«3 στα 100 παιδιά που θα νοσήσουν με κορωνοϊό θα ταλαιπωρούνται για μήνες με πονοκεφάλους, μείωση μνήμης»

«3 στα 100 παιδιά που θα νοσήσουν με κορωνοϊό θα ταλαιπωρούνται για μήνες με πονοκεφάλους και συμπτώματα στο νευρικό σύστημα»

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα και καθημερινά καταγράφονται υψηλά κρούσματα αλλά και αύξηση των διασωληνωμένων γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Για την λοίμωξη covid-19 στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και για τον εμβολιασμό τους μίλησε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν χαρίζει σε κανέναν”.

«Δεν υπάρχει ασυλία από τον κορωνοϊό, πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Πρέπει να δούμε το θέμα της πανδημίας, ειδικά τώρα που ξεκινάνε οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία» προειδοποίησε.

«Τα παιδιά είναι μια εστία της πυρκαγιάς που λέγεται πανδημία, πρέπει να σβήσουμε όλες τις εστίες. 2 εκατ. παιδιά είναι μεγάλη εστία πρέπει να σβήσουμε τις εστίες» τόνισε.

Γιατί να εμβολιάσουμε παιδιά και εφήβους

«Μέχρι 2 ετών τα παιδιά κάνουν 16 εμβόλια, άντε ένα ακόμη του κορωνοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζάνης, ξεκαθαρίζοντας ότι το εμβόλιο έχει πάρει κανονική έγκριση από μεγάλους οργανισμούς όπως ο FDA και ο EMA, και δεν είναι πια πειραματικό.

Ο παιδίατρος έκανε δε έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό: «η βιοτεχνολογία στην ιατρική έχει αλλάξει παρά πολύ… Κάποτε όταν παίρναμε ένα αυτοκίνητο, στα πρώτα 10.000 χιλιόμετρα έπρεπε να κάνουμε μικρές ταχύτητες για να ‘’στρώσει’’ η μηχανή, τώρα η μηχανή του είναι στρωμένη από το εργοστάσιο. Έτσι είναι και με τα εμβόλια, κάποτε έπρεπε να κάνουμε 150.000 με 200.000 εμβόλια για να το δούμε, σήμερα το εμβόλιο βγαίνει έτοιμο, στρωμένο».

Τα παιδιά έως 3 ετών διασπείρουν τον ιό στην οικογένειά τους

«Σε παιδιά από 0 ετών έως 18 περίπου 2 εκατ. παιδιά. 1 στους 5 πολίτες είναι παιδιά. Ειδικά τα παιδάκια 0 έως 3 ετών διασπείρουν τον ιό μέσα στην οικογένειά τους» προειδοποίησε ο Σπύρος Μαζάνης.

Παιδίατρος: «Τα παιδιά να εμβολιαστούν για να πάνε προστατευμένα στο σχολείο, να μην χάσουν τα μαθήματά τους»

Τι πρέπει να προσέξετε αν το παιδί σας νοσήσει

Όπως εξήγησε, το θέμα δεν είναι μόνο να νοσήσει και να το ξεπεράσει το παιδί, αλλά τι θα του αφήσει. «Σχεδόν τα 3 στα 100 παιδιά που θα νοσήσουν με ή χωρίς συμπτώματα έχουν πιθανότητες για μήνες να ταλαιπωρούνται με συμπτώματα ειδικά στο νευρικό σύστημα (μείωση μνήμης, πονοκεφάλους κλπ)».

Εξήγησε ότι στη χώρα μας άνοιξε η πλατφόρμα για τα παιδιά από 27 Ιουλίου. «Στις ΗΠΑ άνοιξε από 7 Μαΐου, άλλα αυτό έδωσε την ευκαιρία στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών να εξετάσει καλύτερα το θέμα.  Συστήνει να κάνουν το εμβόλιο από 12 ετών και πάνω».

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, «τους επόμενους μήνες θα κατέβουμε στην ηλικία η αμερικανική παιδιατρική ζητά κατεπειγόντως με επιστολή της στον FDA να εγκριθεί το εμβόλιο από παιδιά 5 ετών και πάνω».

Διαβάστε επίσης:

Σχ.χρ.2021-22: Έτσι θα εφαρμοστούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε όλα τα σχολεία της χώρας

Φωκίδα: Τραυματισμός σοκ για 14χρονο ποδηλάτη – Έπεσε σε ανοιχτό φρεάτιο – Η περιπέτεια της υγείας του

Ο Παναγιώτης Ραφαήλ απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές (φωτό)