9 λόγοι που θα σας πείσουν να αφήσετε τα παιδιά να παίζουν Minecraft

Το παιδί σας σπαταλά ώρες στον υπολογιστή ή στην κονσόλα παιχνιδιών παίζοντας Minecraft και εσείς του βάζετε τις φωνές για αυτή του τη συνήθεια; Μάλλον ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείτε καθώς το Minecraft αποτελεί μια μορφή παιχνιδιού που όχι μόνο συμβάλλει στη ψυχαγωγία του παιδιού αλλά έχει και άμεσο αντίκτυπο στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές του δεξιότητες.

Το Minecraft είναι ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε από τον Σουηδό προγραμματιστή Markus Persson και το περιβάλλον του θυμίζει πολύ lego. Οι παίχτες βρίσκονται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο όλα τα αντικείμενα είναι τετραγωνισμένα απο διάφορα υλικά. Τα αντικείμενα είναι τριών διαστάσεων και οι παίχτες καλούνται να χτίσουν σε ένα τρισδιάστατο κόσμο το σπίτι τους. Ο κάθε παίχτης χρησιμοποιεί ένα avatar το οποίο μπορεί να καταστρέφει άψυχα και έμψυχα ψηφιακά αντικείμενα του περιβάλλοντος του παιχνιδιού, μπορεί ακόμη να κατασκευάζει φανταστικά κτίρια και άλλου είδους ψηφιακές κατασκευές, όπως έργα υποδομής ή έργα τέχνης. Οι παίχτες μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι παίζοντας μόνοι τους ή μαζί με τους φίλους τους στο ίδιο ψηφιακό περιβάλλον και αυτό είναι που εξιτάρει ιδιαίτερα τα παιδιά.

Φτιάχνεις ένα κόσμο δικό σου και παίζεις σ’ αυτόν χωρίς σταματημό, δημιουργείς διαδρομές και μονοπάτια και παίζεις μέχρι εκεί που δεν υπάρχει τέλος! Ένας κόσμος που εξελίσσεται μέσα στην απόλυτη ελευθερία της φαντασίας, ένα παιχνίδι τόσο εθιστικό ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν όρια και κανόνες! Εξερεύνηση χωρίς σύνορα και περιορισμού είναι το μότο του παιχνιδιού που παίζουν φανατικά όλα σχεδόν τα παιδιά ηλικίας 7 έως 14 ετών.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τους 9 λόγους που θα σας πείσουν ώστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν με μέτρο -πάντα- το αγαπημένο τους Minecraft.

1 Βελτιώνει τις ακαδημαϊκές γνώσεις του παιδιού

Κατά τη διάρκεια που παίζει Minecraft το παιδί θα αναπτύξει και θα βελτιώσει τις δεξιότητες της οπτικής αντίληψης. Ως βάση για την αφηρημένη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, αυτές οι δεξιότητες θα βοηθήσουν το παιδί σας να απαντήσει στις επιστήμες και τις μαθηματικές εξισώσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

2 Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα

Όταν το Minecraft πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά η πτυχή της κατασκευής χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο επιβίωσης. Καθώς το παιχνίδι αναπτύχθηκε και γνώρισε την αποδοχή των λιλιπούτειων χρηστών,  οι παίκτες άφησαν τη φαντασία τους να αναλάβει δράση και οι δυνατότητες κατασκεών επεκτάθηκε ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να κτίζουν κάστρα, να στήνουν δέντρα και να οικοδομούν σπίτια που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Πλέον,  το παιχνίδι προσφέρει μια επιλογή δημιουργικού τρόπου έκφρασης για όσους παίκτες έχουν πάθος με την δημιουργία.

3 Διδάσκει τα παιδιά να ορίσουν (και ολοκληρώσουν ) τους στόχους

Παρόλο που το παιχνίδι δεν έχει συγκεκριμένο στόχο, όπως η διάσωση μιας πριγκίπισσας ή ποιος θα φτάσει πρώτος στη γραμμή του τερματισμού, εντούτοις  οι παίκτες επιβραβεύονται όταν ολοκληρώνουν τις προκαθορισμένες δοκιμασίες. Αυτό τους αναγκάζει να προσδιορίσουν το δικό τους στόχο, να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την καλύτερη επίτευξή του και να παρακινήσουν τον εαυτό τους να το επιτύχει. Η θέσπιση δεξιοτήτων και η αποτελεσματική τους εκτέλεση θα διδάξει στο παιδί σας πώς να ολοκληρώνει τις εργασίες χωρίς συνεχείς υπενθυμίσεις και βοήθεια.

4. Κάνει τα Μαθηματικά να μοιάζουν διασκεδαστικά

Το Minecraft στηρίζεται στη χρήση σχημάτων και στη χωροταξία γεγονός που βοηθά τα παιδιά να αγαπήσουν αλλά και να κατανοήσουν επαρκώς τη Γεωμετρία και την φιλοσοφία που στηρίζεται σε αυτό το ξεχωριστό μάθημα. Παίζοντας,  τα παιδιά εξοικειώνονται με τη  μελέτη του χώρου και των σχημάτων, επίπεδων και στερεών, που μπορούν να υπάρξουν μέσα σε αυτόν.


5. Τους δίνει δύναμη και εμπιστοσύνη
Τα παιδιά συχνά λένε ότι δεν είναι αρκετά μεγάλα ή αρκετά ώριμα για να αναλάβουν συγκεκριμένα καθήκοντα. Το Minecraft, ωστόσο, αποδεικνύει ότι τα παιδιά μπορούν να είναι εξίσου επιτυχημένα και εξειδικευμένα με τους ενήλικες. Επίσης, λόγω της μορφής του λογισμικού του παιχνιδιού, τα παιδιά έχουν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού.

6. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως των ενδιαφερόντών τους 

Εκτός από την κατασκευή καταφυγίου, οι παίκτες πρέπει να επιβιώσουν στο νέο τους κόσμο συγκεντρώνοντας υλικά και κυνηγώντας για φαγητό. Πρέπει επίσης να προστατεύονται από μια σειρά επικίνδυνων στοιχείων, όπως η καυτή λάβα και τα εχθρικά πλάσματα.

7 Διδάσκει την ομαδικότητα

Με τη μετάβαση στη λειτουργία με πολλούς παίκτες , τα παιδιά μπορούν να συνεργαστούν για να χτίσουν και να προστατεύσουν το εικονικό τους περιβάλλον.

8 Τους βοηθάει κοινωνικά

Λόγω της πολυμορφίας και της δημοτικότητας του, το Minecraft συγκεντρώνει παιδιά από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Έχει βοηθήσει ακόμη και μερικά παιδιά να ξεπεράσουν τους κοινωνικούς τους αγώνες.


9. Δεν περιέχει ούτε προωθεί την βία

Σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τα παιχνίδια που προωθούν τη βία το Minecraft της γυρίζεις επιδεικτικά την πλάτη. Δεδομένου του αριθμού των μελετών που συνδέουν τα βιντεοπαιχνίδια με τη βίαιη συμπεριφορά στα παιδιά, το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό για τους γονείς.