«Μόνο μυρίζοντας γιασεμί» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (20/11)

Μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους του Ηρακλείου να χαρούν ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία τους και με έναν πιο διαδραστικό τρόπο.
Με την προβολή της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Μόνο μυρίζοντας γιασεμί» το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 11.30 π.μ. στο Μικρό Αμφιθέατρο του ΙΜΚ, ξεκινά η εφετινή συνεργασία της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Πρόκειται για μια ημίωρη ταινία γυρισμένη το 1994 στα γερμανικά κρατητήρια της Αθήνας στην πλατεία Κοραή, όπου μέσα από τις λεπτομέρειες του ερειπωμένου πια χώρου ανιχνεύονται η ιστορία αλλά και τα τραυματικά βιώματά του. Με το κείμενο του Μιχάλη Γκανά σε αφήγηση Γεράσιμου Σκιαδαρέση, το φιλμ εστιάζει στις ιστορίες των θυμάτων των Γερμανών, στοχεύοντας λιγότερο να τις καταγράψει με ιστορική λεπτομέρεια και περισσότερο ν’ αποδώσει το ανθρώπινο δράμα της κράτησης και της εξαθλίωσης.
Ο Γιάννης Οικονομίδης είναι κυπριακής καταγωγής σκηνοθέτης με φιλμογραφία που περιλαμβάνει τις ταινίες μικρού μήκους «Σταδιακή βελτίωση του καιρού» (1992), «Μόνο μυρίζοντας γιασεμί» (1994) και «Η ζωή που θα ‘θελες» (1995), καθώς και τις μεγάλου μήκους «Σπιρτόκουτο» (2002) και «Η ψυχή στο στόμα» (2006). Το «Σπιρτόκουτο» διακρίθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η «Ψυχή στο στόμα» (2006), συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την Π.Ε.Κ.Κ. Αυτό τον καιρό προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες η τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Μαχαιροβγάλτης».
Αμέσως μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει προβολή επιλεγμένου φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο του γερμανού στρατιώτη Rudo Schwarz που υπηρέτησε στην Κρήτη κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την προβολή αυτή έχει επιμεληθεί και θα παρουσιάσει η συγγραφέας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΙΜ κυρία Κλαίρη Μιτσοτάκη.
Η παραπάνω εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943. Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ», που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ως τα τέλη Νοεμβρίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού
Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7
71202 Ηράκλειο, Κρήτη
Τηλ.: (2810) 283219 – 288708 Fax: 283754
e-mail: [email protected]
www.historical-museum.gr