Χρειάζονται τα παιδιά όρια;

Oι περισσότεροι γονείς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με καταστάσεις όπου η συμπεριφορά του παιδιού μας ήταν τόσο προκλητική και ανυπόφορη, ώστε να νιώθουμε την ανάγκη να το τιμωρήσουμε με κάποιον τρόπο. Αυτές είναι στιγμές αναπόφευκτες στη ζωή με τα παιδιά, επειδή και εμείς είμαστε άνθρωποι με χίλια πράγματα στο μυαλό μας, με νεύρα, κούραση και με αντοχή που κάποια στιγμή τελειώνει. Tη στιγμή εκείνη το παιδί βλέπει τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αντιλαμβάνεται ότι απέναντί του βρίσκεται ένας άνθρωπος με όρια, που δεν μπορεί να δέχεται υπομονετικά τα πάντα. H τιμωρία λοιπόν και οι φωνές είναι μια ειλικρινής αντίδραση, η οποία τη στιγμή εκείνη λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης του θυμού μας και έχει μια στιγμιαία επίδραση στο παιδί, ώστε να μη συνεχίσει την «κακή» συμπεριφορά του. Πως όμως θα του θέσουμε τα “σωστά” όρια χωρίς να χρειάζεται να φτάσουμε στα… άκρα;

Ευχαριστούμε θερμά τη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Σία Τριανταφυλλοπούλου, για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Από τις περισσότερες μελέτες φαίνεται ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια για να μπορέσουν να αναπτυχθούν δημιουργικά, να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να εξερευνήσουν με ασφάλεια τον κόσμο γύρω τους. Τα όρια προσδιορίζουν το χώρο και το χρόνο, προστατεύουν, προσφέρουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, δίνουν προσανατολισμό. Δεν είναι τιμωρία, αποθάρρυνση, απαγόρευση, ηθικός περιορισμός, διαρκής άρνηση, έλεγχος ή πίεση.
Ξεκινάμε να θέτουμε όρια από πολύ νωρίς στο παιδί αν και ο τρόπος οριοθέτησης είναι διαφορετικός σε κάθε ηλικία. Στα μικρότερα παιδιά, χρειάζεται κάποιες φορές – συχνά – να τα σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι ή να τα απασχολήσουμε με κάποια άλλη δραστηριότητα. Στα παιδιά από 2 χρόνων και πάνω είναι καλό να αρχίσουμε να εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους μπαίνουν τα όρια. Γενικότερα, στα μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε συνήθως τις φυσικές συνέπειες, ενώ στα μεγαλύτερα που έχουν κατακτήσει την αφηρημένη σκέψη, τις λογικές συνέπειες. Πολλές φορές, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όταν εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε κανόνες που ήταν κατάλληλοι και λειτουργούσαν σε προηγούμενη χρονική περίοδο αλλά που τώρα πια δεν λειτουργούν γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Τα όρια για να είναι αποτελεσματικά χρειάζεται να είναι σαφή και ευέλικτα και να τίθενται με σεβασμό, σταθερότητα και συνέπεια. Επιπλέον, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ιδιαιτερότητες της δικής μας οικογένειας ώστε οι κανόνες ή τα όρια να ταιριάζουν σ’ αυτήν.

Αν θέλετε περισσότερη πληροφόρηση και για άλλα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά σας με τα παιδιά όπως για παράδειγμα: πώς επικοινωνούμε μέσα στην οικογένεια; Πότε και πώς χτίζεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών; Πώς διαπραγματευόμαστε με τους εφήβους χωρίς να χάνουμε τη σχέση; Γιατί συχνά δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια; Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βιωματικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν σε 3 κύκλους, έναν για κάθε ηλικιακή κατηγορία παιδιών: νηπιακή – προσχολική (0-6χρόνων), παιδική – σχολική (6-12χρόνων) και εφηβική ηλικία από τις Δήμητρα Ξενάκη, ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή σύμβουλος και Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Μέσα από συζήτηση, βιωματικές ασκήσεις, παραδείγματα, παιγνίδια ρόλων, ο καθένας θα επιχειρήσει να βρει τις δικές του απαντήσεις και λύσεις, αυτές που ταιριάζουν στον δικό του ιδιαίτερο τρόπο να ζει την εμπειρία του να είσαι γονιός.

Α’ Κύκλος: Προσχολική – νηπιακή ηλικία (0-6χρόνων)
Ημερομηνίες: 8/11, 15/11, 22/11, 29/11, 6/12
Ώρα: 18:00 – 21:00

Β’ Κύκλος: Σχολική –παιδική ηλικία (6-12χρόνων)
Ημερομηνίες: 10/1, 17/1, 24/1, 31/1, 7/2
Ώρα: 18:00 – 21:00

Γ’ Κύκλος: Εφηβική ηλικία
Ημερομηνίες: 14/2, 21/2, 28/2, 14/3, 21/3
Ώρα: 18:00 – 21:00

Κόστος κάθε κύκλου: 100 ευρώ
Διεύθυνση: Κηφισίας 57-59 & Αχαΐας, Αμπελόκηποι (Πλησίον ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: 210 9220644, 6944427460, 6972016426 και e-mail: [email protected]