Μέθοδος Μοντεσσόρι: 10 πράγματα που τα νηπιάκια μπορούν να κάνουν μόνα

Μέθοδος Μοντεσσόρι

Σύμφωνα με τη μοντεσοριανή σχολή – τα παιδιά σας μπορούν να κάνουν τα παρακάτω χωρίς μεγάλη βοήθεια. 

Τα παιδιά από μικρή ηλικία θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Αναζητούν την ανεξαρτησία από μηνών ακόμα απαιτώντας να τρώνε χωρίς βοήθεια ή να βάζουν όποια ρούχα εκείνα θελήσουν. Οι γονείς, για μειώσουμε τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν αργότερα και να ενδυναμώσουμε το αίσθημα αυτοπεποίθησης και πρωτοβουλίας τους, μπορούμε να τα αφήσουμε ελεύθερα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Η Μέθοδος Μοντεσσόρι εστιάζει στην ανεξαρτησία των παιδιών και στην ικανότητά τους να κάνουν ορισμένα πράγματα μόνα ακόμα και από τη νηπιακή ηλικία. Όσο παράξενο, λοιπόν, και αν σας ακούγεται – σύμφωνα με τη μοντεσοριανή σχολή – τα παιδιά σας μπορούν να κάνουν τα παρακάτω χωρίς μεγάλη βοήθεια:

Να ντύνονται μόνα

Τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα που βασίζονται στην μοντεσοριανή εκπαιδευτική θεωρία μαθαίνουν να ντύνονται μόνα από την ηλικία των 18 μηνών! Αυτό, φυσικά, συμβαίνει σταδιακά και μετά από πολλές προσπάθειες. Για να τα καταφέρετε και εσείς στο σπίτι εξασκηθείτε με το παιδί όταν δεν θα βιάζεστε και δοκιμάστε ρούχα που αλλάζουν εύκολα. Αφού τους δείξετε ορισμένες φορές πώς μπορούν να αλλάξουν ρούχα αφήστε τα να δοκιμάσουν μόνα τους όσες περισσότερες φορές θέλουν και μπορούν.

Να σκουπίζουν τη μύτη τους

Τα παιδιά των σχολών Μοντεσσόρι έχουν πρόσβαση σε χαρτομάντηλα και πετσέτες και ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν πώς να σκουπίζουν την μύτη τους μπροστά σε έναν καθρέφτη, έτσι ώστε να ξέρουν πότε το πρόσωπό τους είναι καθαρό. Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να τα καταφέρουν πολύ καλά από τις πρώτες φορές, αλλά το να τα ενθαρρύνετε να προσέχουν την προσωπική υγιεινή τους τα κάνει πιο ανεξάρτητα και τα γεμίζει αυτοπεποίθηση και γνώσεις.

Να στρώνουν τραπέζι

Από τη στιγμή που αρχίζουν να περπατούν τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με μικρές δουλειές του σπιτιού. Στις σχολές Μοντεσσόρι τα παιδιά ξεκινούν τη βοήθεια από το στρώσιμο του τραπεζιού, κουβαλώντας το κουτί του κολατσιού τους ή τις χαρτοπετσέτες ή ακόμα και ένα μικρό πιατάκι. Στο σπίτι, τοποθετήστε σε ένα χαμηλό ραφάκι μερικά πιάτα μιας χρήσης ή ποτηράκια για τα παιδιά σας. Δείξτε τους πώς να τα μεταφέρουν κουβαλώντας τα ένα ένα με τα δύο χέρια και να τα τοποθετούν στο τραπέζι στη θέση που χρειάζεται.

Να μαγειρεύουν

Η βοήθεια στην παρασκευή φαγητού είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Μάλιστα, στις σχολές Μοντεσσόρι τα παιδιά συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού – τους αρέσει να κόβουν φρούτα και λαχανικά και να πλένουν τα πιάτα – χωρίς απαραίτητα να φάνε μετά ό,τι έφτιαξαν. Και αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αληθινά εργαλεία. Βρείτε τρόπους με τους οποίους το παιδί μπορεί να σας βοηθήσει στην κουζίνα. Προετοιμάστε μαζί κάποια σαλάτα ή σνακ, δείξτε στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί εργαλεία και μιλήστε του για την προσοχή που πρέπει να δείχνει όταν ασχολείται με την κουζίνα.

Να καθαρίζουν το τραπέζι και το πάτωμα

Τα παιδιά των σχολών Μοντεσσόρι καθαρίζουν πάντα το τραπέζι τους μετά το φαγητό, αλλά και τους λεκέδες που μπορεί να έκαναν στο πάτωμα ή τις καρέκλες τους μετά την ώρα του φαγητού. Υπάρχουν φορές, μάλιστα, που καθαρίζουν με σφουγγάρι και σαπούνι τους λεκέδες αν αυτοί είναι πού επίμονοι. Για να τα καταφέρετε στο σπίτι, δώστε στα παιδιά σας μία μικρή σκούπα και ενθαρρύνετέ τα να σκουπίζουν μαζί σας μετά το φαγητό ή μαζέψτε μαζί το τραπέζι και πάλι δείχνοντάς τους με προσοχή πώς θα τα καταφέρουν.

