμε χάσει όλα. Και ο πολιτισμός είναι ό,τι θα έχει μείνει όταν τα έχουμε ξεχάσει όλα. Οι άνθρωποι που θα έχουν καταφέρει σε περιόδους κρίσεως να διατηρήσουν τον πυρήνα τους, θα διατηρήσουν και αυτά. Οι άνθρωποι που δεν θα τα καταφέρουν, πλήττονται. Εναπόκειται σε καθέναν από εμάς να διατηρήσει τον πυρήνα του.

Σε περιπτώσεις που ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγενείς συμπεριφορές, πώς πιστεύετε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δείξουμε την ενόχλησή μας. Μπορούμε να τη δείξουμε με ένα βλέμμα ή με μία γροθιά. Το σεβασμό όμως στο πρόσωπό μας τον εμπνέουμε με την ύπαρξή μας και τη συμπεριφορά τη δική μας. Δεν τον επιβάλλουμε με φωνές και κατακρίσεις. Το savoir vivre για χρόνια είχε κατηγορηθεί ως αδυναμία. Για μένα είναι δύναμη. Αλλά σε ένα περιβάλλον αγένειας είναι πολύ εύκολο να ξοκείλεις προς την αγένεια. Ξέρετε πώς αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο; Μια μέρα, πριν χρόνια, πήγα στην εφορία για μια δουλειά, μπαίνω μέσα και περίμενα ότι ο μπροστινός θα κράταγε την πόρτα. Αντ' αυτού δέχτηκα την πόρτα στο πρόσωπο.

Είναι πιο ευγενείς οι άλλοι λαοί στην Ευρώπη;

Παρατήρησα ότι οι Έλληνες είναι καθώς πρέπει όταν είναι ο άλλος σπουδαίος, τρανός. Αυτό είναι κατάλοιπο από το ραγιαδισμό. Έχουμε πολλά ελαττώματα αλλά και καλά, όπως η φιλοτιμία. Εγώ προσπαθώ να βλέπω τη θετική πλευρά, το καλό. Δεν θέλω να κατακρίνω. Και έτσι ίσως δίνω και ένα παράδειγμα.

Σας ενοχλεί που σας έχουν ταυτίσει με το savoir vivre;

Να σας πω όταν είχα έρθει στην Ελάδα και έκανα βασιλικό ρεπορτάζ με είχαν ταυτίσει με αυτό. Έπειτα με ταύτισαν με το Prive, μετά με το Life and Style, το Savoir Vivre... Τώρα έγραψα ένα καινούργιο βιβλίο, ελπίζω να με ταυτίσουν και με αυτό.

Πείτε μας για το νέο σας βιβλίο, τις "Ιστορίες ενός Παιδήλικα".

Μια εποχή που βίωνα πολλές καταστροφές, εθνικές και προσωπικές μαζί, άρχισα να κάνω μια ενδοσκόπηση. Αυτή η ενδοσκόπηση πήρε τη μορφή ιστοριών με πρωταγωνιστές. Για παράδειγμα, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον ΠΑΟΚ, τον Ταχτσή, βασιλιάδες, πρίγκιπες, πολύ λίγο από τη show biz, πολύ λίγα από τα εξώφυλλα του Life and Style.

Σας επηρέασε η οικονομική κρίση; Έχετε κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας;

Μπορώ να διατηρώ το ηθικό μου και καλή ψυχολογία επειδή και την προηγούμενη περίοδο πρόσεχα. Άρα μπορώ τώρα και υπάρχω. Δεν ξόδευα όσα έβγαζα και ακολουθούσα αυτόν τον τρόπο ζωής που μου είχαν μάθει οι γονείς μου, δηλαδή "κράτα και κάτι μήπως συμβεί κάνα κακό".


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.