5 μέρη του σπιτιού που μαζεύουν την περισσότερη σκόνη και πώς να τα καθαρίσετε

Υπάρχουν μερικά σημεία του σπιτιού που μαζεύουν πολύ περισσότερη σκόνη από άλλα. Δείτε ποια είναι αυτά και πώς να τα καθαρίσετε με ελάχιστες κινήσεις.

Βιβλιοθήκες

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να μετακινήσετε όλα τα βιβλία για να καθαρίσετε τη σκόνη από τη βιβλιοθήκη σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πανί με μικροΐνες για να ξεσκονίσετε τις επιφάνειες και τα βιβλία από πάνω. Τώρα, όμως, που μπήκε το φθινόπωρο καλό είναι να κάνετε ένα καλό καθάρισμα στην βιβλιοθήκη σας. Αφαιρέστε όλα τα βιβλία από τα ράφια, καθαρίστε τα (σίγουρα και αυτά θα έχουν μαζέψει πολλή σκόνη) κι έπειτα συνεχίστε με το καθάρισμα της βιβλιοθήκης.

Πάρτε μια λεκάνη, βάλτε μέσα λίγο απορρυπαντικό πιάτων με νερό και με μια πετσέτα περάστε όλα τα ράφια της βιβλιοθήκης. Έπειτα, περάστε τις επιφάνειες και με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Αυτή είναι μια ευκαιρία να κάνετε και ένα καλό ξεκαθάρισμα στα βιβλία σας. Δείτε ποια δεν θέλετε πια και μπορείτε να τα χαρίσετε, ποια είναι για ανακύκλωση και ποια θέλετε να μείνουν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καθάρισμα στη βιβλιοθήκη σας.

Ντουλάπες

Γνωρίζοντας πως η σκόνη κατά ένα ποσοστό είναι φτιαγμένη από ίνες υφασμάτων, είναι λογικό οι ντουλάπες σας να είναι γεμάτες. Αν έχετε πολύ καιρό να τις καθαρίσετε, τότε καλό είναι να κάνετε ένα ολικό καθάρισμα όπως και με τις βιβλιοθήκες σας. Αν, όμως, συνηθίζετε να τις καθαρίζετε αρκετά συχνά, τότε ένα απλό πέρασμα με ένα βρεγμένο πανί και ένα σκούπισμα με το ηλεκτρικό σκουπάκι είναι αρκετά.

Χαλιά και μοκέτες

Αν οι μοκέτες σας πάνε από τοίχο σε τοίχο, τότε ένα καλό καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα είναι αρκετό για να αφαιρέσει τη σκόνη μιας και τόσο μεγάλη μοκέτα δεν μπορείτε να τη βγάζετε κάθε λίγο για τίναγμα. Τα μικρά χαλάκια σας, όμως, μπορείτε άνετα να τα βγάζετε πού και πού στο μπαλκόνι για ένα καλό τίναγμα. Χρησιμοποιήστε έναν πλάστη, μια ρακέτα του τένις ή κάτι παρόμοιο για να χτυπήσετε το χαλί σας και να φύγει η ενοχλητική σκόνη. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε μια φορά το μήνα για να αναπνέετε πολύ καλύτερα μέσα στο σπίτι.

Περβάζια παραθύρων

Τα περβάζια των παραθύρων είναι από τα σημεία που γεμίζουν συνεχώς σκόνη. Για να τα καθαρίσετε, ξεκινήστε περνώντας τα με την ηλεκτρική σας σκούπα έτσι ώστε να φύγει η περισσότερη. Έπειτα, βουτήξτε ένα καθαρό πανί σε ένα μείγμα απορρυπαντικού πιάτων και νερού και περάστε με αυτό όλο το περβάζι. Βουτήξτε και μια παλιά βούρτσα βαψίματος στο ίδιο μείγμα και κάνετε με αυτήν όλες τις λεπτομέρειες (τις γωνίες, τις ενώσεις και όλα τα σημεία που δεν φτάνει το πανί). Τέλος, περάστε το περβάζι με ένα στεγνό πανί και είναι έτοιμο. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μία φορά την εβδομάδα.

Ανεμιστήρες οροφής

Το καθάρισμά τους είναι μια αρκετά εύκολη υπόθεση. Όμως, μην κάνετε το λάθος να τους χρησιμοποιήσετε πριν τους καθαρίσετε γιατί θα γεμίσετε το σπίτι σας σκόνη. Πάρτε ένα καθαρό πανί, βάλτε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού, μαγειρικής σόδας και ξιδιού πάνω και καθαρίστε με αυτό τους ανεμιστήρες σας. Περάστε τους μετά και με ένα στεγνό πανί και είναι έτοιμοι.

Πηγή: spirossoulis.com