8 τσιμπήματα από έντομα που πρέπει να μπορείς να αναγνωρίσεις!

Ελάχιστοι καταφέρνουν να γλιτώσουν από τσιμπήματα εντόμων, ειδικά το καλοκαίρι. Και είναι και δύσκολο ορισμένες φορές να καταλάβεις τι ακριβώς σε τσίμπησε, όταν νιώθεις ακατάσχετη φαγούρα, ενώ το σώμα σου έχει γεμίσει από κόκκινα σημάδια.

Το πιο συνηθισμένο καλοκαιρινό τσίμπημα είναι αυτό του κουνουπιού, που όλοι -λίγο πολύ- έχουμε υποστεί και γνωρίζουμε πώς μοιάζει. Τα υπόλοιπα, όμως;

Δείτε παρακάτω σε εικόνες πώς μοιάζουν τα πιο συνήθη καλοκαιρινά τσιμπήματα για να αναγνωρίζετε από εδώ και πέρα το “πρόσωπο” του “εχθρού” και τις κακόβουλες προθέσεις του!

Κουνούπι: Πρησμένο και κόκκινο θα είναι το σημείο που σας τσίμπησε το κουνούπι, όπως ήδη γνωρίζετε. Συνήθως, τα κουνούπια τσιμπούν εκεί που το δέρμα είναι πιο λεπτό, ενώ προτιμούν τις ανοιχτές περιοχές στο σώμα. Όταν τσιμπούν εκκρίνουν στο σώμα μας το σάλιο τους, το οποίο περιέχει αντιπηκτική ουσία που προκαλεί φαγούρα, πρήξιμο και ερεθισμό.

Σφήκα: Άλλο ένα από τα πιο συνηθισμένα καλοκαιρινά τσιμπήματα. Το σημείο που τσίμπησε η σφήκα πρήζεται αρκετά και κοκκινίζει, ενώ ο πόνος είναι έντονος. Αν μετά το τσίμπημα παρατηρήσετε δύσπνοια ή μελάνιασμα στα χείλη, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε γιατρό.

Μέλισσα: Μετά τις σφήκες και τα κουνούπια, οι μέλισσες είναι από τα έντομα που «επιτίθενται» πιο συχνά στον άνθρωπο. Αν σας τσιμπήσει μέλισσα θα νιώσετε πόνο, κάψιμο και μετά από λίγο έντονη φαγούρα. Αν δεν είστε αλλεργικοί τα βάσανά σας θα τελειώσουν εκεί. Διαφορετικά πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Τσιμπούρι: Η αρχική αντίδραση του σώματος στο τσιμπούρι είναι ένα κόκκινο σημάδι. Το τσιμπούρι δεν τσιμπάει και φεύγει, αλλά μπορεί να παραμένει και να μεγαλώνει στο σώμα για καιρό, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου (δείτε εδώ τι έπαθε αυτό το αγοράκι). Όταν αντιληφθείτε την παρουσία του πρέπει να το αφαιρέσετε ολοκληρωτικά κι αν δεν τα καταφέρετε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Ψύλλος: Το τσίμπημα από τον ψύλλο μπορεί εύκολα κανείς να το μπερδέψει με κουνούπι ή αλλεργία, επειδή το σημάδι που αφήνει προσομοιάζει αρκετά με αυτά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κουνούπια, το τσίμπημα του ψύλλου είναι επώδυνο και η φαγούρα που νιώθεις μετά δεν σταματά.

Αλογόμυγα: Είναι μια μεγάλη μύγα, της οποίας το τσίμπημα πονά πολύ. Στην αρχή στο σημείο του τσιμπήματος υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πληγή με αίμα, η οποία στη συνέχεια πρήζεται, ενώ το σημείο το «θύμα» αρχίζει να φαγουρίζει. Οι αλογόμυγες μεταφέρουν διάφορες ασθένειες, γι’ αυτό και το τσίμπημά τους πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή.

Ψείρα: Οι ψείρες μας ενοχλούν όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι μοιάζει να γίνονται ανυπόφορες. Αν παρατηρήσετε μικρά, κόκκινα σημάδια – κυρίως στο κεφάλι και γύρω από αυτό – τότε οι ψείρες έκαναν την επίσκεψή τους. Τα τσιμπήματά τους θα είναι κόκκινα και θα έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Κοριός: Στην αρχή τα τσιμπήματα του μοιάζουν με κουνουπιού ή ψύλλου. Το δέρμα κοκκινίζει, πρήζεται και αρχίζει να νιώθει φαγούρα. Ωστόσο, τα τσιμπήματα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και ακολουθούν την ίδια σειρά στο δέρμα. Το τσίμπημα του κοριού πονά περισσότερο από του κουνουπιού, ενώ συνήθως παρατηρείται το πρωί, αφού οι κοριοί δρουν το βράδυ.