5 συμβουλές για να μην επιβαρύνεται η όραση των μαθητών που παρακολουθούν τηλεκπαίδευση

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων παρακολουθούν καθημερινά τηλεκπαίδευση τόσο στο πλαίσιο των σχολικών τους υποχρεώσεων όσο και των εξωσχολικών τους (φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, μαθήματα μουσικής και εικαστικών) με αποτέλεσμα να περνούν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

Ένα από τα ερωτήματα που μας θέτουν οι γονείς το τελευταίο διάστημα είναι πώς τα παιδιά θα παρακολουθούν την απαραίτητη τηλεκπαίδευση αλλά δεν θα επιβαρύνεται η υγεία των ματιών τους. Πολλά παιδάκια στο τέλος των μαθημάτων της ημέρας διαμαρτύρονται ότι τους ενοχλούν τα μάτια τους και έχουν μια έντονη καταπόνηση.

5 συμβουλές για τηλεκπαίδευση χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία των ματιών

Ο παιδοοφθαλμίατρος Νίκος Κοζέης  δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές για την καλή υγεία των ματιών εν μέσω τηλεκπαίδευσης. Ειδικότερα:

    • Να αποφεύγεται η παρακολούθηση των μαθημάτων στην οθόνη κινητού ή tablet.

Oι μεγαλύτερες σε μέγεθος οθόνες είναι πιο ξεκούραστες για τα μάτια.

  • Οι γονείς πρέπει να ρυθμίζουν τη φωτεινότητα και το contrast της οθόνης, τον ήχο αλλά και το πώς κάθεται το παιδί.

Θα πρέπει να επιλέγεται ο μέσος όρος έντασης των παραπάνω παραμέτρων και το παιδί πρέπει να κάθεται σε τραπέζι με την οθόνη στο ίδιο ύψος με το πρόσωπό του.

  • Στα διαλείμματα των μαθημάτων, το παιδί να κινείται μέσα στο σπίτι, να συζητά, να κοιτάζει από το παράθυρο, να αποφεύγει το κινητό, τη τηλεόραση και το παιχνίδι στο laptop.

Με τον τρόπο αυτό ο μηχανισμός εστιασμού των ματιών χαλαρώνει και είναι πιο ξεκούραστος ο μαθητής για το επόμενο μάθημα.

  • Πριν την έναρξη της διαδικτυακής συνάντησης αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, τα παιδιά να πλένουν με νερό το πρόσωπό τους.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύουν την υγρασία στην περιοχή των ματιών κάτι που τα ξεκουράζει

  • Να μειωθεί ο χρόνος χρήσης των οθονών για λόγους διασκέδασης

Η σύσταση για καθημερινή χρήση των οθονών υπερκαλύπτεται με τα διαδικτυακά μαθήματα. Άρα οι ώρες χρήσης των οθονών για λόγους διασκέδασης θα πρέπει να περιοριστούν για το σαββατοκύριακο.