Να μαζεύουν τα παιχνίδια τους

Μια υποχρέωση που όλα τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν από νωρίς. Οι μικροί μαθητές των σχολών Μοντεσσόρι μαζεύουν τα παιχνίδια τους χωρίς κλάματα και τα τοποθετούν στην προκαθορισμένη κάθε φορά θέση τους. Αν θέλετε να κάνουν τα παιδιά το ίδιο στο σπίτι, ζητήστε τους να βάζουν στην άκρη ένα παιχνίδι πριν χρησιμοποιήσουν ένα άλλο. Μαζέψτε μαζί τα παιχνίδια τους αρχικά και σιγά σιγά αφήστε το να καθαρίζει μόνο του τον χώρο του από παιχνίδια, τουβλάκια και παζλ.

Να παίζουν ανεξάρτητα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με βάση το μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό σύστημα περνούν αρκετή ώρα παίζοντας μόνα. Τα παιδιά που μπορούν να παίξουν μόνα, θα περνούν αργότερα εποικοδομητικό χρόνο με τους άλλους, αλλά θα ξέρουν και πώς να προσαρμοστούν στις στιγμές που θα είναι μόνα τους. Αν το παιδί σας δεν παίζει εύκολα μόνο του και θέλει διαρκώς να ασχολείστε μαζί του, ξεκινήστε την «απομάκρυνση» σταδιακά και με μικρά βήματα. Για παράδειγμα πείτε, «θα απλώσω τα ρούχα και θα έρθω μετά να παίξουμε μαζί», έτσι το παιδί θα αρχίσει να νιώθει άνετα με τον χρόνο που περνά μόνο του.

Να φροντίζουν ένα κατοικίδιο

Τα κατοικίδια είναι μεγάλο κομμάτι της μοντεσοριανής εκπαίδευσης, επειδή μας επιτρέπουν να φροντίζουμε έναν άλλο ζώντα οργανισμό. Τα παιδιά ταΐζουν και δίνουν νερό σε κατοικίδια καθημερινά στα μοντεσσοριανά σχολεία και δεν αμελούν ποτέ αυτή τους την υποχρέωση. Αν έχετε και εσείς ένα κατοικίδιο δείξτε στο παιδί σας πώς θα του βάζει τροφή και νερό και τι χρειάζεται να κάνει όταν έρχεται η ώρα του μπάνιου του. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να δείτε ότι το παιδί σας μπορεί να τα καταφέρει και μόνο.

Να λύνουν τα προβλήματα με τους φίλους τους μόνα

Οι διαφωνίες μεταξύ των παιδιών είναι αναπόφευκτες και στις σχολές Μοντεσσόρι το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Αντί να λειτουργούν, λοιπόν, ως διαιτητές οι δάσκαλοι και οι καθηγητές γίνονται οδηγοί και βοηθούν τα παιδιά να μιλήσουν το ένα με το άλλο για το τι συνέβη και για το πώς θα επιλύσουν την κατάσταση. Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα έχουν κάποιον διαπληκτισμό με φίλο τους κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση. Αν τα πράγματα ξεφύγουν και τα παιδιά καταφύγουν στη βία  τότε είναι η ώρα για να παρέμβετε, αλλά και πάλι όχι δίνοντας αμέσως λύση στο πρόβλημα, καθώς είναι προτιμότερο τα παιδιά να λύνουν τέτοιου είδους προβλήματα μόνα.

Να λύνουν ένα πρόβλημα

Οι δάσκαλοι στις σχολές Μοντεσσόρι δεν δίνουν την λύση στα παιδιά, αλλά απαντούν στις ερωτήσεις τους με… ερωτήσεις. Έτσι ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν το πρόβλημα και να έρθουν πιο κοντά στην λύση του χωρίς τη βοήθεια κάποιου ενήλικα. Κάνετε ερωτήσεις στα παιδιά σας για να τα οδηγήσετε στην λύση και σε πιο λεπτομερή σκέψη την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια απορία τους. Το «ταξίδι» προς την ανεξαρτησία είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά και πολύ όμορφο. Τα παιδιά μεγαλώνουν και όσο παράξενο και αν μας φαίνεται μπορούν από πολύ νωρίς να φροντίσουν – σε έναν βαθμό – τον εαυτό τους.

Διαβάστε επίσης: 

Μαρία Μοντεσσόρι: Ο δεκάλογος της θεωρίας της που πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδαγωγοί

Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα, αυτόνομα και πάνω απ’ όλα χαρούμενα παιδιά …από κούνια!