5 εκπαιδευτικά προγράμματα που αξίζει να καλέσετε και στο δικό σας σχολείο

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα που αξίζει να βρεθούν σε κάθε σχολική αίθουσα και να δώσουν στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις αλλά και εφόδια για τη ζωής τους. Τα προγράμματα υλοποιούνται αξιοποιώντας τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και τα εργαλεία της βιωματικής προσέγγισης και ενεργητικής μάθησης, όπως θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση, αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών, έρευνα και ανακάλυψη, προβολές βίντεο και ενημερώσεων, κινητικά παιχνίδια. Να σημειωθεί ότι τα προτεινόμενα προγράμματα είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα στους στόχους της κάθε ηλικιακής ομάδας και φέρουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

“Τα παιδία βρέχει” από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, να προσφέρουν στους μαθητές τους ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας που συνδυάζει εικόνες, ήχους, animation, βίντεο, πειράματα και κατασκευές. Σε ένα απολύτως διαδραστικό μάθημα τα παιδιά θα μάθουν για τον ήλιο – το αστέρι της ζωής, τον κύκλο του νερού, τη δημιουργία των νεφών, το ουράνιο τόξο, τις εποχές, τις καταιγίδες και τους κεραυνούς, το χιόνι, το χαλάζι και τον άνεμο.Θα γνωρίσουν από κοντά τα μετεωρολογικά όργανα ενώ εκτελώντας διαδραστικά πειράματα θα έρθουν σε άμεση επαφή με την τόσο σπουδαία για τη ζωή του ανθρώπου, επιστήμη της Μετεωρολογίας. Τελειώνοντας το πρόγραμμα όλα τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το δικό τους ανεμόμετρο, φτιαγμένο με απλά υλικά και μία αφίσα με τα είδη των νεφών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

“Youth Power” από την Ελληνική Εταιρία Εφηβικής Ιατρικής και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώνα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου και απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία. Το πρόγραμμα έχει στόχο, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως εξαρτησιογόνες ουσίες & εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικός εκφοβισμός, και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις.

Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

“Πόσους ξένους μπορείς να μετρήσεις ανάμεσά μας;” από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δ΄-ΣΤ΄ Δημοτικού και έχει στόχο να προσφέρει το βίωμα και την ανάλυση της διαφορετικότητας μέσα από δράσεις, πληροφόρηση, συμμετοχική παρατήρηση και παιχνίδια ρόλων. Διερευνούμε με όλη την ομάδα πόσο διαφορετικά συναισθήματα γεννιόνται μέσα μας, ανάλογα με την ερμηνεία με την οποία αντιμετωπίζουμε ένα γεγονός της καθημερινής μας ζωής. Πάνω σε αυτή τη βάση καλούμε τα παιδιά να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι καταγραφής των συναισθημάτων τους, μέσα από το οποίο ξεδιπλώνονται και αναλύονται μια βεντάλια αυθόρμητων αντιδράσεων, όπως είναι ο θυμός, ο φόβος, η απογοήτευση, η ενοχή, η αισιοδοξία, η αλληλεγγύη, το αίσθημα αδικίας, η διεκδίκηση, κλπ. Οι μαθητές θα αναγνωρίσουν με φιλικό τρόπο τις έννοιες της διαφορετικής ταυτότητας, των «ξένων» στοιχείων που εμπεριέχονται στη ζωή μας, των διαφορετικών αξιών και των συναισθημάτων μέσα από τα οποία επικοινωνούμε. Σχολιάζουμε τα προβλήματα και τις λύσεις όπως παρουσιάζονται στον Τύπο. Φανταζόμαστε τον εαυτό μας στη θέση άλλων παιδιών που έγιναν τα ίδια πρωταγωνιστές μιας είδησης. Καλούμε τα παιδιά να μπουν στη θέση τους και να γράψουν μικρές αγγελίες ζητώντας ή προσφέροντας βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

«Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα» από το Παιχνιδαγωγείο και τις Εκδόσεις Πατάκη

Με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου οι μαθητές Α έως Δ Δημοτικού ταξιδεύουν παρέα με τον Νικηφόρο στις Κυκλάδες και τα κυκλαδικά ειδώλια, «διαβάζουν» το βιβλίο μέσα από ένα μικρό κυνήγι θησαυρού, εξερευνούν τα διαφορετικά συναισθήματα μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου σε έναν καθρέφτη και επεξεργάζονται τα σκίτσα του Φίλιππου Φωτιάδη με εικαστικές εφαρμογές. Το παιχνίδι «Αγαλματάκια αμίλητα, ακούνητα αγέλαστα» γίνεται αφορμή για να φτιάξει η τάξη τη δικιά της σελίδα με τα συναισθήματα για τον Νικηφόρο! Μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες που κινητοποιούν ταυτόχρονα τη σκέψη, την κοινωνικότητα, την κίνηση και το συναίσθημα τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία μάθησης και προσεγγίζουν το σύνθετο θέμα των συναισθημάτων μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, την τέχνη του σκίτσου και της εικονογράφησης και τον κυκλαδικό πολιτισμό, όλα κλεισμένα σε ένα μικρό γαλάζιο τετράγωνο βιβλίο!

Μάθετε περισσότερα εδώ.

“Ανακύκλωση στα Σχολεία- Αλλάζοντας συμπεριφορές” από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης συνεχίζει να τρέχει το πρόγραμμα για την Ανακύκλωση στα Σχολεία. Μέσω του προγράμματος τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των υλικών. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση για την παρουσίαση της ανακύκλωσης σε παιδιά με βιωματικό τρόπο, με χρήση εκπαιδευτικών τεχνικών όπως παιχνίδια, ασκήσεις, δημιουργική απασχόληση και παιχνίδια ρόλων. Το ενημερωτικό υλικό του προγράμματος αποτελείται από ειδικό πακέτο που περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται ο εκπαιδευτικός για την άρτια εφαρμογή του προγράμματος, όπως χρονοδιάγραμμα και πλάνο μαθημάτων ανακύκλωσης συσκευασιών, αναλυτικό οδηγό μαθημάτων με βοηθήματα, ενημερωτικό έντυπο για την ανακύκλωση συσκευασιών, αφίσα και εκπαιδευτικό βίντεο. Το πρόγραμμα  έχει ως βασικό στόχο την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών μέσω της αλληλεπίδρασής τους με τον εκπαιδευτικό, με σκοπό την ενημέρωση για την ανακύκλωση και τα οφέλη της, την ανάδειξή της ως την πιο αποτελεσματική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και την επισήμανση ορθών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Mάθετε περισσότερα εδώ.