Πώς δεν θα πάρεις κιλά στις διακοπές

Διακοπές και στέρηση δεν συμβιβάζονται. Πώς είναι όμως δυνατόν να τρως όλα αυτά που θέλεις και να μην πάρεις γραμμάριο; Επειδή όλα γίνονται, διάβασε τον παρακάτω οδηγό και ανακάλυψε τα μικρά, αλλά θαυματουργά μυστικά, χάρη στα οποία δεν θα στερηθείς καμία αγαπημένη σου γεύση το καλοκαίρι.

Είσαι από αυτές που πιστεύουν ότι δίαιτα σημαίνει στέρηση όλων των (θερμιδοφόρων) λιχουδιών τύπου πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες, παγωτά και όλων των υπέροχων πιάτων που θα σου σερβίρουν στις διακοπές; Λοιπόν, ξανασκέψου το. Όχι, ότι οι παραπάνω απολαύσεις δεν ευθύνονται για τα επιπλέον κιλά που συχνά πυκνά κοσμούν τη ζυγαριά σου και την κορμοστασιά σου, αλλά κάποιες πρόσφατες έρευνες έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο της δίαιτας. Τι λένε αυτές οι νέες έρευνες; Ότι η απαγόρευση κάποιων συγκεκριμένων τροφίμων, που τυχαίνει να είναι και σκέτοι γευστικοί πειρασμοί, από τη διατροφή μας, έχει ως μόνο αποτέλεσμα να μας κάνει να τις βλέπουμε σαν τον «απαγορευμένο καρπό». Και ποιο είναι το επόμενο βήμα σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Να υποκύπτουμε. Για να μη φτάσεις σε αυτά τα έσχατα σημεία, μάθε πώς θα απολαύσεις το καλοκαίρι χωρίς να φορτωθείς θερμίδες.

1. Say cheese
Η τελευταία δίαιτα που διάβασες σε προτρέπει να μην καταναλώσεις γαλακτοκομικά στη διάρκεια των διακοπών σου για να χάσεις κιλά. Όμως, αν δεν φας λίγο τυρί με το φαγητό σου σου λείπει αυτό το κατιτίς που θα σε κάνει να νιώσεις χορτάτη. Εμείς θα σου πούμε τον τρόπο με τον οποίο ούτε το τυρί σου θα σταματήσεις να απολαμβάνεις ούτε κιλά θα πάρεις. Είναι γνωστό ότι το τυρί είναι θαυμάσια πηγή ασβεστίου και, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει λιγότερο λίπος. Ε, αφού το λένε και οι επιστήμονες… Γι’ αυτό κατανάλωσε άφοβα το τυρί της αρεσκείας σου, ακόμα κι αν σου αρέσουν οι δυνατές, πικάντικες γεύσεις του. Μόνο πρόσεξε την ποσότητα. Ένα μικρό κομμάτι (ίσο με ένα σπιρτόκουτο) από ένα δυνατό σε γεύση τυρί, μπορεί να συνοδεύει κάθε γεύμα σου και εσύ να νιώθεις πλήρης. Tip. Αν τρίψεις το κομμάτι που αναλογεί σε κάθε γεύμα σου, θα σου φανεί μεγαλύτερη η ποσότητα και μπορεί σταδιακά μόνη σου να θελήσεις να τη μειώσεις.

2. Τα αλμυρά
Βγαίνεις το βράδυ για ποτό και τσακίζεις πατατάκια, φιστικάκια, φουντουκάκια και όλα τα αλμυρά και νόστιμα που σερβίρονται μαζί. Και μόλις αδειάσει το μπολάκι, ακολουθεί η κλασική και τόσο ολέθρια ερώτηση «θα μας το γεμίσετε;» Ξέρω, είναι ακατανίκητος ο πειρασμός, ειδικά τέτοιες στιγμές, που ακόμη και οι τύψεις (με τη συνοδεία 1-2 ποτών) πάνε περίπατο. Τι κάνεις τώρα εσύ για να αποφύγεις την καταστροφή, αλλά και να απολαύσεις το ποτό σου όπως του αξίζει; Πρώτον ρωτάς εάν έχουν πατάκια με χαμηλά λιπαρά και εάν όχι φροντίζεις να έχεις τα δικά σου την επόμενη φορά. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες έρευνες, η λογική κατανάλωσή τους (μέχρι δέκα κομμάτια) κόβει την όρεξη (μόνο που πρέπει να είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου και να μην το παρακάνεις). Όσον αφορά δε το αν πρέπει να προτιμήσεις τα ψημένα ή τα άψητα, πέρα από το ότι τα μεν πρώτα περιέχουν περισσότερο αλάτι, η περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες είναι ακριβώς η ίδια και στα δύο.

3. Με το πάσο σου
Να που και για μια φορά, η παραπάνω φράση μπορεί να εκληφθεί θετικά. Όπως μας επισημαίνουν λοιπόν οι ειδικοί, ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά περίπου για να αρχίσει να αποκωδικοποιεί το αίσθημα της πληρότητας, οπότε μη βιάζεσαι. Δώσ’ του το χρόνο που χρειάζεται και πάντα φρόντιζε να περιμένεις 15-30 λεπτά πριν περάσεις στο δεύτερο πιάτο ή το επιδόρπιο.

