Αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Τα μακαρόνια είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων και οι παρακάτω προτάσεις συνδυάζουν γευστικότατα τα λατρεμένα ζυμαρικά με λαχανικά. Αν, λοιπόν, το παιδί σας δυσκολεύεται με το φαγητό του – ειδικά όταν αυτό έχει “πράσινα” μέσα – δοκιμάστε να του σερβίρετε κάποια από τα παρακάτω πιάτα και δεν θα χάσετε…
Σας παρουσιάζουμε 5 συνταγές για μακαρόνια με λαχανικά που – όσο παράξενο και αν σας ακούγεται – θα λατρέψουν τα παιδιά!
5 συνταγές για ζυμαρικά με λαχανικά
Μακαρονάδα με μελιτζάνες και ντομάτα
Yλικά:
500 γρ. βίδες ή άλλα μικρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
50 γρ. ελιές πράσινες, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια. Αφαιρούμε το λάδι από την κατσαρόλα, αφήνοντας μόνο 4 – 5 κουτ. σούπας (το υπόλοιπο λάδι το φιλτράρουμε και το κρατάμε για άλλο τηγάνισμα). Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ελιές, το μαϊντανό, το βασιλικό, τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Πίτσα Σπαγγέτι
Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι
1 κούπα πολτός τομάτας
2 κούπες τυρί μοτσαρέλα
1 κούπα τυρί παρμεζάνα
½ της κούπας πεπερόνι
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη
¼ της κούπας ελιές κομμένες στη μέση
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών (αποξηραμένος βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, μπούκοβο)
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Αλάτι
1 κουταλιά ψιλοκομμένος δυόσμος (για τη γαρνιτούρα)
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίξτε τα μακαρόνια και βράστε τα για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίξτε τα και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα.
Προσθέστε τον πολτό τομάτας, 1 κούπα τυρί μοτσαρέλα, ½ κούπα παρμεζάνα, λίγο πεπερόνι, την πιπεριά τις ελιές και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε και μεταφέρετε το μείγμα με τα μακαρόνια σε ένα ταψί – πυρέξ κατά προτίμηση. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα τυριά, γαρνίρετε με το υπόλοιπο πεπερόνι και ψήστε για περίπου 30 λεπτά. Γαρνίρετε με το δυόσμο και σερβίρετε.
Φαρφάλες με σάλτσα κοτόπουλου και σπανάκι
Υλικά:
500γρ. φαρφάλες
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φύλλα βασιλικού, κομμένα
250γρ. τομάτες, κομμένες (διαλέξτε όποιον τύπο τομάτας επιθυμείτε)
700γρ. πολτός τομάτας
200γρ. κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) βρασμένο και κομμένο σε κομματάκια
2 ματσάκια (χούφτες) baby σπανάκι
Εκτέλεση:
Σωτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέστε τις τομάτες και τον πολτό τομάτας και συνεχίστε το σωτάρισμα για άλλα 5 λεπτά. Κάντε το ίδιο με τον βασιλικό, το κοτόπουλο και το σπανάκι.
Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ανακατέψτε τα πολύ καλά με τη σάλτσα και σερβίρετε όσο είναι ζεστά.
Μακαρονάδα φούρνου με λαχανικά και μπέικον
Υλικά:
Για τα μακαρόνια
500γρ. μακαρόνια πέννες
1 κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά
200γρ. τοματάκια τσέρι, κομμένα στη μέση
½ κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
1 βαζάκι πολτός τομάτας
4 φέτες μπέικον, κομμένες σε κύβους
Για την γαρνιτούρα
1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
1 κούπα τρίμματα ψωμιού
½ κούπα ψιλοκομμένος δυόσμος
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο. Τοποθετήστε τα λαχανικά στην σχάρα πάνω από αυτά τα κυβάκια του μπέικον και ψήστε για 20 λεπτά. Απομακρύνετε από τον φούρνο, ανακατέψτε τα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Βράστε τα μακαρόνια σε νερό και στο μεταξύ ανακατέψτε τη σάλτσα τομάτας με τα λαχανικά και την μοτσαρέλα σε ένα πυρίμαχο ταψί. Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, αναμείξτε τα με τα λαχανικά και τη σάλτσα τομάτας. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τα τρίμματα ψωμιού, την μοτσαρέλα και το δυόσμο και με αυτό το μείγμα καλύψτε τα μακαρόνια. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15 λεπτά. Τέλος, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Μακαρονάδα με πέστο μπρόκολο
Υλικά:
250γρ. μπρόκολο
50γρ. τριμμένη παρμεζάνα
150γρ. ελαιόλαδο
3 φύλλα βασιλικού
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
Πίπερι
Μακαρόνια της αρεσκείας σας
Εκτέλεση:
Βράστε το μπρόκολο στον ατμό μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι. Λιώστε το στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βράστε μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και ανακατέψτε τα με τη σάλτσα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τη σάλτσα σε ένα γυάλινο βάζο και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο έως και 3 ημέρες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να φτιάξετε τα τέλεια σπιτικά μπιφτέκια για burger
Παστίτσιο με μπεσαμέλ πατάτας: Κλασική συνταγή με ένα twist που θα ξετρελάνει τα παιδιά