8 τοξικά φαγητά που δίνετε στα παιδιά εν αγνοία σας

8 τοξικά φαγητά που δίνετε στα παιδιά εν αγνοία σας

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν τις βασικές απαγορεύσεις στη διατροφή των παιδιών: λιγότερη ζάχαρη, λιγότεροι συσκευασμένοι χυμοί, καθόλου αναψυκτικά. Ίσως εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά εκεί έξω, τα οποία ίσως δίνετε καθημερινά στα παιδιά σας.

Κάθε γονέας θέλει να παρέχει το καλύτερο που μπορεί στο παιδί του και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διατροφή του. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι ακόμη και οι πιο συνειδητοί γονείς εκθέτουν εν αγνοία τους τα παιδιά τους σε τοξικές ουσίες; Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο επιβλαβή τρόφιμα που ίσως δίνετε στα παιδιά σας χωρίς να το γνωρίζετε.

1. Αρσενικό στο ρύζι

Το αρσενικό εμφανίζεται σε διάφορες μορφές: την ανόργανη (που είναι η πιο τοξική) και την οργανική. Το ρύζι ανήκει στα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα ανόργανου αρσενικού. Το ρύζι και τα προϊόντα του συνιστούν ένα μεγάλο μέρος της παιδικής διατροφής. Καθότι τα παιδιά ζυγίζουν λιγότερο από τους ενήλικες, εκτίθενται 2-3 φορές περισσότερο στο αρσενικό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής. Μεγάλη ποσότητα μπορεί να επηρεάσει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν σκεφτείτε πόσα τρόφιμα που προορίζονται για μικρά παιδιά παρασκευάζονται από ρύζι.

2. Φυτοφάρμακα σε φρούτα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για την καλλιέργεια φρέσκων προϊόντων, αλλά πολλοί θεωρούν ότι το γρήγορο πλύσιμο με νερό είναι αρκετό. Ωστόσο, πολλά φυτοφάρμακα μπορούν να διεισδύσουν στην ίδια την παραγωγή και να καταλήξουν στο στομάχι των παιδιών. Το ιδιαίτερα τοξικό παρασιτοκτόνο «χλωροπυριφός» υπάρχει σε πολλά φρούτα που τα μικρά παιδιά συχνά καταναλώνουν. Συνήθως το συναντάμε σε μήλα, πεπόνια, πορτοκάλια, μπανάνες και άλλα είδη φρούτων που προορίζονται για παιδιά.

3. Αντιβιοτικά

Ακόμα κι αν συνταγογραφούνται μόνο όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αντιβιοτικά κάθε μέρα χωρίς να το συνειδητοποιούν. Μεγάλο μέρος του κρέατος που καταναλώνουμε περιέχει αντιβιοτικά-αυξητικές ορμόνες, τα οποία χορηγούνται στα ζώα καθώς αναπτύσσονται για να καταπολεμήσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων, που μπορεί να προκύψουν λόγω των δυσάρεστων πρακτικών στο εργοστάσιο. Αυτές οι ουσίες παραμένουν στο κρέας ακόμη και όταν φτάσει στο τραπέζι μας και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, ο καρκίνος και η πρώιμη εφηβεία.

4. Επεξεργασμένα κρέατα

Εκτός από το γεγονός ότι τα επεξεργασμένα κρέατα είναι σχεδόν σίγουρο ότι περιέχουν αντιβιοτικά και ορμόνες, γενικά προκαλούν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προέρχεται από αμφισβητούμενα μέρη διαφόρων ζώων, όπως τα hot dogs που περιέχουν νιτρίδια ή νιτρικά άλατα. Δυστυχώς, τα παιδιά τρώνε συχνά τέτοια τρόφιμα. Μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι η κατανάλωση λίγο λιγότερου από 56,7γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 18%.

5. Βρωμιωμένο φυτικό έλαιο

Αν τα παιδιά σας καταναλώνουν ενεργειακά ποτά έστω και περιστασιακά, είναι κάτι που λαμβάνουν πιο συχνά από ό,τι νομίζετε. Το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο (BVO) είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τη γεύση των εσπεριδοειδών να διαχωριστεί από το υπόλοιπο υγρό. Ενώ αυτό ακούγεται αρκετά αθώο, το να δίνετε στα παιδιά σας πάρα πολλά ενεργειακά ποτά θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με το δέρμα, τη μνήμη και τα νεύρα τους. Η κατανάλωση προϊόντων με BVO έχει πράγματι βρεθεί ότι αφήνει ίχνη της ουσίας στο λίπος μέσα στον εγκέφαλο και σε διάφορα όργανα. Ευτυχώς, πλέον δεν χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά προϊόντα.

6. Φθαλικές ενώσεις

Ενώ οι φθαλικές ενώσεις δεν είναι κάτι που θα βρείτε στο φαγητό σας, είναι ένας τύπος χημικών ουσιών που συχνά εντοπίζεται στα πλαστικά δοχεία όπου συσκευάζετε το φαγητό του παιδιού σας, και μπορούν να διαταράξουν την κανονική παραγωγή ορμονών του σώματος. Συνήθως τις συναντάμε σε γαλακτοκομικά προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς το γάλα συχνά συσκευάζεται σε πλαστικά μπουκάλια. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και η αγορά βιολογικών προϊόντων δεν θα βοηθήσει, επειδή τα πρότυπα που ισχύουν για την επεξεργασία τους δεν ισχύουν αναγκαστικά και για τη συσκευασία τους.

7. BPA

Η δισφαινόλη-Α (BPA) είναι μια χημική ουσία που συναντάται συχνά στις πλαστικές και τις μεταλλικές συσκευασίες φαγητού. Όπως οι φθαλικές ενώσεις, είναι γνωστό ότι διαταράσσει την παραγωγή ορμονών και μπορεί να εισέλθει εύκολα σε τρόφιμα, ειδικά σε κονσέρβες. Κάποτε ήταν τόσο διαδεδομένη που βρισκόταν ακόμη και σε μπιμπερό, πλαστικά δοχεία και κύπελλα, αν και πλέον δεν επιτρέπεται αυτά τα αντικείμενα να κατασκευάζονται από πλαστικό που περιέχει BPA. Ίσως επειδή ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα BPA στα νεαρά άτομα έχουν συνδεθεί με καθυστερημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου, βλάβη του αναπαραγωγικού συστήματος, θέματα συμπεριφοράς και καρκίνο.

8. Ασπαρτάμη

Οι περισσότεροι γονείς τείνουν να πιστεύουν ότι ένα τεχνητό γλυκαντικό είναι καλύτερο από έναν τόνο κανονικής ζάχαρης! Όπως και να έχει, λαμβάνετε την ίδια γλυκιά γεύση χωρίς τις βλαβερές παρενέργειες της ζάχαρης, σωστά; Όχι τόσο πολύ! Ακόμη κι αν η ασπαρτάμη δεν είναι πραγματική ζάχαρη, η γλυκιά γεύση της θα εξακολουθεί να κάνει τον οργανισμό να λαχταρά τη ζάχαρη. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι δοκιμές που έγιναν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα υποδηλώνουν έντονα ότι η ασπαρτάμη μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Ροή Ειδήσεων