4. Στη σχάρα
Στο εξοχικό ή στην ταβέρνα, η πρόταση είναι η εξής μία: Στη σχάρα. Εάν μάλιστα, έχεις δικό σου σπίτι, μια μικρή επένδυση που θα σε γλιτώσει από άχρηστες θερμίδες και παραπανίσιο λίπος σε ποσοστό 50% αξίζει τα λεφτά της. Ψήνοντας το κρέας και το ψάρι στη σχάρα έχεις το πλεονέκτημα ότι τρως το φαγητό σου αποστραγγισμένο από το λίπος. Άρα το απολαμβάνεις χωρίς καμία ενοχή, παρακαλώ.

5. Προσοχή στο dressing
«Η σαλάτα χωρίς το λαδάκι της χάνει τη μισή νοστιμιά της.» Ναι, αλλά για σκέψου και πόσες θερμίδες προσλαμβάνεις εσύ από μια σαλάτα πλούσια σε σάλτσες. Ένα απλό dressing που βασίζεται στο ελαιόλαδο σου «χαρίζει» περίπου 100 θερμίδες ανά κουταλιά συν 8 γραμμ. λίπους, οπότε καλύτερα να το ρίξεις… στα μαθηματικά. Μια κουταλιά βινεγκρέτ θα σου δώσει μόνο 14 θερμίδες (τεράστια η διαφορά), ενώ μια κουταλιά σάλτσα τσίλι 35 θερμίδες. Μάλιστα, οι ειδικοί μας προτείνουν ως την καλύτερη και πιο ασφαλή επιλογή για την ταβέρνα την αγγουροντοματοσαλάτα. Οπότε διαλέγεις και παίρνεις.

6. Ελαφριά γεύματα
Λοιπόν, στις διακοπές σου εστίασε στην ποσότητα. Με άλλα λόγια, επίτρεψε στον εαυτό σου να καταναλώσει άφοβα όλα τα αγαπημένα του γεύματα και σνακ, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Σωτήριο για τη γραμμή σου και την υγεία σου. Μην ξεχνάς ακόμη την υπερκατανάλωση (ναι σωστά διάβασες) φρούτων και σαλατικών όταν είσαι διακοπές, που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση κάθε φορά που θέλεις κάτι να τσιμπήσεις. Είναι άλλωστε και ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να δώσεις στον οργανισμό σου το απαραίτητο νερό, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αλλά και ελάχιστες θερμίδες. Μάλιστα, τα μεσημέρια, που η ζέστη είναι αυξημένη μια φρουτοσαλάτα μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το μεσημεριανό σου.

7. Πεθαίνεις για σοκολάτα;
Ωραία, μπορείς να απολαύσεις ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτας πολύ καλής ποιότητας και υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο. Όχι μόνο θα γλιτώσεις περί τις 125 θερμίδες και 14 γραμμ. λίπους απ’ ό,τι αν έτρωγες την ίδια ποσότητα σε μια σοκολάτα γάλακτος, αλλά επίσης οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες που υπάρχουν στο κακάο βοηθούν στην πρόληψη σημαντικών καρδιακών ασθενειών.

8. Όλα στο πιάτο
Ποτέ μην τρως τις αγαπημένες σου λιχουδιές απευθείας από τη συσκευασία. Πατατάκια, μπισκότα, πίτσα, παγωτό, όσο κι αν τα ευχαριστιέσαι περισσότερο όταν τα τρως από το πακέτο, αν θέλεις να είσαι συνεπής με την υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου να μην πάρεις κιλά στις διακοπές, μέτρα την ποσότητα που επιτρέπεται να φας, βάλ’ τη σε ένα ωραίο πιάτο και απόλαυσέ τη αργά-αργά.

9. Chips από τα χεράκια σου
Θέλεις ένα κόλπο για να απολαμβάνεις chips με τις μισές θερμίδες; Θα τα φτιάχνεις μόνη σου. Λοιπόν, πάρε 3-4 μεγάλες πατάτες και κόψ’ τες σε ροδέλες ή σε μεγάλες τριγωνικές φέτες. Άφησε τη φλούδα, γιατί θα σου προσφέρει ωφέλιμες ίνες. Στρώσε με τις πατάτες την επιφάνεια ενός ταψιού, περίχυσε με μικρή ποσότητα ηλιέλαιου, πασπάλισε με λίγο αλάτι και στη συνέχεια βάλ’ τες σε ζεστό φούρνο για 20 λεπτά. Σε λίγο η πιο απίθανη τραγανή γεύση (και με λίγες θερμίδες) θα είναι έτοιμη για σένα και την παρέα σου.

