5 λόγοι που επικαλούνται οι γονείς για να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και γιατί θα έπρεπε να το κάνουν

Τον τελευταίο καιρό ο εμβολιασμός των παιδιών έχει γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους γονείς.

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν τα εμβόλια, αγνοώντας συμβουλές γιατρών και ειδικών, θέτοντας έτσι, τις περισσότερες φορές, τη ζωή των παιδιών τους σε κίνδυνο.

Πολλοί είναι, βέβαια, και εκείνοι που ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων και εμβολιάζουν τα παιδιά τους, όπως έκαναν παλιότερα και οι δικοί τους γονείς.

Γιατί, όμως, μπορεί ένας γονέας να αποφασίσει να αφήσει το παιδί του ανεμβολίαστο; Ποιες ανησυχίες τον αγχώνουν και τι ισχύει, τελικά;

Συγκεντρώσαμε τις 5 πιο συχνές αντιρρήσεις των γονιών απέναντι στον εμβολιασμό και σας τις παρουσιάζουμε:

Η ανησυχία:

«Τα εμβόλια γίνονται το ένα μετά το άλλο, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού του μωρού μου»

Τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Αν σκεφτεί κανείς, ότι τα παιδιά που εμβολιάζονταν τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80 έχτιζαν αντισώματα για 8 μόνο ασθένειες και σήμερα τα παιδιά που εμβολιάζονται θωρακίζονται απέναντι σε τουλάχιστον 14, καταλαβαίνει γιατί τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδιά.

Δεν είναι όμως ο αριθμός των εμβολίων που βοηθούν τον οργανισμό, αλλά το τι περιέχει το εμβόλιο: Τα αντιγόνα, είναι τα ιικά ή βακτηριακά συστατικά ενός εμβολίου που προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει αντισώματα και να καταπολεμήσει μελλοντικές λοιμώξεις.

Τα αντιγόνα που λαμβάνουν σήμερα τα παιδιά είναι ένα συνονθύλευμα των αντιγόνων που λάμβαναν κάποτε τα παιδιά, συμπεριλαμβανόμενων και των συνδυασμένων εμβολίων! Ο Mark H. Sawyer, καθηγητής στην παιδιατρική κλινική του πανεπιστημίου του San Diego, τονίζει: «Είμαι ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, αλλά δεν βλέπω μολύνσεις σε παιδιά που έκαναν όλα τα υποχρεωτικά τους εμβόλια, στους 2, 4 και 6 μήνες – κάτι που θα συνέβαινε αν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν παραφορτωμένο, όπως ισχυρίζονται πολλοί γονείς».

Η ανησυχία:

«Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι ανώριμο ακόμα, οπότε είναι πιο ασφαλές να καθυστερήσω μερικά εμβόλια και να κάνω μόνο τα πιο σημαντικά»

Τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Μια πεποίθηση που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσετε να πιστεύετε. Βάζετε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας, αφού το αφήνετε εκτεθειμένο σε σοβαρές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι μια τέτοια πεποίθηση ισχύει, ενώ ο προγραμματισμένος εμβολιασμός είναι πάντα πιο ασφαλής. Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι, ότι όταν τα εμβόλια γίνονται στην ώρα τους παρέχουν την μεγαλύτερη δυνατή προστασία!

Η ανησυχία:

«Οι επιπτώσεις μερικών εμβολίων μπορεί να είναι χειρότερες από την πραγματική ασθένεια»

Τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Για να βγει ένα εμβόλιο στην αγορά περνούν χρόνια ερευνών και πειραμάτων, ειδικά όταν μιλάμε για τα εμβόλια που απευθύνονται στα παιδιά. Οπότε αντιλαμβάνεστε, ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Οι πιο συχνές παρενέργειες των εμβολίων είναι ο ήπιος πυρετός και οι πυρετικοί σπασμοί. Οι σοβαρές, όμως, παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες και τα ποσοστά που ξεσπούν ελάχιστα. Για παράδειγμα, η πιο σοβαρή επιβεβαιωμένη ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου κατά του ιού ρότα είναι ο εγκολεασμός, μια απόφραξη του εντέρου που μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και εμφανίζεται μία φορά σε κάθε 20,000 έως 100,000 εμβολιασμένα βρέφη.

Η ανησυχία:

«Τα εμβόλια περιέχουν μέταλλα και τοξίνες που είναι βλαβερά για την υγεία του παιδιού μου»

Τα εμβόλια κατά κύριο λόγο είναι νερό συνδυασμένο με αντιγόνα. Απαιτούν, όμως, και άλλα συστατικά για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Οπότε ναι, τα εμβόλια περιέχουν άλατα ή στοιχεία που μπορεί να θεωρούνται βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πλέον, όμως, έχει αποδειχθεί ότι τα περισσότερα από αυτά δεν επηρεάζουν τόσο αρνητικά τον οργανισμό. Μερικά, μάλιστα, τα παράγει και ο ίδιος ο οργανισμός μας ή βρίσκονται σε μερικές πολύ αγαπημένες μας τροφές, ενώ οι ποσότητες που περιέχονται στα εμβόλια είναι ελάχιστες, άρα και η επιρροή τους…

Η ανησυχία:

«Τα εμβόλια δεν έχουν αποτέλεσμα. Παράδειγμα, τα εμβόλια της γρίπης»

Τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Η πλειοψηφία των εμβολίων είναι αποτελεσματική. Το εμβόλιο της γρίπης, ωστόσο, είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Ο ιός της γρίπης είναι από μόνος του ένας δύσκολος ιός, αφού προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες που συναντά σε κάθε οργανισμό, ενώ τα στελέχη του είναι πάρα πολλά. Έτσι, μπορεί να μας ξεγελάσει!

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο κάνει μόνο κακό! Σκεφτείτε, αν π.χ. μπορείτε να προστατέψετε το παιδί σας από 5 στελέχη του ιού και όχι από τα 7 δεν θα το κάνετε; Η αλήθεια είναι μία: Οι θάνατοι, οι νοσηλείες σε νοσοκομεία και οι αναπηρίες έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, λόγω των εμβολίων!

πηγή: parents.com