5 γλυκά σνακ ΧΩΡΙΣ ζάχαρη για το σχολικό κολατσιό που θα εκπλήξουν κάθε παιδί

Μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών, ειδικά εκείνων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, μειώνονται μέσα σε 10 μόλις ημέρες οι πιθανότητες για πολλές μεταβολικές νόσους, σύμφωνα με μελέτη του 2015, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι γονείς πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ζάχαρη που καταναλώνει το παιδί, παρά στις συνολικές θερμίδες που παίρνει, όταν επιδιώκουν να κάνουν αλλαγές στη διατροφή των παιδιών τους.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πανεύκολα και άκρως υγιεινά γλυκά σνακ χωρίς ζάχαρη που θα λατρέψουν οι μικροί μας φίλοι! Σημειώστε ότι εν λόγω συνταγές δεν έχουν ζάχαρη αλλά μέλι καθώς η ζάχαρη μας δίνει μόνο απλά σάκχαρα, σε αντίθεση με το μέλι που μας δίνει και άλλα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Cookies μήλου με cranberries

Υλικά:

2 μήλα κόκκινα

3/4 ποτηριού του κρασιού ελαιόλαδο

2 ποτήρια του κρασιού περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 πρέζα αλάτι

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

2 κουτ. γλυκού μέλι

2 χούφτες cranberries

Εκτέλεση:

Αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη και τα τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι με 5 κουτ. σούπας νερό. Τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά έως ότου πολτοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφού αφήσουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τα cranberries και τέλος το αλεύρι και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά. Πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 25 λεπτά.

Κέικ μελιού με πορτοκάλι

Υλικά:

200 γρ.ελαιόλαδο

αυγά

200 γρ.μέλι

1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας

50 ml χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

200 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης

100 γρ.φαρίν απ

1 κ.γ.baking powder

Εκτέλεση:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τα αυγά, το μέλι, την βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το Φαρίν απ και το baking powder και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά. Βοηθάμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, να ανακατευτεί καλά το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 °C για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε μία σχάρα.

Μπάρες δημητριακών με μπανάνα σταφίδες κανέλα και καρύδια

Υλικά

75 γρ νιφάδες βρώμης

30 γρ σταφίδες

40 γρ καρύδια, χοντροκομμένα

3 κουτ.σούπας κολοκυθόσπορους

1/2 κουτ.γλ. κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 ώριμη μπανάνα

2 κουτ.σούπας μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα ταψί απλώνω τις νιφάδες βρώμης και τις ψήνω στους 180 για 15 λεπτά, να καβουρδιστούν. Τις βγάζω μόλις σκουρύνει το χρώμα τους και μυρίσουν. Σε μπολ αναμιγνύω τις καβουρδισμένες νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες, τα καρύδια, τους κολοκυθόσπορους, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Σε ένα πιάτο με το πιρούνι λιώνω την μπανάνα και την αναμιγνύω με το μέλι.Έπειτα, βάζω το χυλό στο μπολ με τα άλλα υλικά και τα ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί.Σε μια ορθογώνια φόρμα (14×10) όπου την έχω καλύψει με λαδόκολλα ρίχνω και απλώνω το μείγμα. Με ένα κουταλι πιέζω καλά για να συμπιεστούν τα υλικά. Τοποθετώ στο ψυγείο για περίπου 30+ λεπτά. Κόβω σε ορθογώνια κομμάτια και τις αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Τρουφάκια με χουρμάδες

Υλικά 

400γρ χουρμάδες (340γρ χωρίς τα κουκούτσια)

Χυμός από 2 πορτοκάλια

2 φλούδες πορτοκαλιού

1 ξύλο κανέλας

2 κ.σ. κακάο

½  φλυτζανιού νιφάδες βρώμης

1 φλυτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη

¼ κ.γλ. κανέλα

Για την επικάλυψη

Τρίμμα καρύδας

Σοκολάτα κουβερτούρα (μαύρη, λευκή, γάλακτος, ο, τι μας αρέσει!)

Ξηροί καρποί

Τρούφα

Εκτέλεση:

Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με το χυμό των πορτοκαλιών, τις φλούδες και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-7 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν και να ανακατευτούν τα αρώματα. Αποσύρουμε και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν. Βγάζουμε την κανέλα και μεταφέρουμε το υπόλοιπο μίγμα στο multi μαζί με το χυμό και τις φλούδες των πορτοκαλιών. Πολτοποιούμε καλά και ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπωλ, ενώ προσθέτουμε στη συνέχεια το κακάο, τη βρώμη, την καρυδόψιχα, την κανέλα . Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο.  Αφού περάσει περίπου 1 ώρα, βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 20 τρουφάκια. Μπορούμε να τα βουτήξουμε σε λιωμένη κουβερτούρα ή απλώς να τα κυλήσουμε σε καρύδα ή τριμμένους ξηρούς καρπούς.

Muffins με μπανάνα, καρότο και μήλα

Υλικά

Δύο μήλα κομμένα σε κύβους

Ένα καρότο μεσαίο

Μια μπανάνα

2 αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

50 γρ. λιωμένο βούτυρο ή λάδι

160 γραμ. αλεύρι

1,5 κουταλάκι baking powder

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βράζετε το μήλο (κομμένο σε κύβους) και το τριμμένο καρότο. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ, λιώνετε με το πιρούνι τη μπανάνα, ρίχνετε τα δύο αυγά, το μήλο και το καρότο και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας το αλεύρι, τη βανίλια και το baking powder (και το λάδι προαιρετικά). Σε μια αντικολλητική φόρμα για muffins βάζετε το μείγμα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Αυτά τα muffins μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο για 3 ημέρες ή μπορούν να καταψυχθούν.