5 λόγοι που δεν πρέπει να καταπιέζετε τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού σας

Μερικές φορές, όταν το παιδί είναι λυπημένο, θυμωμένο ή απογοητευμένο, οι γονείς σπεύδουν να διορθώσουν αμέσως την κατάσταση για να το προστατεύσουν από καθετί που του προκαλεί πόνο.

Ωστόσο,τα  αρνητικά συναισθήματα  είναι μέρος της ζωής και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν. Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μάθει να τα χειρίζεται.

Έρευνες δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις των παιδιών οφείλονται σε αυτό που ονομάζεται συναισθηματική ανωριμότητα.

5 λόγοι που δεν πρέπει να καταπιέζετε τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού

  • Πολλές φορές οι γονείς και κυρίως οι μητέρες, τείνουν να ακυρώνουν τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους, επιβάλλοντας άμεσα ή έμμεσα τη χαρά ως το μόνο συναίσθημα.Θεωρούν ίσως ότι κατ’αυτόν τον τρόπο το παιδί τους θα υποφέρει λιγότερο.
  • Η αλήθεια είναι ότι όλα τα συναισθήματα, ακόμα και τα αρνητικά, είναι απαραίτητα και φυσιολογικά.
  • Όσο οι γονείς καταπνίγουν τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών, τόσο τα γεμίζουν με πληγές και πόνο.
  • Το ιδανικό αντιθέτως είναι να διδάξουν στα παιδιά τους τόσο να αναγνωρίζουν, όσο και να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματά τους.
  • Οι γονείς δεν πρέπει να αρνούνται την ύπαρξη των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά να συνοδεύουν τα παιδιά τους στις δύσκολες στιγμές τους…

original illustrations by ➡️ https://www.facebook.com/cornspiration/

Πηγή: Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα Παιδίατρος