Ανακοινώθηκαν τα 15 δημόσια λύκεια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Βόλο που θα δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα για ΙΒ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2026, το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate – IB) θα εφαρμοστεί σε 15 δημόσια σχολεία της χώρας. Αρχικά, το υπουργείο Παιδείας είχε σχεδιάσει την ένταξη του προγράμματος σε πέντε Πρότυπα Λύκεια, ωστόσο ο αριθμός των σχολείων που θα συμμετάσχουν αυξήθηκε.
Σε ποια σχολεία θα υπάρχει δυνατότητα για IB
Σύμφωνα με την έως τώρα πληροφόρηση που υπάρχει, το IB θα υλοποιηθεί σε Πρότυπα και Πειραματικά Λύκεια, καθώς και σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Με την πάροδο του χρόνου, το δίκτυο των σχολείων που θα προσφέρουν το πρόγραμμα θα διευρυνθεί.
Στην πρώτη φάση εφαρμογής, 15 σχολεία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εννέα Πρότυπα Λύκεια, τέσσερα Μουσικά Σχολεία, ένα Καλλιτεχνικό και ένα Πειραματικό. Η γεωγραφική κατανομή τους περιλαμβάνει εννέα σχολεία στην Αττική, τρία στη Θεσσαλονίκη και από ένα στο Ηράκλειο, την Πάτρα και τον Βόλο.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κατά το σχολικό έτος 2027-2028 ο αριθμός των σχολείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αυξηθεί περαιτέρω, με στόχο, από το 2028-2029, το IB να μπορεί να προσφέρεται σε όλα τα δημόσια Γενικά Λύκεια.
Το πρόγραμμα θα αφορά μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου και η διδασκαλία θα γίνεται στην αγγλική γλώσσα. Οι μαθητές θα παρακολουθούν έξι βασικά μαθήματα, εκ των οποίων τρία σε βασικό και τρία σε υψηλό επίπεδο. Οι διαθέσιμες επιλογές μαθημάτων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, όπως η Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, οι Ξένες Γλώσσες, οι Κοινωνικές και Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και οι Τέχνες. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενασχόληση των μαθητών με την «Θεωρία της Γνώσης», τη συγγραφή Εκτεταμένου Ερευνητικού Δοκιμίου και τη συμμετοχή τους σε δράσεις δημιουργικότητας και κοινωνικής προσφοράς.
Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Η συμμετοχή στο IB θα είναι προαιρετική και θα λειτουργήσει παράλληλα με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο οδηγεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στο IB θα προέρχονται από το ήδη υπάρχον διδακτικό προσωπικό των σχολείων και θα λάβουν εξειδικευμένη επιμόρφωση για τις απαιτήσεις του προγράμματος. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, η επιτυχία του IB στηρίζεται στο υψηλό επίπεδο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία, καθώς διαθέτουν σημαντική εμπειρία, ακαδημαϊκή κατάρτιση και παιδαγωγική επάρκεια.
Η αξιολόγηση των μαθητών θα πραγματοποιείται μέσω εργασιών και διαγωνισμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα του International Baccalaureate Organisation (IBO), του διεθνούς οργανισμού που εποπτεύει το πρόγραμμα. Οι τελικές εξετάσεις για την απόκτηση του IB διπλώματος διεξάγονται τον Μάιο του δεύτερου έτους του προγράμματος (Γ’ Λυκείου) και επιβλέπονται από τον IBO, με τα θέματα να αποστέλλονται την ίδια ημέρα στα σχολεία.
Όσον αφορά τις προοπτικές των κατόχων του IB, θα έχουν πρόσβαση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και στα μη κρατικά πανεπιστήμια που ενδέχεται να λειτουργούν στην Ελλάδα. Για την εισαγωγή σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, οι θέσεις θα είναι περιορισμένες, καθώς θα συναγωνίζονται τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι η δυνατότητα εισαγωγής μόνο σε μη κρατικά πανεπιστήμια θα δημιουργούσε θέματα ανισότητας και πιθανή αντισυνταγματικότητα.
Το IB αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1968 στην Ελβετία, όπου και εδρεύει ο IBO. Σήμερα, εφαρμόζεται σε 5.900 σχολεία σε περισσότερες από 160 χώρες, με αρκετές χιλιάδες από αυτά να ανήκουν στον δημόσιο τομέα.