10. Ακόμα ένα ποτηράκι;
Ο μεγάλος κίνδυνος στις διακοπές είναι τα ποτά και τα αναψυκτικά. Οι καμουφλαρισμένες θερμίδες. Γι’ αυτό, διάβασε με προσοχή και λάβε τα μέτρα σου. Όσον αφορά τους καφέδες, που καταναλώνονται κατά κόρον στις διακοπές, προσφέροντας άπειρες θερμίδες, απόφυγε όλες τις σύνθετες γεύσεις με όλα εκείνα τα συστατικά (καραμέλα, σαντιγί, μόκα, αφρόγαλα κ.ά.) που άνετα φτιάχνουν το Νο 1 θερμιδικό κοκτέιλ των διακοπών. Πιες λοιπόν στην καφετέρια έναν εσπρέσο, έναν ελληνικό ή έναν στιγμιαίο σκέτο και έχεις πάρει όλη την καφεϊνη που χρειάζεσαι. Τα άλλα δεν εξυπηρετούν εσένα και το στόχο σου. Μια τέτοια επιλογή σε γλιτώνει από 250 θερμίδες. Ο ανάμεικτος χυμός φρούτων περιέχει πάρα πολλά ωφέλιμα συστατικά, αλλά αρκεί ένας την ημέρα γιατί είναι φουλ στις θερμίδες. Ένα ποτήρι μπίρα, αν και έχει μόνο 5% αλκοόλ, θα σου δώσει 150 θερμίδες (εάν είσαι τυχερή και παραμείνεις στο ένα ποτήρι). Επίσης, να είσαι φειδωλή με τα ποτά που πωλούνται σε ατομικά μπουκάλια γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη.

11. Παιχνίδια στην άμμο
Μπορεί το χρώμα που αποκτάς κάθε καλοκαίρι στην πλαζ να είναι το μεγάλο ατού των εμφανίσεών σου το φθινόπωρο, αλλά μην μιζεριάζεις μένοντας ξαπλωμένη πάνω στην άμμο με τις ώρες προκειμένου να έχεις tropical tan. Σήκω και μπες στη δράση. Μάζεψε την παρέα σου και στρωθείτε στα παιχνίδια μέσα και έξω από το νερό. Με την κίνηση το μαύρισμά σου θα είναι σούπερ ομοιόμορφο, αλλά και το κορμί σου σούπερ καλλίγραμμο.

Express συμβουλές
1. Να ζητάς πάντα στην ταβέρνα που θα καθίσεις για φαγητό, να προσθέτουν ελάχιστο λάδι στα πιάτα που θα σου σερβίρουν και ει δυνατόν ελαιόλαδο. Επίσης, να αποφεύγεις τις ταβέρνες που αντί να παραγγείλεις ένα δυο πιάτα της αρεσκείας σου έρχεται ολόκληρος ο δίσκος για να επιλέξεις. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παγίδα κατά της σιλουέτας σου.
2. Ένα γλυκάκι, δεν γίνεται, τόσες μέρες διακοπές, θα το φας, μη σου πούμε ότι το χρειάζεσαι κιόλας. Δοκίμασε όμως τα γλυκά του κουταλιού. Τεράστια η διαφορά στις θερμίδες, αλλά είναι και πιο δροσερά και ελαφριά τώρα το καλοκαίρι. Επίσης μια πολύ καλή ιδέα είναι τα σορμπέ και οι γρανίτες.
3. Το βράδυ θα βγείτε όλη η παρέα για φαγητό; Ωραία. Ξεκίνα εσύ λίγο νωρίτερα τρώγοντας ένα σάντουιτς από μαύρο ψωμί και λαχανικά που θα φτιάξεις και θα φας μόνη σου. Θα σε γλιτώσει από όλες τις λιχουδιές που θα βλέπεις στον κατάλογο και δεν θα βλέπεις τη στιγμή να παραγγείλεις.
4. Τα αναψυκτικά σε ξεδιψούν, νομίζεις. Γιατί αφενός τίποτα δεν σε ξεδιψά τόσο όσο το νερό και τίποτα δεν σου δίνει λιγότερες θερμίδες από το νερό. Αν παρ’ όλα αυτά επιμένεις, προτίμησε τα light με ασπαρτάμη.
5. Ο άλλος μεγάλος πειρασμός στα ξενοδοχεία των διακοπών είναι ο μπουφές. Μην τρέχεις να τα βάλεις όλα στο πιάτο σου για να δοκιμάσεις λες και δεν έχεις ξαναδεί μπουφέ. Κάνε ένα τρικ. Κάθε μέρα θα δοκιμάζεις και κάτι διαφορετικό από το μενού που προσφέρεται. Έτσι και όλες τις γεύσεις θα απολαύσεις και τις θερμίδες θα γλιτώσεις.
6. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: είναι ένα καλό και εύκολο υποκατάστατο για το παγωτό, καθώς η θερμιδική του αξία κυμαίνεται από 52 έως και 90 θερμίδες, αλλά και ένα καταπληκτικό σνακ, ιδίως στην παραλία. Επίσης, να ξέρεις ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε ψευδάργυρο, είναι ιδανικό για την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, την ενίσχυση των μαλλιών και των νυχιών.

Ευχαριστούμε τη διαιτολόγο-διατροφολόγο και καθηγήτρια Σωματικής Αγωγής Έλλη Νάκου για τις συμβουλές που μας έδωσε.