13 υλικά που δεν ήξερες ότι ΔΕΝ ανακυκλώνονται!

Μπορεί να έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Ελλάδα, ωστόσο ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει, ότι αμέτρητα από τα υλικά που πετάμε στην ανακύκλωση, στην πραγματικότητα ΔΕΝ ανακυκλώνονται.

Το χειρότερο; Πολλά από αυτά, καταστρέφουν και όλα τα άλλα υλικά, με τα οποία αναμειγνύονται, κάτι που -αν είστε φανατικοί της ανακύκλωσης όπως εμείς- προκαλεί τελικά μεγάλη σύγχηση!

Το ακόμα χειρότερο; Δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα, ότι τα παρακάτω είδη δεν πρέπει να πετιούνται στους μπλε κάδους, κάτι που αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχουν άρτια εξοπλισμένες εταιρείες ανακύκλωσης που αναλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά, αλλά και ακόμα αρτιότερα ενημερωμένοι Έλληνες πολίτες.

Έτσι -σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης- μεταξύ άλλων ΔΕΝ ανακυκλώνονται:

Γυαλόχαρτο και σπασμένα γυάλινα είδη. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι, γιατί η διαλογή γυαλιού γίνεται με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων στα εργοστάσια ανακύκλωσης. Τα σπασμένα γυάλινα μπουκάλια και ποτήρια πάνε στους κοινούς κάδους.

Δισκάκια CD/DVD

Ενέσεις – Ιατρικά απόβλητα

Καλαμάκια και Μαχαιροπίρουνα Πλαστικά

Κούκλες – παιχνίδια

Λάμπες/λαμπτήρες

Οδοντόβουρτσες

Πλαστικά έπιπλα (καρέκλες-τραπέζια) και πλαστικές γλάστρες

Σελοτέιπ και στυλό

Τηλεκάρτες

Φελιζόλ

Φωτογραφίες

και -το χειρότερο;- χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας (αχρησιμοποίητα). Αυτό είναι ό,τι πιο αντι-οικολογικό, γιατί πρόκειται για τεχνητά λευκασμένο και χημικά επεξεργασμένο υλικό που δεν ξαναγίνεται πολτός.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης με όσα πρέπει και δεν πρέπει να ανακυκλώνουμε.