7 συμβουλές για να καλλιεργήσετε ισχυρούς αδερφικούς δεσμούς

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι κοντά το ένα στο άλλο. Σίγουρα αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εσάς και τον σύζυγό σας. Είναι η ελπίδα και η έννοια σας ότι η εγγύτητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους από μικρά θα συνεχιστεί και στην ενηλικίωση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Χρειάζεται σκληρή δουλειά τόσο από την πλευρά των γονέων, όσο και από την πλευρά των παιδιών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε 7 συμβουλές που θα καλλιεργήσουν ισχυρούς αδερφικούς δεσμούς μέσα στην οικογένειά σας.

Μάθετέ τα να αλληλοπροστατεύονται

Ένας καλός προστάτης δεν βλάπτει ποτέ αυτούς για τους οποίους ενδιαφέρεται. Παίρνει το ρόλο του πολύ σοβαρά και το δείχνει. Είναι πολύ ευγενικός και τρυφερός προς τα αδέρφια του, το ίδιο κι αυτά προς εκείνον. Αν κάποιο από τα παιδιά σας έχει ένα πρόβλημα για το οποίο δυσκολεύεται να σας μιλήσει, ο προστάτης-αδερφός/ή μπορεί να το ανακαλύψει και να σας ενημερώσει άμεσα για να αναλάβετε δράση. Παρόλο που μπορεί να πρόκειται για μια δύσκολη και άβολη κατάσταση, τα αδέρφια θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουν το ένα το άλλο.

Υποκύψτε σε μικρές ανοησίες!

Είναι καλό να αφήνετε περιθώρια στα παιδιά για ανοησίες! Έτσι, είτε πρόκειται για ένα σημείωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο, είτε για κάτι άλλο απίστευτα αστείο, είναι καλό να τα ενθαρρύνουμε! Ναι, σίγουρα γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας κάνουν ανοησίες, αλλά εκείνα δεν γνωρίζουν ότι το ξέρετε! Είναι σαν το μικρό τους μυστικό. Και αυτό τα φέρνει πιο κοντά το ένα στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κι εσείς να κάνετε ανοησίες μερικές φορές. Δοκιμάστε να κάνετε κάτι αστείο, ενώ προσπαθείτε να έχετε μια σοβαρή συζήτηση με τα παιδιά σας, απλά για να κοιτάξουν το ένα το άλλο και να σκεφτούν πόσο περίεργη είναι η μαμά!

Μάθετέ τα να απολογούνται και να συγχωρούν

Είναι αναμενόμενο ότι τα παιδιά μας θα τσακωθούν κάποια στιγμή. Θα πουν κάτι άσχημο. Θα κάνουν κάτι που θα προκαλέσει πόνο. Διδάξτε τα παιδιά σας να ζητούν συγγνώμη για ό,τι έχουν κάνει λάθος. Επίσης, διδάξτε τα να συγχωρούν χωρίς να περιμένουν τη συγγνώμη ως αντάλλαγμα. Μερικές φορές μπορεί -άθελά τους- να προκαλέσουν πόνο το ένα στο άλλο, αυτό συμβαίνει κυρίως με τη σωματική βλάβη. Μάθετε τα παιδιά να ζητούν συγγνώμη ακόμη κι αν δεν είχαν σκοπό να πληγώσουν κάποιον.

Προωθήστε τις κοινές δραστηριότητες

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν καλύτερες σχέσεις όταν απολαμβάνουν κοινές δραστηριότητες. Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτές τις δραστηριότητες, ειδικά εάν υπάρχει χάσμα ηλικίας ή ενδιαφέροντος. Όμως, αν δώσετε προσοχή μπορείτε συνήθως να προτείνετε κάτι που θα ενδιαφέρει και τα δύο παιδιά. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τουλάχιστον μία κοινή δραστηριότητα καθημερινά.

Μιλήστε για τα δικά σας αδέρφια

Τα παιδιά αγαπούν να ακούνε ιστορίες από την παιδική ηλικία των γονέων τους. Δοκιμάστε να τους πείτε μια ιστορία με εσάς και τα αδέρφια σας και να είστε σίγουροι ότι θα θέλουν να την ακούσουν ξανά και ξανά! Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σας ανάμνηση από τη σχέση με τα δικά σας αδέλφια, μοιραστείτε την με τα παιδιά σας για να τους μάθετε ότι η οικογένεια είναι ξεχωριστή!

Αφήστε τα για λίγο μακριά το ένα από το άλλο

Μερικές φορές το «πολύ μαζί» δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα στα αδέρφια. Όταν κάνουν ένα διάλειμμα και μπορούν να περάσουν χρόνο μόνοι τους ή με φίλους, εκτιμούν το ένα το άλλο περισσότερο όταν επανασυνδεθούν. Ο χρόνος που αφιερώνεται σε ατομικές δραστηριότητες δίνει επίσης στα ανταγωνιστικά παιδιά έναν τρόπο να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν χωρίς να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα αδέρφια τους.

Μην παίρνετε θέση στους τσακωμούς

Οι αδερφικοί καβγάδες δεν είναι διασκεδαστικοί για κανέναν, αλλά διδάσκουν στα παιδιά πώς να διαπραγματεύονται και να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις. Ένα άλλο πλεονέκτημα στο να αφήσετε τα παιδιά να μάθουν να λύνουν μόνα τις διαφορές τους είναι ότι δεν θα σας κατηγορήσουν ποτέ ότι παίρνετε το μέρος του ενός παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι ακούτε προσεκτικά και στις δύο πλευρές αλλά στη συνέχεια, τονίστε ότι γνωρίζετε πως μπορούν να βρουν τα ίδια μια καλή λύση.