Διατροφή για ακαταμάχητο χαμόγελο

Διατροφή για ακαταμάχητο χαμόγελο

Ένα όμορφο χαμόγελο αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά σημεία της εξωτερικής μας εμφάνισης. Και απαραίτητη προϋπόθεση για ένα όμορφο χαμόγελο είναι γερά και λευκά δόντια! Τι ρόλο μπορεί να παίξει, άραγε, η διατροφή μας στο να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε ένα όμορφο χαμόγελο;

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο, θυμάσαι πάντα τη μητέρα σου να σε παροτρύνει να μην τρως καραμέλες και γλυκά, γιατί «θα χαλάσουν τα δόντια σου». Πόσο δίκιο είχε! Σήμερα πια γνωρίζεις καλά ότι η ζάχαρη αποτελεί τροφή μικροβίων της στοματικής σου κοιλότητας, τα οποία, όταν αναπτύσσονται, παράγουν ουσίες που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών σου. Η ζάχαρη βέβαια δρα τοπικά και όχι μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι η ποσότητα έχει μικρότερη σημασία από την συχνότητα λήψης ζαχαρούχων τροφών. Ένα μπισκότο λοιπόν, μία σοκολάτα ή ένα αναψυκτικό που πίνεις για ώρες είναι πολύ χειρότερο από την κατανάλωση μιας μεγάλης σοκολάτας μέσα σε λίγα λεπτά, ιδίως αν μετά βουρτσίσεις αμέσως τα δόντια.

Μπορούμε να φάμε γλυκά χωρίς να χαλάσουν τα δόντια μας;
Κάθε φορά που τα μικρόβια στη μικροβιακή πλάκα «ταΐζονται» με ζάχαρη ένα επεισόδιο απασβεστίωσης της αδαμαντίνης αρχίζει. Το επεισόδιο αυτό τερματίζεται όταν το σάλιο «ξεπλύνει» τη ζάχαρη από τα δόντια και με τις ιδιότητες που έχει αδρανοποιήσει τα τερηδονογόνα μικρόβια. Έτσι η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή πρέπει να καταναλώνεται μαζί ή μετά τα κύρια γεύματα διότι τότε έχουμε υπερπαραγωγή σάλιου και έτσι τα δόντια υπόκεινται για λιγότερο χρόνο στην επίδραση των μικροβίων.

Ποιες άλλες τροφές χαλάνε τα δόντια μας;
Η ζάχαρη βρίσκεται καλά κρυμμένη σε πολλές τροφές του διαιτολογίου μας, όπως σχεδόν σε όλα τα αναψυκτικά, την κέτσαπ, τις μαρμελάδες, τα corn flakes, τις τσίχλες με ζάχαρη, το γάλα κακάο κ.ά., ενώ ζυμώσιμους υδατάνθρακες περιέχουν τα περισσότερα γλυκά φρούτα, κάποια ξινά φρούτα, το γάλα, το μέλι, οι σταφίδες, το λευκό ψωμί κ.ά.

Κάθε πότε βουρτσίζουμε τα δόντια;
Οπωσδήποτε μετά από κάθε γεύμα με μία μέση συχνότητα 3 φορές την ημέρα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό). Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να βουρτσίζουν τα δόντια τους πριν φάνε το πρωινό τους. Αυτό βέβαια είναι ανούσιο και δεν συμβάλλει στη στοματική υγιεινή. Επειδή όμως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, το βούρτσισμα επιβάλλεται να γίνεται και στα ενδιάμεσα γεύματα όταν καταναλώνονται γλυκά. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό βούρτσισμα είναι το βραδινό, πριν τον ύπνο και θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε καθημερινά με μεγάλη σχολαστικότητα.

1, 2, 3, βουρτσίσαμε, τελειώσαμε
Ο χρόνος που αφιερώνουμε στο βούρτσισμα δεν είναι ανάλογος της αποφυγής της τερηδόνας. Ανάλογα με την επιδεξιότητα του κάθε ατόμου ο χρόνος ποικίλλει, πάντως δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 3-5 λεπτά, μετρημένα βέβαια με το ρολόι και όχι σαν αίσθηση. Θα εκπλαγούμε μάλλον αν χρονομετρήσουμε ένα τυπικό μας βούρτσισμα, μια και τις περισσότερες φορές διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Και πάλι, όμως, χρόνος από μόνος του δεν είναι αρκετός αν δεν βουρτσίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών.

Νέα έρευνα
Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη σταφίδα έδειξε ότι περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια που ευθύνονται για το σχηματισμό τερηδόνας και ουλίτιδας. Αν και είναι γλυκιά, δεν περιέχει ζάχαρη, οπότε και η κατανάλωσή της δεν επιβαρύνει την υγεία των δοντιών.

Tip
Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχα οδοντόκρεμα βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας και προλαμβάνει ή καθυστερεί σημαντικά τη δημιουργία της τερηδόνας.