Έξι ιδέες για κολατσιό που μπορείτε να δοκιμάσετε
Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 εύκολες και κυρίως πεντανόστιμες συνταγές για σνακ που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας για να φάει στο διάλειμμα στο σχολείο.
Το καλό κολατσιό «αφυπνίζει» το μεταβολισμό μετά τον νυχτερινό ύπνο, προσφέρει στα παιδιά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την έντονη σχολική δραστηριότητα και εξισορροπεί τη λήψη τροφής για την υπόλοιπη ημέρα. Επίσης, ενεργοποιεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την πνευματική διαύγεια στη διάρκεια του μαθήματος.
Muffins με σπανάκι, αυγά και φέτα
Υλικά:
8 μεσαία αυγά
3/4κούπας φέτα
2 κούπες σπανάκι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές άνηθο
4 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι baking powder
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, σκεπάζουμε και περιμένουμε να πέσει ο όγκος από το σπανάκι. Κατεβάζουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά, και προσθέτουμε όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με μια μαρίζ και μοιράζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για muffins. Γίνονται 12 περίπου, ανάλογα και το μέγεθος της θήκης. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Κέικ Ζέβρα
Υλικά:
220 ml χυμός πορτοκαλιού
250γρ βούτυρο
2 1/2 ποτήρια αλεύρι (420γρ) + 2 κουταλιές της σούπας
250γρ ζάχαρη
5 αυγά
2 κουταλιές της σούπας κακάο
2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και το λιώνουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για να αποκτήσουμε ένα αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, τη πορτοκαλάδα και το λιωμένο βούτυρο εναλλάξ. Χωρίζουμε το μείγμα που προκύπτει σε δύο ίσα μέρη.Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας κακάο στο πρώτο και δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι στο δεύτερο. Ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρίχνουμε τα μείγματα εναλλάξ σε μικρές μερίδες στο κέντρο της φόρμας έως ότου όλα τα συστατικά να εξαντληθούν. Ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά στους 160 °C.
Πιτσάκια με ντομάτα και ελιά
Υλικά
έτοιµη, νωπή ζύμη για πίτσα
1-2 κουτ. σούπας καλαµποκάλευρο
250 γρ. μοτσαρέλα, θρυµµατισµένη
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
200 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι, κοµµένες σε κύβους
400 γρ. ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 240° C . Χωρίζουµε τη ζύµη για πίτσα και πλάθουµε δέκα µικρές βάσεις. Πασπαλίζουµε ένα ρηχό ταψί ή τη λαµαρίνα του φούρνου µε το καλαµποκάλευρο και απλώνουµε τις βάσεις. Αλείφουµε τις βάσεις µε λάδι και σκορπίζουµε οµοιόµορφα τη µοτσαρέλα. Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τις ελιές µε την ντοµάτα και τον βασιλικό και σκορπίζουµε το µείγµα οµοιόµορφα στις υπόλοιπες βάσεις. Ραντίζουµε µε λάδι και στολίζουµε µε τα κλωναράκια βασιλικού. Ψήνουµε τα πιτσάκια για 10 λεπτά ή µέχρι οι βάσεις να γίνουν τραγανές και να χρυσίσουν.
Ρολάκια μήλου με ψωμί του τοστ
Υλικά:
10 φέτες ψωμί του τόστ χωρίς κόρα
1 μήλο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1/4 κ.σ. κανέλα + 1/2 κ.σ. κανέλα
2 κ.γ. μαργαρίνη ή βούτυρο
32 gr. ζάχαρη
60 gr. τυρί κρέμα
1 αυγό
20 ml. φρέσκο γάλα
Εκτέλεση:
Αρχικά, καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Στο μείγμα του μήλου προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 1/4 κουταλιά της σούπας κανέλα. Τέλος, σε ένα τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο και σωτάρουμε το μήλο για περίπου 3 λεπτά. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια φέτα ψωμί και με τη βοήθεια ενός πλάστη τη λεπταίνουμε. Αλείφουμε τη φέτα με το τυρί κρέμα και βάζουμε μια μικρή ποσότητα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) απ΄το μήλο και ρολάρουμε.
Προσέχουμε να κλείσει καλά στην άκρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα του μήλου. Έπειτα «χτυπάμε» το αυγό με το γάλα και «περνάμε» ένα ένα τα ρολάκια, τα οποία στη συνέχεια τηγανίζουμε σε σκεύος που έχουμε πριν βάλει το βούτυρο. Τηγανίζουμε τα ρολάκια μας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Παράλληλα, ετοιμάζουμε ένα μείγμα από 32 gr. ζάχαρη και μισή κουταλιά της σούπας κανέλα και αμέσως μετά το τηγάνι περνάμε καθένα ρολάκι απ΄το μείγμα αυτό.
Κράκερς με φυστικοβούτυρο και σοκολάτα
Υλικά:
40 κράκερς
¾ φλιτζανιού κρεμώδες φυστικοβούτυρο
340γρ. μαύρη σοκολάτα
Εκτέλεση:
Απλώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα ή χαλάκι σιλικόνης. Λιώνουμε τη σοκολάτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μπορούμε να την λιώσουμε σε μπεν μαρί δηλαδή σε ένα πυρίμαχο μπολ τοποθετημένο πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Απλώνουμε σε ένα κράκερ 1 ½ κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο από τη μία πλευρά, στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα κράκερ.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Τοποθετούμε τα γεμισμένα κράκερς με φυστικοβούτυρο μέσα στη λειωμένη σοκολάτα, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά ώστε η σοκολάτα να πάει παντού. Προσεκτικά τα μεταφέρουμε πίσω στο ταψί με την λαδόκολλα. Όταν βουτήξουμε όλα τα μπισκότα στην σοκολάτα, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 10-15 λεπτά ή έως ότου η σοκολάτα σκληρύνει. Σερβίρουμε αμέσως ή τα αποθηκεύουμε καλυμμένα.
Γεμιστά κουλούρια σφολιάτας με τυριά
Υλικά:
1 συσκευασία σφολιάτα
150γρ. φέτα τριμμένη
100γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100γρ. μυζήθρα φρέσκια, τριμμένη
2 αβγά χτυπημένα
1 κουτ. σούπας άνηθο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού πιπέρι τριμμένο
1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας νερό (για το άλειμμα)
σουσάμι για το τελείωμα
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε τα τυριά και προσθέτετε τα χτυπημένα αβγά, τον άνηθο ή το δυόσμο και το πιπέρι.Χωρίζετε το μίγμα σε δώδεκα μερίδες. Ανοίγετε τα φύλλα σφολιάτας και κόβετε κάθε φύλλο κατά πλάτος σε έξι λωρίδες. Απλώνετε μια μερίδα γέμισης στο κέντρο κάθε λωρίδας, αλείφετε τις άκρες της σφολιάτας με λίγο νερό και τυλίγετε τη λωρίδα σε ρολό. Πατάτε τις άκρες για να κλείσουν και τις ενώνετε για να σχηματιστεί ένα στρογγυλό κουλούρι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180.
Διαβάστε επίσης:
5 λαχταριστές και εύκολες ιδέες για σχολικό κολατσιό με την έγκριση των παιδιών!
Νόστιμα και εναλλακτικά απογευματινά σνακ για το παιδί σας
Γιαουρτοψωμάκια: Η ιδανική πρώτη ύλη για σπιτικά σάντουιτς για το κολατσιό στο σχολείο