Αρχική InfoMommy Υγεία Ωτοθεραπεία: Για τους αποφασισμένους να κόψουν το κάπνισμα

Ωτοθεραπεία: Για τους αποφασισμένους να κόψουν το κάπνισμα

Τον τελευταίο καιρό είχες όλο και πιο συχνά στο μυαλό σου ότι έπρεπε να γίνει. Έπειτα, ήρθαν και οι περιορισμοί. Τώρα πια καπνίζεις υπό προϋποθέσεις. Ε, μάλλον έφτασε η στιγμή.

Σίγουρα υπάρχουν τα νούμερα, τα ποσοστά, που αδυσώπητα μέσα από έγκυρα έντυπα σου δίνουν κάθε λίγο και λιγάκι την υπενθύμιση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά με την υγεία των καπνιστών. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει και ο “μέγας” παράγων, που λέγεται επιθυμία. Κι εδώ, σε αυτό το σημείο, έρχονται τα καλά νέα: 20 λεπτά αρκούν για να απαλλαγείς οριστικά από το κάπνισμα, αρκεί να είσαι αποφασισμένη. Από κει και έπειτα μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε περιμένει. Η ωτοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσανατολισμένη στη θεραπεία και στην ευεξία μέσω της διέγερσης του ωτικού πτερυγίου.

Τι γίνεται σήμερα
Η μέθοδος που πρωτοεφαρμόστηκε το 1997 και έκτοτε μεταδόθηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο ακούει στο όνομα “ωτοθεραπεία” και εφαρμόζεται στα ιδιωτικά κέντρα διακοπής καπνίσματος. Οι επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι 9 στους 10 καπνιστές απαλλάχτηκαν από τη συνήθεια του καπνίσματος, ενώ στην Ελλάδα χιλιάδες καπνιστές έχουν κόψει το κάπνισμα. Πρόσεξε όμως: Η επιτυχία δεν εξαρτάται από το κατά πόσο ισχυρός είναι ο χαρακτήρας σου, αλλά από την επιθυμία σου να απαλλαγείς από το τσιγάρο. Το ηθικό συμπέρασμα; Η ωτοθεραπεία δεν πάει κόντρα στο χαρακτήρα σου, αντίθετα συμβαδίζει με τα “θέλω” σου.

Ιστορικά στοιχεία
Η επιστήμη αυτή είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, ακόμα και στην Ελλάδα. Ο αιγυπτιακός λαός επίσης γνώριζε τη χρησιμότητα του ωτικού πτερυγίου για θεραπευτικούς σκοπούς. Αν και η ωτοθεραπεία βασίζεται στην αρχαία κινεζική ιατρική, η σωματική τοπική δράση και αντιστοιχία συγκεκριμένων μερών του σώματος στα συγκεκριμένα μέρη του αυτιού αναπτύχθηκε αρχικά στη Γαλλία. Η πατρότητα της ωτοθεραπείας ανήκει στον Γάλλο ιατρό Δρ. Paul Nogier, ο οποίος ξεκίνησε το 1951 σειρά ερευνών που τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του μικροσυστήματος του αυτιού και στη θεραπευτική αξία του. Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδος στην οποία χρησιμοποιείται το πτερύγιο του αυτιού για να ανακουφίσει γενικότερα από τον πόνο, τη δυσλειτουργία και την ασθένεια που εκδηλώνεται σε όλο το σώμα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το πτερύγιο του αυτιού είναι ένα πλήρες μικροσύστημα στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα, τα οστά, τα συστήματα, όλες οι ανατομικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος
Στόχος είναι να προκληθεί διέγερση σε συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις με αποτέλεσμα τη διακοπή του καπνίσματος. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ανέρχεται στο 95%.
Με την κατάλληλη ποσότητα ερεθισμάτων που μεταφέρονται μέσω της ηλεκτρονικής συσκευής, προκαλείται στα όργανα του σώματος ένα ειδικό «μικρομασάζ», το οποίο ενεργοποιεί τον οργανισμό έτσι ώστε να διαλυθούν ταχύτερα η νικοτίνη, η πίσσα και τα άλλα προϊόντα του καπνού που αθροίζονται με τα χρόνια στους βλεννογόνους αδένες, πνεύμονες, ιστούς κ.ά. Κι αν αναρωτιέσαι πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, η απάντηση βρίσκεται στην ενεργοποίηση της ενδορφίνης (ουσία που είναι υπεύθυνη για τα νεύρα, την πείνα, τη χαρά, τη λύπη κ.λπ.), την οποία έχει μπλοκάρει η νικοτίνη. Όσο συντομότερα λοιπόν ενεργοποιηθεί η ενδορφίνη τόσο πιο γρήγορα μειώνεται η ανάγκη νικοτίνης και άρα το σύνδρομο στέρησής σου.

