5 πράγματα που θα νιώσετε όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα κάνετε άλλο παιδί

Η απόφαση να σταματήσετε να προσθέτετε νέα μέλη στην οικογένεια έρχεται με το δικό της εύρος συναισθημάτων. Αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να μην κάνετε άλλα παιδιά, υπάρχουν μερικά πολύ πιθανά συναισθήματα που μπορεί να αισθανθείτε:

1. Χαρά: Ναι! Είστε επίσημα έξω από τη φάση του μωρού! Δεν υπάρχουν άλλα μπιμπερό και πιπίλες! Δεν θα χρειαστεί να αισθανθείτε πάλι πρωινές αδιαθεσίες ή πόνους τοκετού. Δεν υπάρχουν άλλα ρούχα μητρότητας ή σουτιέν θηλασμού. Μπορείτε πλέον να ξεκαθαρίσετε όλα τα βρεφικά πράγματα που έχετε στην αποθήκη και να τα χαρίσετε σε γνωστούς σας που έχουν ή περιμένουν μωράκι. Μπορείτε τώρα να απολαύσετε το ρόλο σας ως γονείς, απαλλαγμένοι από τα άγχη των πρώτων μηνών!

2. Θλίψη: Όχι! Είστε επίσημα έξω από τη φάση του μωρού! Δεν υπάρχουν άλλα μπιμπερό και πιπίλες! Δεν θα αισθανθείτε ποτέ ξανά ένα μωρό να κινείται μέσα σας. Δεν υπάρχουν πλέον τα ξενύχτια, οι αγωνίες και τα άγχη του νέου γονέα. Πρέπει να αποδεχθείτε ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε το συναίσθημα να ερωτεύεστε το νέο και μικροσκοπικό πλσματάκι που δημιουργήσατε. Και πάνω που η φάση του μωρού έχει περάσει, θα νιώσετε ξανά μια έντονη νοσταλγία να τα ζήσετε όλα από την αρχή.

3. Νοσταλγία: Καθώς θα πακετάρετε τα πράγματα του μωρού για να τα χαρίσετε σε κάποιον γνωστό σας, θα νιώσετε μια νοσταλγία για τις πρώτες εκείνες ημέρες με το μικρό σας. Και όταν περάσει τη νηπιακή ηλικία και προχωρήσει στη σχολική, τα ίδια συναισθήματα θα σας κατακλύζουν κάθε φορά που θα ξεκινάτε ένα νέο ξεκαθάρισμα στα πράγματά του. Κρατήστε τα αντικείμενα που έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για εσάς και τα παιδιά σας σε ένα κουτί, στο οποίο θα μπορείτε να ανατρέξετε όταν μεγαλώσουν. Και όταν κρατήσετε το μωρό κάποιου άλλου στην αγκαλιά σας; Θα νιώσετε την καρδιά σας να σπάει, αλλά δεν θα είναι αρκετό για να κάνετε κι άλλο ένα παιδί.

4. Περιέργεια: Κάθε φορά που θα βλέπετε μια μητέρα με ένα μωρό – ειδικά αν έχει μεγαλύτερα παιδιά – θα αναρωτιέστε πώς θα ήταν η ζωή και η οικογένειά σας αν είχατε ένα ακόμη παιδί. Ποια θα ήταν η προσωπικότητα αυτού του παιδιού; Πώς θα είχε επηρεαστεί ο γάμος σας και οι σχέσεις με τα παιδιά σας; Θα αναρωτιέστε αν μια μητέρα τριών ή τεσσάρων ή περισσότερων παιδιών είναι ευχαριστημένη με την απόφασή της, αν έχει περισσότερη ενέργεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και αν το σώμα της είναι σε καλύτερη κατάσταση από το δικό σας.

6. Ευγνωμοσύνη: Κατά τη διάρκεια των ημερών που αισθανόσασταν ότι έχετε φτάσει στα όρια σας, πολλές φορές ίσως επαναλάβατε στον εαυτό σας: «Όλα είναι μια φάση, μια μέρα δεν θα είναι έτσι». Και τώρα δεν είναι έτσι. Νιώθετε σαν να είστε τελικά εκεί που θέλατε να είστε. Μπορείτε να σταματήσετε να φαντάζεστε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορείτε να ζείτε το παρόν με τα παιδιά σας. Μπορείτε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο να είστε ευγνώμων για τα παιδιά σας και λιγότερο χρόνο να αναρωτιέστε για το πώς θα ήταν η ζωή με ένα ακόμη μωρό.