Οι πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης

Οι πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης

Η ισπανική περιφερειακή πρωτεύουσα Vitoria-Gasteiz και η γαλλική πόλη της Νάντης αναδείχθηκαν νικήτριες του διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2012 και το 2013 αντίστοιχα.
Η Vitoria-Gasteiz, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια για το 2012, μια περιφερειακή πρωτεύουσα της Βόρειας Ισπανίας, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο «πρασίνισμα» ενός παραδοσιακού αστικού περιβάλλοντος.

Έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για να βοηθηθούν και να αυξηθούν η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα των υπηρεσιών. Η πόλη αντιμετωπίζει επιτυχώς τη λειψυδρία και μειώνει σταθερά την κατανάλωση νερού κατά την τελευταία δεκαετία, με απώτερο στόχο τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης νερού κάτω από 100 λίτρα ανά κάτοικο ημερησίως.

Η Νάντη, η οποία ήταν η νικήτρια για το 2013, είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και έχει συνδέσει επιτυχώς τις πράσινες και τις γαλάζιες αστικές περιοχές της. Ήταν η πρώτη γαλλική πόλη που επανέφερε με επιτυχία το ηλεκτρικό τραμ. Έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ με ένα νέο πρόγραμμα για το κλίμα επιχειρείται η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% έως το 2020.

Το εν λόγω ετήσιο βραβείο αποτελεί νέα πρωτοβουλία και απονέμεται σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία της φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Janez Potočnik, σε τελετή το βράδυ της Πέμπτης στη Στοκχόλμη, η οποία είναι φετινή «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Πηγή: econews.gr