Ανησυχείς αν θα πάρεις κιλά
Επειδή το πιο πιθανό για κάποιον που σταματά το κάπνισμα είναι να προσθέσει λίγο βάρος, οι ειδικοί που εφαρμόζουν την ωτοθεραπεία υποστηρίζουν ότι η ενεργοποίηση της ενδορφίνης (που είναι και ο στόχος) μειώνει τη διάρκεια της αίσθησης της πείνας που δημιουργείται με τη διακοπή του καπνίσματος και έτσι εσύ αποφεύγεις τα πρόσθετα κιλά.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται
Για το 75% των καπνιστών αρκεί μόνο μία επίσκεψη 20 λεπτών για να σταματήσουν το κάπνισμα. Αν χρειαστεί ωστόσο, μπορεί να ακολουθήσουν ως και 4 επιπλέον επισκέψεις δωρεάν, μέσα σε 6 μήνες. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από 14-94 ετών) και είναι εντελώς ανώδυνη ενώ πρέπει να τονιστεί η έλλειψη παρενεργειών (π.χ. στερητικό σύνδρομο, αύξηση βάρους κ.ά.).

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία αποφεύγεται, κυρίως όμως για προληπτικούς λόγους, σε άτομα που φέρουν βηματοδότη (για να μην επηρεαστεί το μηχάνημα), σε εγκύους και σε άτομα τα οποία είναι εξαρτημένα από αλκοόλ ή παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα (γιατί έχουν χαθεί τα σημεία ευαισθησίας στα οποία απευθύνονται τα ηλεκτρομαγνητικά ερεθίσματα). Eπίσης, δεν συστήνεται σε πολύ νεαρά άτομα, γιατί παρασύρονται εύκολα από τις παρέες τους να ξανακαπνίσουν.

Χορηγούνται συγχρόνως φάρμακα;
Όχι, κατά την ωτοθεραπεία δεν συστήνονται φάρμακα παρά μόνο 3 φυτικά σκευάσματα, σε μορφή καραμέλας, που περιέχουν βιταμίνες E και C, κάποια αντιοξειδωτικά και κάποια έλαια από γαρίφαλο και κανέλα. Aυτά τα λαμβάνει ο πρώην καπνιστής για 1-4 ημέρες μετά τη θεραπεία στη δοσολογία που του υποδεικνύεται.

Τι πρέπει να διευκρινίσεις
• Ρώτησε στο κέντρο που θα απευθυνθείς πόσες θεραπείες περιέχονται στο «πακέτο» προσφοράς και τι γίνεται αν χρειαστείς μερικές ακόμη.
• Αν τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από την Eυρωπαϊκή Ένωση.
•Eνημερώσου αν η μέθοδος εφαρμόζεται από ιατρικό ή παραϊατρικό προσωπικό. (Στη μέθοδο της ωτοθεραπείας δεν είναι απαραίτητη η παρουσία γιατρού.)
•Ζήτα πληροφορίες για το αν το κέντρο παρέχει ψυχολογική στήριξη κι αν έχει διαιτολόγο, ο οποίος θα σε βοηθήσει με ένα πρόγραμμα να μην πάρεις κιλά κόβοντας το κάπνισμα.

Πόσο κοστίζει
Αν και οι τιμές από κέντρο σε κέντρο διαφέρουν, μία μέση τιμή είναι τα 450€.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.